Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore  (Luettu 15306 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

 • Henkihörhö
Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« : Lokakuu 28, 2002, 22:46:12 »
NEO#14 Albus Dumbledore

Dumbledore, Albus -> lat. albus = valkoinen, vanh. engl. dumbledore = kimalainen

Noin 150 vuotias Albus Dumbledore on auheuttanut erään katseensa takia hämmennystä kaikissa potterfaneissa ympäri maailman, eikä ihme sillä häntä on yhtä kaikki melko vaikea tulkita, huolimatta hänen selkeästä suuntautumisestaan hyviksien puolelle.

Albus on latinaa ja tarkoittaa valkoista ja myös mutkan kautta valoisaa. Tämä voidaan melko avoimesti tulkita suoraan hyvien joukon johtajaksi, valontuojaksi ja valoon johtajaksi. Dumbledore taas tulee vanhasta englanninkielisestä sanasta joka tarkoittaa kimalaista, tämä on hyvinkin tarkoitusperäistä, sillä Rowling on myöntänyt nimen olevan tahallinen viittaus Albuksen hyräilemiseen ja musikaalisiin intohimoihin. Ja melkoinen kuhnuri Albus onkin, sillä hänellä on tuhat rautaa tulessa. Voisi ehkä sanoa, että Albus rehtorina ja poliittisesti aktiivisena velhona on eräänlainen valon kuoronjohtaja.

Valkoisessa on myös huonot puolensa, sillä se likaantuu turhan helpolla. Eikä kimalaisetkaan aina samalla kukalla käy mettä hakemassa, vaan naapurin kukka saattaa olla puoleensa vetävämpi. Niin puhtoiselta kuin Albus vaikuttaakin, saattaa takana olla yllättäviäkin juttuja. Albuksella on uskomattoman paljon valtaa, hänen ollakseen VAIN koulun rehtori.

Toisaalta siis Albus on hyvän perikuva, mutta hänen vaatimattoman kuorensa alle voi piiloutua mitä tahansa. Jäämme odottamaan paljastuksia hänen toisesta nimestään, sukulaisuussuhteistaan ja ajatuksistaan.

Aurelia

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #1 : Toukokuu 31, 2003, 18:01:09 »
Tuli vain mieleen, että nimen "kimalainen" voisi viitata vanhan Dumblen kuolemaan; kimalaisethan puolustavat pesäänsä ja kuolevat pistettyään.

Natunas le Fui

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #2 : Heinäkuu 09, 2003, 15:17:41 »
Oi, Aurelia, tuo oli, minusta ainakin, todella hyvä havainto. Jotenkin se sopisi Pottujen idylliseen maailmaan: Voldemort saa kuitenkin tapettua Dumbledoren ja Harry ikäänkuin astuu hänen kenkiinsä. Mutta tiedä häntä.

Mitä minulle tuli mieleen Dumbledoren nimestä, oli aika negatiivista, itseasiassa. Monet ovat puhuneet yhteyksistä TSH:n ja Pottujen välillä. Jotkut herkesivät syyttelemään plagioinnista. Minä itse en usko siihen.
Mutta sana Dumbledore esiintyy TSH maailmassa. Hobittien leikkimielinen runo "Errantry" kertoo yhdessä osassa siivekkäistä hyönteisitä. Toisaalta nämä Dumbledoret ovat hävinneet, eivätkä ihmiset niistä mitään tiedä, mutta pisti vain silmään sellainenkin asia..

francesc

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #3 : Huhtikuu 17, 2004, 22:21:24 »
Lainaus käyttäjältä: "Aurelia"
Tuli vain mieleen, että nimen "kimalainen" voisi viitata vanhan Dumblen kuolemaan; kimalaisethan puolustavat pesäänsä ja kuolevat pistettyään.


Ikävä pilata iloa ja viilata pilkkua, mutta kimalaiset eivät pistä.
Kimalaiset eivät edes tiedä lentävänsä, eikä niillä ole pistintä. Muistaakseni näin...

