Kirjoittaja Aihe: Yo-kirjoitukset vol. 2  (Luettu 49592 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Kate

 • Hänen korkeutensa
 • Reservi
 • *
 • Sukupuoli: Noita
  • Livejournal
  • Otteita elämästä lasikellon alla
 • Tupa: Puuskupuh
Yo-kirjoitukset vol. 2
« : Maaliskuu 22, 2008, 23:22:02 »
Ensimmäinen viesti vanhasta topicista:

Mitä kirjoitit/kirjoitat tänä syksynä/keväänä?

Tavoitteesi?

Onko yritys ensimmäinen, toinen, kolmas...?

Ja muuta löpinää.

//Keskustelua myös yleisellä tasolla. Ei enään pelkästään tämän syksyisistä. Kiitos. ~m
Ja anteeksi, hävitin vahingossa yhden viestin. En usko että sillä on paljon merkitystä mutta syy on minun kuitenkin jos se jotakuta vaivaa
Ja vielä se että vaikka olette todellakin hyvin kirjoittaneet ja onnellisia siitä, niin koittakaa saada niihin viesteihin muutakin asiaa kuin se "sain ällän matikasta, ihanaa" vaikkapa pieni analyysi siitä oletteko tyytyväinen ja kuinka vaikealta se tuntui kun sitä teitte.

Eli jatketaan tästä siihen mihin Yo-kirjoitukset-topicissa jäätiin. Ja edelleen peräänkuulutan muutakin kuin vain tuloksilla tuulettelua.
"Jos mielesi tekee joskus arvostella jotakuta, hän sanoi, - niin muista, etteivät kaikki ihmiset maailmassa ole olleet yhtä edullisessa asemassa kuin sinä."

F. Scott Fitzgerard: Kultahattu

Kitiara

 • Ankeuttaja
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #1 : Maaliskuu 25, 2008, 08:27:41 »
Pakko tulla höpöttelemään kirjoitusjuttuja. Ei tee mieli lukea. Olen siis myöskin tämän kevään abeja. Aloitin kirjoitusurakkani syksyllä 2007, jolloin kirjoitin pitkän englannin (C, pakollinen), historian (M, pakollinen) ja maantiedon (M). Nyt keväällä jatkoin uusimalla englannin ja kirjoittamalla myös äidinkielen (pakollinen), ruotsin keskipitkänä (pakollinen) ja biologian.

Biologia on siis enää ainoa edessä oleva, huomenna istun sitä kirjoittamassa. Olen kauhusta kankeana varmaan ensimmäistä kertaa ennen kirjoituksia. Kadun sitä että ilmoittauduin kirjoittamaan ainetta jota en takuulla osaa. Pidän kestävä kehitys -tyyppisestä "isosta biologiasta", siis käytännönläheisestä sellaisesta. Heti kun aihepiirit menevät käsinkosketeltavaa pienemmiksi kiinnostukseni hiipuu aika nopeaan. Tämä yhdistettynä laiskaan lukemiseen on hiukan kohtalokas yhdistelmä, kun huomenna pitäisi istua salissa. Minun tuurillani en millään pysty kirjoittamaan kuutta esseetä jostain ilmastonmuutoksesta ym, vaan mukaan on väkisinkin pakko ottaa jotain mistä en tiedä tuon taivaallista. Koska olen laiskana ihmisenä lukenut aivan liian vähän, tietomääräni on siis todella aika heikkoa. Biologia ei ole minulla pakollisena aineena, mutta erehdyin jossain pahuksen mielenhäiriössä ruksimaan sen kuudentena valintana. Pidän biologiasta mutten osaa sitä.

Muuten kirjoitukseni ovat menneet ihan hyvin, millä yritän lohduttautua. Englanti ja äidinkieli ovat minun toivoni tässä urakassa. Äidinkielestä tähtäimessäni on L. Tekstitaidon kokeen pistemääräni oli kertoimineen 36 ja esseistä olen muuten kirjoittanut 55p suorituksia. Jos nyt onnistuin samaan, tuloksen pitäisi olla 91p ja sillä saisi jo ällän elleivät joko pisterajat nouse tai minun pisteeni laske. Se olisi surkeaa, sillä näin tippui jo syksyllä E:nä lähtenyt historiani parin pisteen kurotuksella, kun pisterajat nousivat. Englannin C oli syksyllä oma mokani, tällä kierroksella toivon E:tä. Olen kielessä hyvä, mutta mokasin syksyllä kuuntelussa pahasti. Se oli ensimmäinen kirjoituskertani, ja jännitin paljon - tarkalleen ottaen noin 25 pisteen verran normaalista suoritustasostani. Ei paljon tehnyt mieli enää kirjalliseen panostaa, kun uusiminen oli jo varmaa. Mitä noihin muihin tulee, niin ruotsista jos rääpisin C:n, olisin tyytyväinen. Vähempään petyn, paremmasta en pahakseni pistäisi. "Lopputulostavoitteeni" olisi siis englanti E, äidinkieli L, ruotsi C, biologia x + jo olemassaolevat tulokset maantieto M ja historia M.

