Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #13 - Tylypahkan perustajat  (Luettu 4546 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

  • Henkihörhö
Nomen Est Omen #13 - Tylypahkan perustajat
« : Lokakuu 28, 2002, 22:45:24 »
NEO#13 Tylypahkan perustajat

Gryffindor, Godric -> saks. god = jumala ric = valta, voima -> jumalan voima -> Gryffindor -> ransk. "gryffin d'or" = kultainen aarnikotka -> Kristussymboli -> myös käärmeiden vastustaja (pahan symbolismia)
Hufflepuff, Helga -> Helge -> vauras, hyvinvoiva, kukoistava, menestyvä, iloinen, onnellinen, pyhä (muinaisnorjaa)
Slytherin, Salazar -> salamanteri? sisiliskon ja sammakon poikasen kaltainen maalla tai vedessä elävä olento -> Salamandra maculosa -> myrkylliset eritteet -> Antonio Salazar -> fasistinen diktaattori Portugalissa -> etninen puhtaus -> Slytherin -> luikerrella -> sly therein -> "viisas tuossa tilanteessa"
Ravenclaw, Rowena -> latinalainen muoto saksalaisesta nimestä Hrodwynn -> maine ja ilo

Tylypahkan neljän perustajan nimistä kaksi on todellisia kultakaivoksia. Helga Hufflepuff (Puuskupuh) ja Rowena Ravenclaw (Korpinkynsi) edustavat iloisesti ns. tavallisen puolueetonta ja väliinjäävää väkeä, kun Salazar Slytherin (Luihuinen) ja Godric Gryffindor (Rohkelikko) taas ovat selkeästi hyvä ja paha ja ääripäät, eli toistensa vastakohdat.

Helga tulee germaanisesta nimestä Helge, joka taas tarkoittaa vaurasta, hyvinvoivaa, kukoistavaa, menestyvää, iloista, onnellista ja pyhää. Puuskupuhin oppilaat ovat järjestään esitelty fiksuina ja työtä rakastavina ihmisiä, joka saa heidän tupansa kukoistamaan. Helgan tuvassa kasvaa menestyviä velhoja ja noitia, mutta heidän menestyksensä ei ole niinkään pahan ja hyvän puolilla, vaan he sijoittuvat tasaisesti sille välille, kuten myös Korpinkynnen oppilaat. Rowenan nimi kun tarkoittaa yhtäkaikki myös mainetta ja iloa, puolia ottamatta.

Salazar Slytherin (Luihuinen) taas löytää useita merkityksiä itsestään, sillä ensinnäkin Portugalissa oli vallassa 1929-1968 Antonio Salazar -niminen fasistinen diktaattori, joka Hitlerin (huomaa Voldemort) tavoin suosi puhdasta verta eli etnistä puhtautta. Salazar voi olla myös johdos salamanterista, joka on sisiliskon ja sammakon poikasen kaltainen eläin joka elää joko maalla tai vedessä, ja sen eritteet ovat myrkyllisiä. Slytherin johtaa itsensä englannista tarkoittaen luikertelemista, sekä sly therein joka taas tarkoittaa viisautta tietyssä tilanteessa. Meille jokaiselle on tullut selväksi, kuinka Luihuisen oppilaat järjestään liittyvät pahan voimiin ja heillä on mahdollisuudet nousta suuruuteen pahan avulla. Tämän luikertelevan, meidänkin maailmassamme pahaa symbolisoivan käärmeenpesän oppilaat nousevat maailman suosioon vilpillisesti ja tähän perheeseen on myös Harrylla luultavasti jonkin asteinen sidos, koska hänessä oli vahva vaikutus myös Luihuisen puolelta.

Godric Gryffindorin (Rohkelikko) purkaminen voidaan aloittaa Godricista, joka suoraan saksasta on Jumalan voima. Gryffindor taas on ranskan sanoista gryffin d'or johdettu, ja tarkoittaa kultaista aarnikotkaa. Aarnikotka taas mitä yllättävimmin symbolisoi Kristuksen pyhyyttä ja lihassa elämistä. Aarnikotkahan on puoliksi leijona ja puoliksi kotka, ja ne ovat tuttuja monista mytologioista, legendoista ja fantasiataruista. Aarnikotkat ovat myös käärmeiden ja basiliskien pahimpia vihollisia, eli hyvän symboli pahan symboleita vastaan.

aarnikotka:
http://www.goldportraits.com/dealers/griffin.jpg