Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #12 - Severus Snape  (Luettu 15588 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

 • Henkihörhö
Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« : Lokakuu 28, 2002, 22:44:20 »
NEO#12 Severus Snape -> Severus Kalkaros

Snape, Severus -> Stern -> ankara, kova, vakava -> pyhimykset -> room. keisari Lucius Severus
Snape -> pieni kaupunki -> "nuhdella" tai "satuttaa" (muinaisnorjaa)

Severus Snape (Kalkaros) on Harrylle piinallinen kokemus. Mustanpuhuva ankara professori on juuri sitä mitä hänen nimensä hänestä kertoo. Severus tarkoittaa ankaraa, kovaa ja vakavaa. Severuksen nimeä on kantanut muun muassa roomalainen keisari Lucius Severus, jonka voimme olettaa olleen kova ja ankara hallitsija. Snape taas on erään pienen kaupungin nimi, jossa Rowling on vieraillut, mutta yllättäen se tarkoittaa myös nuhtelemista ja satuttamista. Ja miten osuvaa se onkaan tämän professorin kohdalla, sillä mitä muuta hän on kuin ankara kova nuhtelija?

Vaikka Severuksen nimi kertoo hänen olevan tiukkis, ei se mitenkään anna olettaa että Severus taistelisi pahan puolella, eikä se ole teoksissakaan niin sanottua. Severus on ollut pimeän puolella, ja hänet on merkittykin kuolonsyöjäksi, mutta onko hän sitä enää? Lopultakin hän yritti avittaa Harrya ensimmäisessä teoksessa ja muutenkin on antanut olettaa, että hän on parempi ihminen kuin voisi kuvitella. Mitä hänen nimeensä tulee, ei ankaruus, kovuus ja vakavuus sekä nuhteleminen ja satuttaminen välttämättä ole pahan asiaa. Sanottiinhan ennen vanhaan: "joka vitsaa säästää, se lastaan vihaa" ja tämä taitaa päteä myös Severus Snapen kanssa. Ennen meidän aikojamme olivat opettajat tiukkoja ja ankaria, ja tuolloin uskon lapsien olleen kuuliaisempia oppilaita. Nykyäänhän kouluissa vallitsee todella ikävä sekaannuksen tila, kun lapsia ei saa rankaista.

Severus saattaa siis antaa itsestään pahan kuvan, mutta kuvittelisin sillä olevan tarkoituksensa. Severus mitä luultavammin todellakin on tuo takinkääntäjä ja lopulta taistelee hyvän puolella pahaa vastaan, kun tuo suuri taistelu on tuleva. Mitä huhuihin Severuksen rakastumisesta tulee, niihin en sano juuta enkä jaata, koska sitä ei nimi kerro. Mutta mikäli näin käy, voi tuo ankara ja kova sydän heltyä lellittelyyn, mikä olisi aivan hurmaavaa..Snape Maltings on kaupungin nimi ja kotisivut löytyvät täältä -> linkki Snape -nimisiä kyliä ja kaupunkeja on Britanniassa itseasiassa useampia..

Pessi

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #1 : Joulukuu 16, 2002, 17:33:01 »
Lähelle menee myös latinan sana servus, joka tarkoittaa orjaa tai palvelijaa. Kenen palvelija severus sitten lopulta on jääkin sitten arvailun puolelle.

Salmakia

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #2 : Helmikuu 09, 2003, 11:50:24 »
Onhan Snape -nimessä mitä ilmeisimmin kikkana myös 'snap', ja ainakin tuon Nasserin mainitseman käärmemuodon ovat englanniksi lukevat helposti hoksanneet. Kaparikin on siitä Kalkaroksen vääntänyt.

Nymphadora

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #3 : Kesäkuu 26, 2003, 19:47:14 »
Nimi Severus on ollut myös monella Rooman hallitsijalla. Mielenkiintoisin oli ehkä Lucius Septimus Severus, joka palautti rauhan ja tasapainon Rooman valtakuntaan keisari Commoduksen vallan ja sitä seuranneiden levottomuuksien jälkeen. Tosin myös Septimus Severus tunnetaan melko lujista ja ankarista otteista hallitsijana.

Cassiope

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #4 : Toukokuu 15, 2004, 15:44:44 »
Ja kuten jo vahingossa änkesin tämän väärään topikkiin, niin severus muistuttaa myös paljon sanaa severe, joka tarkoittaa ankaraa, ja britit käyttävät sanaa juuri opettajasta.