Lainaus käyttäjältä: "bartalomus karukala"

Dumb - tyhmä, pöhkö,
Humble - nöyrä, ei pidä itseään toisten yläpuolella
Adore - ihailla, rakastaa, jumaloida

Siis. Näistä saa, naurakaa vaan, minusta ihan riemastuttavan kuvan Albuksesta. Osa pitää Dumlea pöhkönä tai vähintään outona.


Tämä siis sopisi jotenkin kuvaan.(?)

Muoks. Kimalaiset eivät teoriassa pystyisi lentämään. Mutta ihan kuin ne raukat sitä tietäisivät, ne vain lentävät kunnes joku niitä valaisee asiassa.

milanda

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #4 : Huhtikuu 17, 2004, 23:04:57 »
Kimalainen voi myös viitata pesän kuningattareen tässä tapauksessa kuninkaaseen. Olen aina halunnut todistaa, että Dumblella on ajatustelukijan vikaa.

Toiset ovat sitten muita kimalaisia, ihmispään ajatukset kuin suriseva parvi kimalaisia. Tämä siis voi viitata siihen että Dumbledorella olisi ajatustenlukutaito.
Ymmärrättekö?!

Sitten toisaalta on se, että hän on todella voimakas velho ja valkoinen on aina käsitetty hyvän, puhtaan ja kauneuden väriksi. Dumbledoren partakin on valkoinen. Mutta sitten toisaalta, ainoastaan peitto todelliselta tarkoitusperältä, viitaten LP:n viimpiin lukuihin, jossa Harry on Dumbldeoren huoneessa Cedrickin kuoleman jälkeen ja on näkevinään voitonriemua rehtorin silmissä.  

Valkoinen on myös pyhä väri. Ja Dumbledorea kunnioitetaan, ja tämä tarkoittaisi, että hän on ylempänä kuin kaikki muut viisautensa yms. takia.
Luotettavuus, aivan kuten pyhimyksiin.

bartalomus karukalan trio sanat, joista yksi oli adore- ihailla, jumaloida, palvoa.

Eli muiden suhde Dumbledoreen. Hänen ylemmyytensä ja ainutvertaisuutensa muihin nähden!


Lisään jotain, jos löydän lisää viittauksia.

Hieno mies se Dumbledore! ;)

Larinell Styx

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #5 : Heinäkuu 03, 2004, 13:24:52 »
Luonnollisesti tuosta valkoinen kimalainen jutusta saisi myös johdettua Dumbledoren mahdollisen animaagi hahmon. Hermionehan tarkisti AV:ssa vain sen vuosisadan aikana rekisteröidyt animaagit, mutta Dumbledoren iänkin huomioon ottaen olisi vallan Rowlingmaista, jos hän olisikin rekisteröitynyt jo edellisen vuosisadan puolella.

Maglor

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #6 : Huhtikuu 02, 2005, 11:13:14 »
Lainaus käyttäjältä: "milanda"
Kimalainen voi myös viitata pesän kuningattareen tässä tapauksessa kuninkaaseen

Tai sitten, tämä voisi viitata Dumppiksen kuolemaan. Olisiko Puoliverinen prinssi keskeisessä osassa dumppiksen mahdollista kuolemaa kutoskirjassa?

Amella

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #7 : Huhtikuu 08, 2005, 20:16:42 »
Rowlinghan on jossakin haastattelussa sanonut että hän valitsi Dumbledore-nimen siksi että se joskus muinoin tarkoitti kimalaista tai jotain sinnepäin.

Musta jotenkin tuntuu että Dumblis voisi olli animaagi, jonka hahmo on kimalainen. Tietysti, tämä animaagi-juttu on ehkä jo vähän vanhentunut jos niin voisi sanoa, mutta minusta se hyvin sopisi kuvaan. Muistaakseni vitoskirjassa tämmöiseen olisi olllut jotain viitteitä. Dumblis luultavasti on kuitenkin rekisteröitynyt animaagi, jos hän on yleensäkään animaagi.

