Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #3 - Potterien perhe  (Luettu 11655 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

 • Henkihörhö
Nomen Est Omen #3 - Potterien perhe
« : Lokakuu 28, 2002, 22:34:11 »
NEO#3 Potterit

Harry -> keskiaikaisen englannin Henry -> kotiinjohtaja -> kuninkaat (Henry VIII)
James -> Jaakob -> apostolit, kuninkaat, Jeesuksen veli
Lily -> Lija, puhtauden, viattomuuden symboli

Mitä nimet kertovat Pottereista? James Potter oli kuuluisa velho, animaagi ja isä. Lily Potter, hänen vaimonsa, oli jästisyntyinen, mutta Tylypahkan taikasulkakynän noteeraama noita. James on nimi joka johtaa Jaakobista. Ja Jaakob on niin Jeesuksen veljen, apostolien kuin kuninkaidenkin nimi. Jeesuksen veljen nimenä se kuitenkin tässä teoriassa on luultavasti vailla tarkoitusta. Perehtykäämme siis merkityksiin apostolit ja kuninkaat. Apostoli sana tulee kreikan apo'-stolos -sanasta, joka tarkoittaa lähettiä. Jaakob sinänsä tarkoittaa myös Jumala suojelkoon, mutta se voidaan kääntää Hyvä suojelkoon tms. samalla Jaakob on myös Israelin kantaisä. Muutamilla kuninkailla onollut myös nimeä Jaakob, ja James on suosittu nimi, mutta aina se johtaa tähän Jumalan suojelukseen. Teoriassa siis James Potter, kaikessa
mahtavuudessaan, on vain kuninkaan lähettiläs. Kenties myös kantaisyydellä on merkitystä, mutta voisin kuvitella että kantaisä on jossain muualla tässä tapauksessa ja se tulee myöhemmistä NEO:ista ilmi.

Lily eli Lilja on puhtauden ja viattomuuden symboli. Teoriassa Lily siis, jästityntyisyydestään huolimatta, on ollut täysin puhtoinen hahmo, jonka tarkoitus on ollut todellakin olla kuninkaan lähettilään vaimo, tässä tapauksessa myös kuninkaan äiti. Viaton äiti ja Hyvän voimien päällikköisä antavat mitä oivallisimman pohjan suurmiehelle. Puhtoinen lilja on muuten mitä erinomaisin syy mustasukkaisuudelle, mutta siitäkin tulee jälleen uusi teoria.. jonka me kaikki luultavasti jo tiedämme?

Harry, niin takkutukkaiselta ja pikku pojalta kuin hän vaikuttaakin, on mitä ilmeisimmin Hyvän suurmies. Kuningas ei ehkä ole Rowlingin takaa-ajama termi, mutta nyt se on helpompi kuin mikään muu. Harry tulee nimestä Henry, joka taas kirjaimellisesti tarkoittaa kotiinjohtajaa. Henry on myös nimi, jota lukuisat kuninkaat ja hallitsijat ovat kantaneet. Harry on teosten päähenkilö, kuten me kaikki tiedämme. Hänellä myös on nuoresta iästään huolimatta mahtavat määrät voimia hallussaan, vaikka hän ei osaa niitä kaikkia toistaiseksi käyttää. Harrylle on myös lähes vaivihkaa ilmestynyt siteitä taikamaailman parhaimpiin voimiin, kuten Taikaministeriöön, Tylypahkaan, Beauxbatoniin, Durmstrangiin, Arwetaan, Viistokujalle, Salaiseen taikametsään yms. Eikä sovi unohtaa, että Dumbledorella on Harrylle salaisuus
kerrottavanaan, mutta se on jo toinen teoria.

Siispä, Harry Potter, teorian mukaan johtaa velhot Hyvän pauloihin. Pottereista ei ollut paljoakaan, koska me kaikki tiedämme Harryn olevan kirjojen tähti ja hänen vanhemmissaan tuskin on suuresti moitteen sijaa.

Pessi

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #3 - Potterien perhe
« Vastaus #1 : Joulukuu 16, 2002, 17:44:36 »
Harryn voidaan myös sanoa tulevan ranskan nimestä henri, joka tarkoittaa kodin hallitsijaa tai aitauksen valtiasta (?).
Harry on myös lempinimi muoto Haroldista, joka tulee vanhan englannin sanasta hereweald, joka jakautuu osioihin here (armeija) ja weald (hallitsija, voima, kontrolli).

Poissa Mirzam

 • Henkihörhö
Nomen Est Omen #3 - Potterien perhe
« Vastaus #2 : Joulukuu 16, 2002, 18:28:50 »
Lainaus käyttäjältä: "amarie"
Mutta Potter-sana merkitsee ruukuntekijää?

Miten se muka liittyy mitenkään mihinkään.No minä en periaatteessa osannut tätä liittää mihinkään, ennen kuin rupesimme keskustelemaan taulujen liikkeestä, ja sitä kautta törmäsin tähän:

Khnum & the Potter's wheel

Josephine

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #3 - Potterien perhe
« Vastaus #3 : Huhtikuu 21, 2003, 19:31:53 »
Mutta eihän Potter tarkoita pelkästään ruukuntekijää. Englantilaisissa sanakirjoissa sanalla potter on toinen, mielestäni  kiinnostavampi merkitys. Verbinä potter tarkoittaa triviaalisten asioiden ratkontaa huolettomasti. Onhan Harry huoleton, mutta onkos Voldemort & jengi triviaali asia? Ehkäpä kulisseista löytyykin jokin Voldemortia pahempi tyyppi tyyliin Salazar Luihuinen Draco Sinisterissä. *pyörittelee silmiään*

Devilita

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #3 - Potterien perhe
« Vastaus #4 : Toukokuu 21, 2003, 20:16:29 »
No, täytyyhän täällä yksi ilonpilaajakin olla...