Poissa Marygold

 • Irorua
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Mary Sue
Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #5 : Kesäkuu 03, 2004, 11:24:47 »
Itse en ehkä kärmessuuteoriaan usko, mutta... Minulle Snapesta on aina tullut käärme mieleen, ja onhan Kalkaros sentään Luihuisen tuvanjohtaja (jonka tunnuseläin on juuri käärme).

Toisaalta snake tarkoittaa myös kuvainnollisesti käärmettä eli käärmemäistä ihmistä; ovelaa, luihua... Ja sillä on selvä yhteys Luihuiseen; Slytherin => sly =>  luihu, viekas.
Sadevesiämpärit, auringonkukkaniityt, saippuapalat ja raparperinvarret... Oikullisesti versoilevat lommot elämän alaviitteissä.

Poissa Isilmírë

 • Pillipiipari
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #6 : Kesäkuu 04, 2004, 22:11:37 »
Slither = luikerrella, eli snape/snake liittyy tuvan nimeen suoremminkin.
Constantem decorat honor

Poissa elton

 • kevään henkäys
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • uudelleen herännyt
Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #7 : Kesäkuu 17, 2004, 19:42:42 »
Kuolonsyöjät ovat Voldemortin orjia ja, koska Severus on kuulunut niihin, hän on ollut Voldemortin orja.

Ja minä sanon, että silloin kun Severus kävi Tylypahkaa niin eikös häntä pidetty hieman synkähkönä, vai erehdynkö? Ja myöskin Severusta on kiusattu ja jos hän on ollut koulupoikana herkkä hän on voinut rakentaa itselleen suojamuurin, joka antaa hänestä kuvan, että hän on tiukkis, vaikka sydän puhuu ihan muuta joten siinä mielessä voisi myös uskoa ne huhut Severuksen rakastumisesta jos joku onnistuu livahtamaan hänen muuriensa raoista hänen herkän sydämmensä luokse.. Olenko ihan hakuteillä?

Ja vielä siitä orja jutusta, jos orja on uskollinen hänet voidaan palkita(riippuu orjan omistajasta..) ja jos taas orja käyttäytyy huonosti häntä rankaistaan, ellen ole täysin väärässä.. Niin eli yleensä vaikka Dumppiksen kannattajat epäonnistuvat niin hänhän ei moiti heitä ruumiillisesti vaan antaa korjata virheet ja yrittää uudestaan, eli periaatteessa Dumpiksen kannattajat voivat epäonnistua ilman, että he kärsivät ja koska Voldemortilla on "orjia" joita hän rankaisee jos he epäonnistuvat.. Yritän vain sanoa, että Dumppiksen "orjat" ovat vapaaehtoisia..

Puhun sekavia, vai?
Joskus pelkään olevani niin kaunis, että kauneuteni pettää minut.

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Re: Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #8 : Huhtikuu 28, 2005, 21:58:48 »
Lainaus käyttäjältä: "Mirzam"
Severuksen nimeä on kantanut muun muassa roomalainen keisari Lucius Severus, jonka voimme olettaa olleen kova ja ankara hallitsija. Snape taas on erään pienen kaupungin nimi, jossa Rowling on vieraillut.... Snape -nimisiä kyliä ja kaupunkeja on Britanniassa itseasiassa useampia..

Snape -nimisen kylän ja Lucius Septimius Severuksen väliltä löytyy mm. seuraava yhteys:
"Hadrianuksen valli tai Hadrianuksen muuri (engl. Hadrian's Wall, lat. Valens Hadriani) oli roomalainen rajavalli Englannin ja Skotlannin välillä. Sen rakennutti keisari Hadrianus vuoden 122 tienoilla." (Wikipedia).
Pohjois-Yorkshiressa sijaitsevan Snape-nimisen kylän lähellä on nähtävissä Hadrianuksen muuri, jonka (erheellisesti) kerrotaan alunperin olleen juuri Septimius Severuksen rakentama. Näin kahdella lähekkäin sijaitsevalla paikalla saadaan yhdistettyä Severus ja Snape.

Marzie

 • Ankeuttaja
Vs: Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #9 : Maaliskuu 08, 2008, 10:33:13 »
Ja Kapari on tietääkseni antantut Kalkarokselle nimen Kalkkarokäärmeestä. Lucius Septimius Severus?! o.o Olen roolipelissä, jossa on yksi Septimus Moonshaden ja sitet Lucius Malfoy ja Severus Snape. Oisin taitanu pitää siit. xD :D Mitähä Rowling on sanonut Snape-kylästä. xD Hmm... En tiedä, mutta saikohan Rowling siitä ideansa... ö.ö Luulisin ettei... Oli kyllä näköjään Kalkaros Volden orja kunnes tuli järkeihinsä.
Ei olis ees alkanu kuolonsyöjäks. Paitti, sillo koko kirjaa ei oikeastaan ees tullu.