Mitä muuta kimalainen sitten voisi tarkoittaa? Ehkäpä sitä, että Dumblis tulisi tekemään tulevassa The Suuressa Sodassa jonkun merkittävän tapon jonka jälkeen itse heittää veivinsä. Kimalainenkin puolustautumisensa jälkeen kupsahtaa paremmille kukkaniityille.

Myös se, että kimalainen ei tiedä lentävänsä, sopii Dumbledoreen hyvin. Hän on välillä hyvin omaperäinen, jopa ajattelematon, huoletonkin kuten kimalainen. Semmonen..hörhö.

Poissa Pörri

 • Lehmänsiipi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #8 : Syyskuu 21, 2007, 22:19:32 »
Sain tänään vastauksen Rowlingilta ja koska Rowling ei kerkeä vastata kaikkiin kirjeisiin, niin siinä oli usein kysyttyjä kysymyksiä. Yksi oli että mistä Row keksii ne nimet niin siinä sanottiin että Dumbleroren nimi on sanasta bubmle bee. En kyllä tiedä mitä se tarkoittaa, koska tuo on  vanhaa englantia

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #9 : Syyskuu 28, 2007, 14:45:31 »
Sain tänään vastauksen Rowlingilta (...)  siinä sanottiin että Dumbleroren nimi on sanasta bubmle bee. En kyllä tiedä mitä se tarkoittaa, koska tuo on  vanhaa englantia

Siis tuo bumble bee nimenomaan tarkoittaa kimalaista vanhassa englannissa. Olen jostain lukemastani haastattelusta saanut sen kuvan, että Rowling olisi päättänyt vääntää siitä Dumbledoren nimen ihan vain siksi,  että se kuulosti hauskalta ja on vähän eksentrinen, kuten Dumbledorekin. Ja ehkä Albusta voi verrata kimalaiseen; vaikka hän vaikuttaa harmittomalta, hän voi pistää ja pahasti. Kimalaispesää ei kannata mennä sorkkimaan.
-Non unde possim sed unde volo-

Poissa gnomad

 • Hämärän
 • Vuotislainen
 • Severus & Remus by Ildi
Vs: Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #10 : Lokakuu 26, 2007, 21:30:31 »
Bumblebee on nykyistäkin englantia. Bee on kauan käytössä ollut sana kaikille vastaavan näköisille otuksille, ja bumble viittaa pehmeään pörinään tai mahdollisesti kimalaisen kömpelöön pörröiseen olemukseen.

Itse olen yhdistänyt Dumbledoren, niinkuin bartalomus jo mainitsi, dumbly adore tai jotain sellaista, vähän höpsähtänyttä

// wictionary tietää kertoa, että dumbledore on murresana ja tarkoittaa kimalaista. A shaded lamp and a waving blind, / And the beat of a clock from a distant floor: / On this scene enter – winged, horned, and spined – / A longlegs, a moth, and a dumbledore — Thomas Hardy, ‘An August Midnight’ 1899

Sivistävää tämä Potter-fanius!

//Tarttui kaupasta matkaan pieni Somersetin murteen opas; sanastossa on mainittu dumbledore.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 03, 2008, 23:21:43 kirjoittanut gnomad »
I like my heroes the same way I like my chocolate: dark, slightly bitter and with more of a bite than sweetness - fanfic writer McKay

Niko Tapani

 • Ankeuttaja
Vs: Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #11 : Syyskuu 15, 2008, 14:19:28 »
Mikä olikaan Albuksen kokonimi? Eikös se ollutkin joku Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, tai jotain sen tapaista?

