Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #32 - Pöllöt  (Luettu 9321 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

 • Henkihörhö
Nomen Est Omen #32 - Pöllöt
« : Lokakuu 28, 2002, 23:06:43 »
NEO#32 - Hedwig, Errol, Hermes, Pidwidgeon

Hedwig -> riita, sota (saks.) -> viisauden ja oppimisen symboli -> Puolan kuningatar, Silesian ja Puolan kuninkaan vaimo (1374-1399) -> 1300 -luvun saksalainen pyhimys -> nöyrä, hyveellinen, hyvä köyhille, palveli lepraisia,
Errol -> Earl -> aatelismies -> errand (engl. verbi) hoitaa asiat -> sukunimi -> skotlantilainen paikan nimi
Hermes -> "kivipyramidi" "kivikasa" -> kreikk. viestinviejä jumala -> monien alojen jumala, kuolleiden opas ja kuolevaisten unien tuoja -> nopeus, onni, matkustavaisten suojelija
Pigwidgeon -> Pidwidgeon -> pidwidgin -> jotain pientä ja typerää -> keiju tai kääpiö; mitä tahansa hyvin pientä

Sarjan pikkuiset eläinystävämme, eli lähinnä pöllöt ovat kiehtoneet minua jo kauemman aikaa, ja päätin tarttua nimettyjen pöllöjen pieneen elämään oikein kaksin käsin ja kymmenen sormen avulla.

Harryn pöllö Hedwig on selvästikin naaras sekä nimensä että englanninkielisten teosten perusteella. Hedwig nimenä symbolisoi riitaa ja sotaa, mutta se on myös viisauden ja oppimisen symboli, ja muistamme varmsti, että Minerva oli viisauden ja oppimisen jumalatar. Puolassa oli aikoinaan kuningatar nimeltä Hedwig (1374-1399), joka mitä ilmeisimmin oli kotoisin saksasta ja hän oli pyhimys. Hän oli nöyrä ja hyvä ihminen, joka palveli sairaita ja köyhiä huolimatta omasta kuninkaallisuudestaan. Tämän perusteella Hedwig on minusta vilpittömän hyvä lemmikki ja ystävä Harrylle. Uskoisin, ettei Hedwigin huomassa yksikään Harryn tärkeistä viesteistä voi mennä hukkaan.

Weasleyn perheen vanhus, Errol, on johdettu Earl -nimestä, joka tarkoittaa aatelismiestä. Myös englannin verbi "errand" eli suomeksi "hoitaa asioita" on liitettävissä Erroliin, ja mikäpä siinä, sillä iästään huolimatta Errol on tähän asti kait toimittanut postin perille? Errol yllättäen on myös sukunimi ja skotlantilainen paikannimi, mikä sopii Rowlingin nimikaavaan. Mitä ilmeisimmin Errol hoitaa tehtäväänsä arvokkaasti loppuun asti.

Kuten Percyltä voi olettaa, on hän nimennyt pöllönsä hienosti. Hermes, joka symbolisoi kivipyramidia ja ironista kyllä, myös kivikasaa, on myös kreikkalaisten viestinviejäjumala. Eikä viestinvieminen ole ainoa Hermeksen laji jumalana, vaan hän myös opastaa kuolleita ja kuolevaisten unia. Nopeus ja onni ovat hänen muassaan ja hän suojelee matkustavaisia, mistä voi päätellä, että Hermes pöllönä on oivallinen viestinviejä. Oletan Hermeksen pysyvän reitissään ankaralla kaavalla, ja suojelevan salaisuuksia kuin pyramidit suojelevat vainajiaan. Kuolleiden oppaan virka herätti kiinnostukseni, sillä Percyn tulevaisuushan on puhuttanut huomattavan paljon faneja ympäri maailman. Tämä teoria ei ole mitenkään vedenpitävä, mutta kenties Percy kuolemaa salaperäisissä olosuhteissa ja Hermes lopulta jotenkin paljastaa, mitä Percylle todella tapahtui.

Ronin pikkiriikkinen pöllö Pigwidgeon tulee sanasta pidwidgin (Pidwidgeon), joka tarkoittaa jotain hyvin pientä ja typerää. Se siis on, niin kuin olettaa saattaa, pieni ja varsin hölmö pikku eläin. Ja voiko sitten olettaa, että Ronin posti menisi perille ja salaisuudet pysyisivät hänen ja vastaanottajan omina? Ei, ei todellakaan voi ja Rowling on tehnyt sen jo kirjoissa selväksi. Minulla on sellainen tuntu, että Possu päätyy vielä vääriin käsiin ja aiheuttaa hulluna hämmennystä.