Pahus että hakkaan päätäni sen biologian kanssa. Olen jo laatinut sotasuunnitelman itseni varalle. Luen nyt aamupuolella pari tuntia, käyn kysymässä koululla alustavia tuloksia jo tehdyistä kokeista, syön ja tulen jatkamaan lukemista. Jos vaikka äidinkielestä saisin nyt sen toivomani tuloksen, saan voideltua sillä itseäni henkisesti sen verran että onnistun pinnistämään itseni vielä huomenna hengissä biologian salista ulos. Enköhän biologiasta läpi selviä joka tapauksessa, mutta toiveeni tuloksieni suhteen olivat vain niin paljon korkeammat. Olin tavoitellut sitä, etten saa mitään magnaa huonompaa papereihini. Ruotsin suhteen olen valmis kestämään poikkeuksen vaikken ylpeä siitä olekaan, mutta jokin biologian kaltainen harhaveto jo ilmoittautumisvaiheessa pistää kyllä nyppimään. Höh.

Koska kirjoittamiseni näyttää olevan vain omaa stressinpurkupohdintaani, vetäydyn tällä kertaa. Jospa vaikka kuitenkin kipaisisin jo nyt kysymään kansliasta niitä tuloksia.. Samalla voisin sopia parin viimeisen kurssin tenttimisestä. Ovatko vuotiksen muut abit jo saaneet 75 kurssia kasaan?

//edit vielä. Kävin kyselemässä alustavia tuloksia. Äidinkieli E (4 pistettä vajaa L, nyt toivotaan että nousee!!) ja enkku M. Muita tuloksia vielä odotellaan.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 25, 2008, 21:27:14 kirjoittanut Kitiara »

Poissa Lady Asensio

 • Nilkanvilauttaja niinikään
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • DH luettu 9.12, KV 11.3
 • Pottermore: HeartWitch62
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #2 : Maaliskuu 25, 2008, 19:14:32 »
Ei kannata surra, vaikka kirjoitukset eivät menisikään kovin hyvin. Jatkokoulutukseen voi päästä huonollakin yo-todistuksella ja yliopistossa on kiintiöt, jolloin huomioidaan yo-todistus ja valintakoe tai pelkkä valintakoe.

Kannattaa aina muistaa myös avoin yliopisto ja avoin ammattikorkeakoulu, joissa voi opiskella aika paljon tutkintoon suoritettavia opintoja. Tällöin voi päästä hyvällä opintomenestyksellä ainakin yliopistoon ilman pääsykoetta erillisvalinnassa. En tiedä onko ammattikorkeakoulussa erillisvalintaa, ja voi olla että sillä pääsee vain aikuiskoulutuslinjalle.
Mun blogi: http://www.pointblog.fi/?go=milluska    (HUOM! OSOITE HIEMAN MUUTTUNUT)
Vuoden 2008 kotitonttu  tässä, terve!

Poissa innna

 • vuotislapsi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • kun olet kohdallani viulut soittavat taustalla
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #3 : Maaliskuu 27, 2008, 23:37:12 »
Itselläni loppui siis koko kirjoitusrumba viikko sitten ruotsin kirjalliseen kokeeseen. Aloitin syksyllä 2007 englannilla ja yhteiskuntaopilla, jotka olivatkin helppoja nakkeja, laudatur englannista ja eximia yhteiskuntaopista. Oikeastaan olisi ehkä ollut parempi, jos olisin mokannut edes jomman kumman noista, sillä täysin lukematta E ja L ei varsinaisesti nostanut opiskelumotivaatiota.

Nyt keväällä vuorossa oli pitkä matematiikka, äidinkieli ja ruotsi.
Harmittaa oikeasti ihan älyttömästi, että matikan koe oli niin järjettömän helppo - keskimäärin pisteitä taisivat suunnilleen kaikki saada jotain viidenkymmenen ja kuudenkymmenenkuuden väliltä. Oma paperini lähti YTL:aan siis 50 pisteenä, joten palaa takaisin mitä ilmeisimmin M:nä. Hirveä sääli, panostin tuohon matematiikkaan kuitenkin eniten kaikista kirjoittamistani aineista. Ruotsin lähtöpisteitä en ole vielä kysynyt, mutta C vaikuttaa todennäköisimmältä, tai siis sitä tasoa uskoisin olevani. Äidinkieli lähti E:nä (84 pistettä yhteensä), mutta tuotakin tietenkin saa vähän jännittää, että mahtaako se tippua magnaan.