Tristan, nuo muiden väitämät ovat totta mutta tietääkseni saa tänne tarujakin tehä.

Poissa Blizzard

 • Untitled
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #10 : Toukokuu 14, 2008, 19:30:19 »
Severus-nimestä saa myös sanaparin "sever us" eli "erottaa meidät". Kalkaroksen oma käytös sai Lilyn hylkäämään hänet, sillä kuraverisyys-puheidensa takia hän ei saanut pitää Lilyn ystävyyttä. Ja tietenkin heidät erotti kuolema, Voldemortin tekemien murhien jälkeen.
  Myös Harry sai kärsiä Kalkaroksen mielipiteistä ja heikkoudesta. Severus oli kuitenkin ollut Harryn äidin parhaita lapsuudenystäviä, joten Severuksen kautta Harry olisi saanut tietoja äidistään.
"Falling is just like flying... except there's a more permanent destination"

Poissa Bloody Princess

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #11 : Helmikuu 04, 2010, 19:01:29 »
Suomen suuri etunimikirja:
Severus (lat. vakava, ankara) on ollut katolisen kirkon 17 pyhimyksen ja autuutetun nimi. Suomen almanakassa Severus on ollut käytössä 1708-1907, 22. lokakuuta. Nimi voidaan yhdistää 300-luvulla Konstantinopolissa surmattuun marttyyri Severukseen, ja kyseinen nimi on ollut useilla hallitsijoilla. Perimätiedon mukaan Severus oli myös piispa ja ihmeidentekijä Napolissa.

***

Harry Potter kumppani- faktaa, fiktiota ja kansantaruja:
Professori Severus Kalkaros/Severus Snape

Severus- latinaksi 'ankara'. Sana pitää sisällään seuraavat merkitykset;
1. "ankara päätöksissä ja kurinpidossa"
2. "tiukka rajoitusten, rangaistusten ja vaatimusten suhteen"
3. "hyvin kriittinen tai tuomitseva"
4. "täydellisen maltillinen käytökseltään tai itsehillinnältään"
5. "harkitseva tai pidättyväinen ulkonäöltään tai käytökseltään"
6. "aiheuttaa fyysistä pahaa oloa tai vaikeuksia"
'Sanakirjan sitaatissa sanotaan että ankaralla viitataan kovaotteisiin elkeisiin ja vahvistettuun sääntöjen korostamiseen ilman hemmottelua tai löyhyyttä.'

Snape: viittaa ääntämykseltään sanaan 'to snipe', jolla tarkoitetaan 'ampua väijyksistä' tai 'piikitellä'. Snipe merkitsee halveksuttavaa henkilöä.

***

Lisämerkintöjä:
-Snape -nimisiä kyliä on Britanniassa useita, jopa yli 5 kappaletta
-severe: vakava/ankara (engl, ransk.)
-servus: orja/palvelija (latin.)
-sever: erottaa, joutua eroon (engl.)
-sever us: erottaa meidät (engl.)
-snake: käärme (engl.)
-snap: napauttaa, naksauttaa (engl.)

***

Tässä nyt oli sekä muilta lainattuja että omia tietoja. Lainaukset: Suomen suuri etunimikirja (1999), Harry Potter kumppani (kirj. George Beahm), loput muilta kuultuja tai itse etsittyjä. Suurin osa oli jo mainittu, mutta lisäsinpä kuitenkin jos näistä jotakin hyötyä olisi. ^^

-Bloody Princess
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 26, 2010, 15:47:41 kirjoittanut Bloody Princess »

Poissa Sateenropina

 • Vuotislainen
 • Pottermore: AvisErised8561
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #12 : Marraskuu 22, 2010, 17:57:06 »
-
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 30, 2018, 00:14:55 kirjoittanut Sateenropina »

Poissa Bloody Princess

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #13 : Marraskuu 26, 2010, 16:42:48 »
Kyllä se meidän Bloodiemme tietää 8-D. Mistä tuommoisia nimisanakirjoja muutes saa? En kyllä erityisemmin pidä tuosta käärme-jutusta, itselleni tulee Kalkaroksesta enemmän mieleen lepakko kuin käärme, mutta myönnettäköön silti, että hänen englanninkielisen nimensä kuultuani heti ensimmäinen sana joka tuli mieleeni oli tosiaan se snake eli käärme. Pitäisiköhän katsella noita nimikirjoja kirjastosta? No, eipä minulla sitten ollutkaan enempää sanottavaa.

