Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #17 - Argus Filch & Mrs. Norris  (Luettu 4399 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

  • Henkihörhö
Nomen Est Omen #17 - Argus Filch & Mrs. Norris
« : Lokakuu 28, 2002, 22:49:18 »
NEO#17 Argus Filch & Mrs. Norris

Filch, Argus -> kreikk. taruhenkilö Argos -> jättiläinen, "100" valvovaa silmää -> tarkkasilmäinen, valpas vartija -> filch eng. verbi varastaa -> Argus, Odysseuksen koira -> laivanrakentaja
Mrs Norris -> Jane Austenin Mansfield Park -> pastorin suulas vaimo -> http://www.online-literature.com/austen/mansfield_park/

Argus Filch (Voro) saattaa olla surkki, mutta onko hän maineensa veroinen hiippailija Tylypahkassa?

Nimi Argus on yllättäen tuttu myös kreikkalaisesta mytologiasta, jossa Arguksia on meidän päiviimme asti tarinoissa selvinnyt peräti kolmin kappalein. Ensinnäkin Odysseuksella oli vanha uskollinen koira, Argus, joka tunnisti isäntänsä tämän palatessa kotiin pitkien aikojen jälkeen. Toinen Argus taas rakensi laivan, Argon, jolla Jason ja hänen sankarillinen joukkonsa "argonautit" purjehtivat. Viimeinen mutta ei suinkaan vähäisin tässä meidän tapauksessamme on jättiläismäinen mies, jolla puhuttiin olevan epätodellinen määrä silmiä.

Jättiläinen, jota oli siunattu 4-100 silmällä, saattoi olla hyvinkin hyödyllinen. Tarkkasilmäinen mies, joka soveltui hyvin valppaaksi vartijaksi. Legendoissa Argus vahti Zeuksen ihastusta Ioa, koska Zeuksen puoliso Hera oli sitä pyytänyt. Zeushan siitä taas ei pitänyt ja tilanne johti eräiden tarinoiden mukaan jopa Arguksen kuolemaan mutta se on jo eri tarina se.

Tylypahkan Argus Filch on oletettavasti kaksi-silmäinen, mutta sitäkin tietoisempi salakäytävistä ja muista kikoista, joilla hän voi vahtia kellon ympäri pienten tylypahkalaisten elämää. Jälleen kerran on henkilöämme siunattu kierolla nimellä, sillä filch on synonyymi englannin verbille varastaa. Vartija joka varastaa? Ei ollenkaan hyvä vartija, jos minulta kysytään. Argus on surkki, eli velhovanhemmista syntynyt taikakyvytön lapsi, mikä antaa hänelle yhden jos toisen motiivin olla myös katkera ja epärehellinen. Hän saattaa vartioida hyvin, mutta ehkä hivenen turhankin hanakkaasti, kuin odottaen että oppilaat todella joutuisivat pulaan ja että hän saisi jälleen syyn naputtaa heille. Voi jopa olla, että Argus tahallaan työstää ongelmia, joihin oppilaat lankeavat tietämättään aiheuttaen nimenomaan Argukselle hänen kaipaamaansa huomiota. Se on selvä, mitä Argus vartioi, tietysti Tylypahkaa. Mutta mitä hän varastaa?

Ah, mrs Norris eli meidän tuntemamme Norriska. Nimitys rouva Norris huhujen mukaan tulee Jane Austenin romaanista Mansfield Park, jossa rouva Norris on pastori Norrisin hyvin suulas vaimo. Itseltäni Mansfield Park on jäänyt lukematta, mutta voin kuvitella, kuinka rouva Norris on ulla-taalasmainen jokapaikan höylä, hiilen mustat hiukset tiukalla nutturalla takaraivolla ja antaa juorujen virrata kuin seulaksi ammuttu oluttynnyri. Eikö niin, että sellaista tätiä tekisi mielesi vaikka potkaista? Ah, niin minäkin ajattelin, ja haluavathan oppilaat potkaista myös Norriskaa. Kissa on aina liian lähellä, valmiina kipittämään Arguksen luo juoruamaan kuinka oppilaat ovat taas pahanteossa. Uskoisin, että mrs Norris on todellakin vain kissa, ei animaagi eikä mikään muukaan yllätys. Sillä jos se olisi animaagi, eihän se saisi pysyttyä eläimenä eikä ihmisenä, sen ollessaan niin tuohtunut juoruista ynnä muista jutuista mistä milloinkin. Vaikka eihän sitä tiedä..

Siltähän se joskus tuntuu, että Argus Filchillä olisi silmät takaraivollakin ja että Norriska on kaikkialla..