Poissa charmed

 • Sourcream and onion!
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #12 : Tammikuu 05, 2009, 22:33:57 »
Charmed tuli nyt tännekkin loistamaan wnb-tietämyksellään :D

Albus on latinaa, tarkoittaa valkoista (kuten aiemmissa vastauksissa onkin jo todettu), ja Dumbyhan edustaa valkoista magiaa. :p
Percival oli (ainakin tarun mukaan) yksi kuningas Arthurin pyöreän pöydän ritareista.
Wulfric. Pyhä Wulfric oli katolinen pyhimys, joka tunnettiin ihmeidentekijänä ja ennustajana.
Brian on keltin kieltä ja tarkoittaa voimakasta.
Dumbledore tarkoittaa (taas jauhan samaa mitä muut:D) mehiläistä, voidaan taivuttaa muotoon dumblidorr, jolloin se merkitsee kimalaista. Rowling on kertonut kuvittelevansa Dumbledoren kävelemässä pitkin Tylypahkan käytäviä suristen kuin mehiläinen. :)

Käyttäkää Wikipediaa, sieltä on suurin osa :D Mutta tuo Rowlingin kertoma asia löytyy Harry Potter kumppani-kirjasta =)
so then i was like AVADA KEDAVRA
and he was like *dead*

Poissa Kotinoita

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Kotinoidan kolo
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #13 : Maaliskuu 25, 2009, 21:35:19 »
Wulfric. Pyhä Wulfric oli katolinen pyhimys, joka tunnettiin ihmeidentekijänä ja ennustajana.
Brian on keltin kieltä ja tarkoittaa voimakasta.

Wulfric on myös anglo-saksinen nimi, joka tarkoittaa jokseenkin "susivoimia" tai "susijohtajaa" (Lähteenä HPL, löytyy maininta myös Behind the Name-sivustolta). Tämän voisi varmaankin tulkita jotenkin lauman johtajaksi, mitä hän käytännössä ainakin sodan aikaan oli. Hän oli killan johtaja, koulun johtaja, Velhoneuvoston ylihörhö (käsittääkseni jonkinlainen johtaja) ja muutenkin aika voimakas ja kunnioitettu hahmo.

Brian liitetään HPL:ssä myös Monthy Pythonin Life of Brianiin. Rowling on lainannut mm. suklaasammakkoidean Monthy Pythonin sketsistä, joten en olisi kovinkaan yllättynyt, jos hän on muutenkin halunnut viivata Pythoneihin kirjoissaan. Jossain haastattelussa hän käsittääkseni sanoi olevansa suuri Monthy Python fani. Sketsiin viittaaminen on ainakin minusta piristävä idea ja jonkinlainen kevennys muuten niin kuvaileviin ja "vakaviin" nimiin.

Brian on kelttiläinen nimi, joka tarkoittaa kukkulaa tai korkea-arvoista (eng. käännetty high, noble; Behind the Name). Sopisi myös hyvin yhteen sen arvostuksen kanssa, jossa Dumbledore eli ja joka häneen kohdistettiin myös kuoleman jälkeen.

Lähdesivut vielä merkittynä:
HPL: http://hp-lexicon.org/wizards/dumbledore.html
Behind the Name: http://www.behindthename.com

Off: Wikipedia ei ole maailman paras tietolähde, sillä kuka tahansa voi muuttaa tekstiä oman mielensä mukaan.

Poissa Kami

 • Nuoriherra
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • deviantART
 • Pottermore: BatNimbus906
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #14 : Joulukuu 13, 2010, 10:45:20 »
Ikävä pilata iloa ja viilata pilkkua, mutta kimalaiset eivät pistä.
Kimalaiset eivät edes tiedä lentävänsä, eikä niillä ole pistintä.