Tuo kyseinen Suomen suuri etunimikirja näkyy olevan ostettu ihan vain Infosta, luultavasti julkaisuvuotenaan. Melko mielenkiintoinen opus. Uudempia etunimikirjoja saattaisi löytyä kirjakaupoista, ja kirjastoissakin niitä luulisi olevan jonkinmoinen valikoima riippuen siitä, kuinka tarpeelliseksi niitä on nähty kokoelmiin hankkia.

Snape tosiaankin viittaa ihan tarkoituksella käärmeeseen, ja sopiihan kyseinen eläin luihuisen tuvanjohtajalle hyvin.

***

Änkeänpä vielä tähän samaan viestiin tarkentavaa tietoa, jota olen edellisen viestini kirjoittamisen jälkeen saanut selville.

Snape-nimisiä kyliä vaikuttaisi olevan muutama, niistä tunnetuimpia lienevät Pohjois-Yorkshiressa ja Suffolkissa sijaitsevat pienehköt kylät.
Suffolkissa sijaitsevan kylän alue, Snape Maltings, tunnetaan laajalti Aldeburgh Music Festivals-tapahtumasta.
Pohjois-Yorkshiressa Hambletonin alueella sijaitseva Snape-kylä tunnetaan historiallisena paikkana, ja siellä sijaitsee muun muassa Snape Castle-linna.
Fair Snape Fell on Forest of Bowlandin (Lancashire) suurimpia vuoria. Sen nimi merkitsee "ylänköä kauniilla laidunmaalla".
Vielä eräs mainittava Snape-nimeen linkittyvä paikka on Canadan Hudson Bay'ssa sijaitseva saari, Snape Island.
Muutamat kyseisillä alueilla asuvat ihmiset, etenkin Suffolkissa elelevät, yhdistävät mieluusti Severus Snapen sukunimen kylänsä nimeen ja uskovat J.K. Rowlingin valinneen hahmolle nimen kylänsä innoittamana.

Sana snape merkitsee brittien mukaan samaa kuin ilmaus pasture, joka tarkoittaa syrjään siirtämistä, laidunta, laidunmaata, laidunrehua tai laiduntamista.

Snape on sukunimenä melkoisen harvinainen, mutta merkintöjä nimeä kantaneista/kantavista hieman tunnetummistakin henkilöistä kuitenkin löytyy.
-Peter Snape, brittiläinen poliitikko
-Baron Snape, brittiläinen poliitikko
-Jeremy Snape, englantilainen kriketinpelaaja
-Maurice Snape, englantilainen kriketinpelaaja
-Martin Snape, englantilainen artisti

Toivottavasti näistä lisätiedoista oli lukijoille hyötyä tai ainakin huvia. Kiitos ja kumarrus.

-Bloody Princess
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 26, 2010, 16:49:59 kirjoittanut Bloody Princess »

Poissa Neithan

 • Vuotislainen
Vs: Nomen Est Omen #12 - Severus Snape
« Vastaus #14 : Kesäkuu 19, 2011, 10:26:00 »
Voisin kuvitella Severuksen nimen saaneen vaikutteita juuri Lucius Septimius Severuksesta. Wikipedian artikkelissa aika moni kohta napsahtaa kohdalleen:

Lainaus
1. Vaikka Severuksen suku olikin afrikkalaista alkuperää, hän oli kuitenkin täysin roomalaistunut.
 2. Severuksen äiti Fulvia Pia kuului vaikutusvaltaiseen Fulvius-sukuun.
3. Severuksen isän kaksi serkkua P. Septimius Aper ja C. Septimius Severus etenivät kuitenkin virkamiesuralla ja saavuttivat konsulin arvon Antoninus Piuksen aikana
(Vaikutusvaltaisen serkkunsa ansiosta Severus eteni urallaan nopeasti.)

1. Severus kuului puhdasverisiin piireihin, vaikka olikin puoliverinen
2. Severuksen äiti oli tunnetusta Prinssi-suvusta
3. Kirjoissa on myös Pius joka jakaa päätöksiä narunukke-ministerinä
(tapahtuneiden ansiosta Severus nousi rehtoriksi)

Molemmilla Severuksilla on äärimmäisen mielenkiintoinen tarina, vaikka meidän Severuksellamme se ei valitettavasti jatkunutkaan yli kuoleman.