Hedwig (http://www.ged-hed.com ) and the angry inch


Hermes

Andalucia

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #32 - Pöllöt
« Vastaus #1 : Marraskuu 05, 2003, 19:44:35 »
Tuosta Hermeksestä sen verran, että hän oli_erityisesti_ylijumala Zeusin viestinviejä. Mutta kun otetaan huomioon, että Zeus on ylijumala ja Percyhän suunnittelee Taikaministerin (tai ainakin jotankin korkea-arvoisen virkamiehen) uraa ministeriössä. Velhojen Taikaministeriä voisi _sinänsä_velhojen keskuudessa verrata ylijumalaan, tämähän on ns. ministeriön "pää", ja Zeus oli jumalien "pää", joka sitten taas voisi viitata siihen, että Percystä tulisi Taikaministeri, tämä "ylijumala" ja Hermes toimisi hänen viestinviejänään.

Sekavaa, minä tiedän sen.

SilverChanteur

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #32 - Pöllöt
« Vastaus #2 : Marraskuu 05, 2003, 20:18:29 »
Haluaisin lisätä Hermeestä, rakkaasta kreikkalaisesta jumalasta, muutaman sanan. Hän oli myös karjan, paimenten, kauppiaiden, varkaiden ja - sarjaan sopivasti - poliitikkojen suojelija ja opas. Lisäksi hänet tunnettiin vikkelänä, keppostelevana ja ilkikurisena. Hermes teki ensimmäisen lyyran, kielisoittimen.

Kaikkein mielenkiintoisimpana, näin pöllöihin liittyen, on se seikka, että kaikista antiikin Kreikan kuolevaisista ja jumalista Hermes oli ainoa, jolla oli vapaa kulkuoikeus niin Olympos-vuorelle, maan päälle kuin Manalaankin. Juuri tämän takia hän tosiaankin saattoi kuolleiden sielut Styks-virralle, jonka yli purjehdittiin Manalaan. Tämän vapaan kulkuoikeuden Hermeelle soi kerykaion, hänen matkasauvansa, jota kiersivät käärmeet. (Ei saa sekoittaa Asklepioksen sauvaan, joka on lähes samanlainen.)

HiiHaa

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #32 - Pöllöt
« Vastaus #3 : Marraskuu 17, 2003, 02:10:34 »
Mun mielestä on hirveän kiva sanaleikki ajatella, että Pigwidgeonista saa "käännettynä" sanan Wig-pidgeon, "peruukkipulu". ;o) Tuollainen pieni palleroinen ja surkuhupaisa höyhenkasa, jolla on "pulun aivot"... Eikös sitä pulua pidetä vähän lintumaailman blondina...?

Ei ole varmaan JKR:nkään ajatuksissa käynyt, mutta itsekseni olen tälle hihitellyt!

Poissa Uine

 • Metsätähti
 • Hirnyrkki
  • Suomu.org
 • Tupa: Rohkelikko
Nomen Est Omen #32 - Pöllöt
« Vastaus #4 : Maaliskuu 14, 2004, 13:34:17 »
Pigwidgeon: (Pigwiggen) The fairy knight in Drayton's Nymphadia which fell in love with Queen Mab. Also a fairy of very diminutive size or dwarf; anything very small.

(lainaus täältä.)

(Mab, Queen: She is describes as being tiny, about the size of an agate stone, and travels in a coach led by insects. She has also been described as a tiny flower fairy or as a trickster pixie like figure, robbing dairies and stealing babies. Mab first appeared in post sixteenth century English literature, in the poems Nimphidia, and Entertainment at Althorpe by Ben Jonson. The origin of Queen Mab is most likely Celtic, either from Mabb of Welsh Mythology or Maeve (Maebhe) of the Cuchullain tales. )

Enempää en tästä juuri löytänyt, mutta nimi siis ilmeisesti viittaa myös johonkin keijusatuun/legendaan. Keijuasiantuntijat?

En tiedä vaikuttaako asia mihinkään, mutta olisi mielenkiintoista kuulla ko. satu.

Poissa Affu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • pullamies
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Nomen Est Omen #32 - Pöllöt
« Vastaus #5 : Marraskuu 12, 2010, 17:57:59 »
olen alkanut tässä pohtimaan, enkä hieman pinnallisesti ja naiivisti - olisiko Errol muunnos Errorista?
Errorhan meinaa virhettä? mutta toisaalta errolparkahan on niin vanha... :3
Skäbädäm.
  Vuotiskoomalainen, epämääräisesti ölisee.
Ananas.

Poissa tassutöppönen

 • The only exception <3
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: CatRain16320
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Nomen Est Omen #32 - Pöllöt
« Vastaus #6 : Tammikuu 09, 2011, 13:19:02 »
Hermes on varkaiden jumala ja jumalten sanansaattaja, mutta myös  kaikkien teiden jumala (mikä voi siis tarkoittaa monta eri asiaa). Mietin vaan, että jos lisää potter-kirjoja tulisi, Hermeellä saattaisi olla esim. joku toinenkin omistaja, jolle hän kuljettaa sisäpiirin tietoa vaikka taikaministeriöstä tai Weasleyn perheestä ja toinen omistaja saattaisi antaa jonkun jutun, millä Hermes pääsisi huomiota herättämättä Taikaministeriöön yms.

Meni vähän korkealentoiseksi mutta ei voi mitään.

-Tassu
~She lives in a fairytale somewhere too far for is to find~