Muistaakseni jossain haastattelussa (jonka osoitetta en kuollaksenikaan muista) Rowling sanoi, että valitsi 'Potter' -nimen sen vuoksi, että kyseinen nimi oli viehättänyt häntä joskus, eikö se ollutkin jonkun hänen entisen naapurinsa sukunimi? Hän siis lainasi nimen heiltä. Voi tietenkin olla, että Row on - öh - selvittänyt erilaisia potter-nimeen viittavia asioita. 'Ruukuntekijä'? Aika... tyhmä.

*hakee sanakirjansa esille* Tässä kirjassani sanotaan, että 'potter' tarkoittaa:
1) - puuhailla [sitä ja tätä]
    - kuljeskella [ympäriinsä]
    - lorvailla
2) - savenvalaja

Siinä oli, mitä minun kirjani sanovat. ja tuo kirja oli kaiken lisäksi ihan uusi. Vanhemmassa kirjassa oli suurinpiirtein samat asiat. Uskon kuitenkin, ettei kaikilla nimillä ole mitään tarkoitusta oikeastaan. Crabbe? Ihan ensimmäiseksi en sanoisi, että moinen nimi kuuluu pahis-hännystelijälle. En kai sanoisi mitään.

Fylgja

 • Ankeuttaja
Vs: Nomen Est Omen #3 - Potterien perhe
« Vastaus #5 : Elokuu 08, 2008, 10:49:23 »
Poiketakseni toisten mielipiteistä on minusta Potter loistava sukunimi.

Toisaalta Potter on hyvin yleinen ja tavallinen sukunimi, joka ei anna oletusarvoisesti odottaa suuria ihmeitä kantajaltaan.

Toisaalta taas sanan merkitys on mielenkiintoinen. Ruukuntekijä/savenvalaja ottaa käsiinsä pelkkää maan mutaa ja muokkaa siitä kauniita asioita, luo uutta. Harry "tehtävä" on muokata uusi, uljas velhomaailma. Tehdä korruptoituneesta, pelon lamauttamasta, särkevästä velhoyhteiskunnasta taas kaunis ja toimiva. Sitäpaitsi olihan Jeesuskin puuseppä ;)

Minger

 • Ankeuttaja
Vs: Nomen Est Omen #3 - Potterien perhe
« Vastaus #6 : Kesäkuu 21, 2009, 18:16:30 »
Devilita, olet aivan oikeassa. Yhdyn ilonpilaajiin: Potterien perhe oli muistaakseni Rowlinging lapsuudenaikainen naapuri ja suhteet ovat olleet hyvät. Siispä tässä asiassa tuskin hän ajatteli savenvalajaa nimeä päättäessään, vaikkakin hän on sanonut, etteivät hänen tuntemansa Potterit liity kirjojen Pottereihin muuten, kuin nimen kautta. Luin joskus jotain hänen elämänkertaansa...

Poissa Töyhtöhyyppä

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Kuuhulluus iski
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Nomen Est Omen #3 - Potterien perhe
« Vastaus #7 : Elokuu 06, 2009, 19:38:46 »
Luin jostain nimikirjasta (en ikävä kyllä muista mistä, niin en voi tarkistaa) että Harry olisi johdettu Haraldista, joka taas tarkoittaa jossain kielessä (en taaskaan muista missä) "taistelussa rohkeaa". Tai siis, tuohan sopii Harryyn joka normaalielämässä ei ole kovin hmm... "rohkea", mutta ei kuitenkaan taisteluissa pelkää... Ja onhan hän myös rohkelikko.
"Tänään satun olemaan täällä - Huomenna jossakin toisessa paikassa. Minä kuljen kulkemistani, ja kun löydän hauskan paikan, pystytän telttani ja soitan huuliharppua."

Poissa Mosaiikkityttö

 • Hobitti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • X reason to live
 • Pottermore: MoonRose22626
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Nomen Est Omen #3 - Potterien perhe
« Vastaus #8 : Lokakuu 02, 2010, 20:19:32 »
Tuosta Potter- sukunimestä, mielestäni se oli tosiaan jonkun Rowlingin naapurin sukunimi ja pieninä he leikkivät noitia ja velhoja. En muista mistä tuon nappasin.

Hidarico

 • Ankeuttaja
Vs: Nomen Est Omen #3 - Potterien perhe
« Vastaus #9 : Lokakuu 03, 2010, 10:54:16 »
Kyllähän se taitaa olla se. Tai, Potteriahan käytetään myös yleisesti englannissa. On siis aivan mahdollista, kuten Mosaiikkityttö arvelikin,
että Rowling lapsuudessaan leikki mukavan naapuritytön kanssa pihalla teekutsuja auringon porottaessa niskaan ja tehden olon tukalaksi. Olen itsekin jossain nähnyt tuon tiedon,
mutta en oikeasti muista missä. Näin Harrynkin nimestä jonkun faktatiedon olen napannut, se vain pitäisi etsiä noista kansioista. *katsoo miljoonan jalan pituista kansio-vihko-paperi pinoa.

- Betaé.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 03, 2010, 11:01:41 kirjoittanut Betaé »