Kirjoitukset olen ottanut oikeastaan aika huumorilla, enkä ole panostanut tippaakaan mihinkään noista lukuunottamatta tuota matematiikkaa. M on toki hyvä saavutus niinkin "haastavasta" aineesta (pitkä matematiikka oikeasti on aika ponnistus, ainakin minusta), mutta kyllähän se L E E E C -rivi olisi kauniimmalta YO-todistuksessa näyttänyt. Jatko-opiskelujen kannalta noilla kirjoituksilla ei niin kamalasti painoa ole, tietojenkäsittelytieteiden laitokselle kun on pääsykoekin. Tietenkin sitten jos satun pääsemään papereilla teknilliseen tiedekuntaan (tietotekniikka tai informaatioverkostot), olen todella iloinen, mutta diplomi-insinööriys on vain kaukainen haave. Tuolla arpomallani lottorivillä kun saisi jo hyvin lähes täydet aloituspisteet TOL:lle, ja pääsykokeissa en voi kämmätä.

Mutta ihana juttu kun kirjoitukset ohitse, ei minua kyllä sinänsä kirjoittelu haitannut. Koetilanteet olivat ihan mukavia, ja aika meni kirjoitellessa nopeasti. Nyt sitä sitten nautiskellaan yleissivistykseni huippukohdasta! Akateeminen maailma odottaa, ja lukiosta olen omasta mielestäni saanut aika hyvät eväät tulevaisuuteen.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Poissa Saphire Tulenpunainen

 • Kliseitä rakastava
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • UGH!
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #4 : Maaliskuu 28, 2008, 23:13:34 »
Itse jo panikoin vuoden päästä olevaa kirjoitustani: Filosofiaa. Pelkään, että jäädyn totaalisesti kokeissa tai en muista yhtään mitään kun pitäisi kirjoittaa. Onneksi filosofian kursseja on vain viisi, mutta silti. Haluan siitä L:n, mutta pelkään, että jos saan huonomman, en ole tyytyväinen itseeni ja stressaannun ja pelkään tulevia kokeita.

Toisaalta minulla on todella hyvät saumat. Molemmista kursseista kymppi, kolmonen ja nelonen syksyllä ja kertaava kurssi on aina keväällä, joten minula olisiihan loistava tilaisuus vetäistä laudatur. Ei minulla hätää ole. Mutta henkisesti kyllä: Olen paniikissa jo pelkästä ajattelemisesta.

Vaikka YO-kokeet eivät eroa normikokeista hirveästi, niin silti kuvittelen aina, että mitäs jos siellä onkin joku kysymys, mihin en osaa vastata? Mitä jos en muistakaan mitään filosofin teoriaa?

Eräs tuttavani sanoi, ettei pystynyt edes nukkumaan kunnolla, vain kolme tuntia yössä. Huh, aika kammottavaa olisi istua salissa kuusi tuntia nukuttua tuskin ollenkaan. Ja energiajuomaa on turha edes ajatella, kun pitää juosta vessassa koko ajan.

Toivotaan että onnistun, katsotaan vuoden päästä uudestaan. Pitänee yrittää rauhoittua, johtuu varmaan tulevasta koeviikosta tämäkin panikointi. ^^;
"Minä annan kaiken ja enemmän tuli polttaa uskon mihinkään, mitä sitten jos sielun menettää. Mutta on vaan pakko roikkuu perässä."  I want stay Together Forever.

Poissa Lady Asensio

 • Nilkanvilauttaja niinikään
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • DH luettu 9.12, KV 11.3
 • Pottermore: HeartWitch62
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #5 : Maaliskuu 28, 2008, 23:23:51 »
Eräs tuttavani sanoi, ettei pystynyt edes nukkumaan kunnolla, vain kolme tuntia yössä. Huh, aika kammottavaa olisi istua salissa kuusi tuntia nukuttua tuskin ollenkaan. Ja energiajuomaa on turha edes ajatella, kun pitää juosta vessassa koko ajan.

Itse nukuin aikoinaan englannin kirjallista edeltävänä yönä vain 3 tuntia. Aamulla oli huono olo, ja söin aamiaista pakon edessä sillä mitään en meinannut saada syötyä. Söin eväitä kokeen aikana kuten ennenkin, mutta taistelin pahoinvointia vastaan. Ajattelin, että se koe menee varmasti huonosti mutta kuitenkin ylitin odotukseni. Sain kirjoitelmasta, luetun ymmärtämisestä ja aukoista paremmat pisteet kuin ikinä englannin kursseilla harjoituksissa joten eivät ne lyhyet yöunet välttämättä pahasta ole. Aivoista ei vielä tiedetä paljoa mitään, joten mistä tietää vaikka aivoni olivat tavallista aktiivisemmat jotta varmasti pysyin hereillä. No tuskinpa...
Yleensäkään yksi huonosti nukuttu yö ei tee pahaa, mutta usea sellainen yö etenkin peräkkäisinä päivinä voi sairastuttaa vakavasti.
Mun blogi: http://www.pointblog.fi/?go=milluska    (HUOM! OSOITE HIEMAN MUUTTUNUT)
Vuoden 2008 kotitonttu  tässä, terve!