Tsekkasin tämän, kun kuulosti niin käsittämättömältä, ja löytyipi Forestumin sivuilta tietoa:

"Kuningatar- ja työläiskimalaisilla on takaruumiin kärjessä myrkkypistin jota se voi käyttää puolustaessa itseään tai pesää. Onneksi kimalaiset ovat paljon lauhkeampia kuin mehiläiset tai ampiaiset. Kimalaiselta toisin kuin mehiläistyöläiseltä ei irtoa myrkkypistin, vaikka se pistäisi ihmistä tai muuta nisäkästä. Se voi siis pistää monta kertaa peräkkäin. Koiraskimalaiset eivät pistä ja niitä voi ottaa huoletta paljaaseen käteen, jos vain osaa erottaa ne työläisistä."
http://www.forestum.fi/Palvelut/KIMALAISET/tabid/2334/Default.aspx

(Anteeksi, ei oikein liity aiheeseen, mutta kun kerran näin vaivaa ja selvittelin miten tämä nyt menikään, niin miksen samantien jakaisi tietoa muillekin.)
"Much more running about with bangaa at my heels and I'm apt to give up sky pirating altogether."

Poissa Lumottu Kirja

 • Haaveista tupruava
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Pottermore: RiverSilver16420
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Nomen Est Omen #14 - Albus Dumbledore
« Vastaus #15 : Maaliskuu 18, 2014, 14:47:43 »
Ikävä pilata iloa ja viilata pilkkua, mutta kimalaiset eivät pistä.
Kimalaiset eivät edes tiedä lentävänsä, eikä niillä ole pistintä.

Tsekkasin tämän, kun kuulosti niin käsittämättömältä, ja löytyipi Forestumin sivuilta tietoa:

"Kuningatar- ja työläiskimalaisilla on takaruumiin kärjessä myrkkypistin jota se voi käyttää puolustaessa itseään tai pesää. Onneksi kimalaiset ovat paljon lauhkeampia kuin mehiläiset tai ampiaiset. Kimalaiselta toisin kuin mehiläistyöläiseltä ei irtoa myrkkypistin, vaikka se pistäisi ihmistä tai muuta nisäkästä. Se voi siis pistää monta kertaa peräkkäin. Koiraskimalaiset eivät pistä ja niitä voi ottaa huoletta paljaaseen käteen, jos vain osaa erottaa ne työläisistä."
http://www.forestum.fi/Palvelut/KIMALAISET/tabid/2334/Default.aspx

(Anteeksi, ei oikein liity aiheeseen, mutta kun kerran näin vaivaa ja selvittelin miten tämä nyt menikään, niin miksen samantien jakaisi tietoa muillekin.)
 

Siis mitä? (Anteeksi minultakin kun tämä ei liity aiheeseen). Mikä tahansa kimalainen voi pistää ja kyllä ne kuolevat siitä. Minun ensimmäinen pistokseni myrkky piikkisiltä oli juuri kimalaisen. Ja piikki jäi kiinni (huiskasin silti sen piikin heti pois). Kimalainen vain jäi maahan kitumaan sen. Isänikin on sanonut että kimalaiset pistävät. Huom. isäni kävi tämmöisiä juttuja yliopistossa ollessaan. Ampiainenhan on ainoa joka ei kuole siitä ja oikeastaan ne käyttävät piikkiä metsästykseen. Halusin vain huomauttaa anteeksi että ei ole aiheesta. :/ MUOKS : Hups en nähnyt tuota että mainitsit työläis mehiläiset (sokea minä). Jeps mut kuitenkin...


No nyt aiheeseen (voi minua). No olen samaa mieltä siitä Dumbledoren kuolema jutusta kimalaise pistos. Ja tuo valkoinen tahriintuu on hyvä huomio. Koska kuoleman varjelukset "likasivat" hänet. Dumbledore hämmentää minua aika paljon, koska olin aika varma, että siitä löytyisi paljon merkityksiä. :/ En löydä kyllä paljoa mitään uutta. Mutta tuo Albuksen valkoisen tahriutuminen ainakin todella hyvä.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 25, 2014, 15:05:20 kirjoittanut Lumottu Kirja »