Poissa Jessie

 • Sanomaton
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #6 : Maaliskuu 28, 2008, 23:33:47 »
Vaikka YO-kokeet eivät eroa normikokeista hirveästi, niin silti kuvittelen aina, että mitäs jos siellä onkin joku kysymys, mihin en osaa vastata? Mitä jos en muistakaan mitään filosofin teoriaa?

Sinulla on kuitenkin jonkun verran varaa valita niistä kysymyksistä. Ei siis ole mikään maailmanloppu vaikket ymmärtäisikään paria kysymystä, mikä on aika todennäköistä että sieltä löytyy sellaisia kysymyksiä joihin et osaa vastata.
♥ Pottereita vuodesta 1999 ♥
“Dumbledore's man through and through, aren't you Potter?"
"Yeah I am," said Harry. "Glad we straightened that out.”

Kitiara

 • Ankeuttaja
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #7 : Maaliskuu 29, 2008, 23:25:06 »
Vaikka YO-kokeet eivät eroa normikokeista hirveästi, niin silti kuvittelen aina, että mitäs jos siellä onkin joku kysymys, mihin en osaa vastata? Mitä jos en muistakaan mitään filosofin teoriaa?

Sinulla on kuitenkin jonkun verran varaa valita niistä kysymyksistä. Ei siis ole mikään maailmanloppu vaikket ymmärtäisikään paria kysymystä, mikä on aika todennäköistä että sieltä löytyy sellaisia kysymyksiä joihin et osaa vastata.

Ei tässä suhteessa tosiaan hämminkiä. En historiaa kirjoittanut, mutta jokusen muun reaalin kylläkin. Koepaperissa on aina enemmän kysymyksiä kuin mitä vastauksia vaaditaan, ja siitä saa valikoimalla pudotettua ne tehtävät suoraan pois joista ei ole oman osaamisensa suhteen varma. Ja itse koetilanne on jopa melko mukava ainakin meillä, ihan mielellään siellä sen kuusi tuntia istuu. Tietysti riippuu hiukan tietomääristäkin, jos homma on hanskassa ja kirjoitettavaa löytyy korvienvälistä niin mikä jottei. Siellä hiljaisuudessa on melkein mukavampaa tehdä koetta kuin tavalliseen malliin koeviikolla jossain auditoriossa, jossa on kuitenkin koko ajan taustaääniä. Mitä stressiin tulee, niin onnistuin ainakin itse sulkemaan sen aika hyvin useimpien aineiden kohdalla pois ajattelemalla yksinkertaisesti, ettei se hyödytä mitään. Tulee mitä tulee, ei siinä stressi auta ainakaan jos on yhtä kamala stressaavana kuin minä. Jos pieni hätä auttaa lukemisessa, niin mikä jottei, mutta jos se menee tavallani pelkkään hermoiluun niin unohda ressi ja anna mieluummin palaa vaan.

Tuli muuten hermoilusta mieleen. Yläasteen alkuaikoina aikanaan ajattelin aina mielessäni, että menen lukioon mutten ikinä suostu osallistumaan kirjoituksiin. Ajattelin, että en ikinä jännitykseltäni uskaltaudu sellaiseen kauheaan näytön paikkaan, kyllähän sitä nyt pelkällä lukiotodistuksella jo periaatteessa pärjäisi. Nyt lukion käytännössä jo ollessa ohi muistin jokin aika sitten tuon ajatukseni, ja pisti hiukan hymyilyttämään. Kun kirjoituksien aika lopulta oli, se ei ihan niin kamalan jännää kuitenkaan ollut kuin sitä olisi tuolloin ajateltu. Kuitenkin siellä oli jokunen muukin samaan aikaan ihan yhtä kipsissä.. Tavallaan koko lukioaika valmistaa niin suoraan kirjoituksiin, että lopulta niiden alkaminen tuntuu jo luonnolliselta. Ykkösvuonna olin ärsyyntynyt siitä että opettajat jo jallittivat meitä tekemään kurssivalintojamme kirjoitussuunnitelmiemme mukaan, vaikka harva tiesi vielä mitä aikoo ylipäänsä kirjoittaa. Joka aineessa sivuttiin alusta asti vanhoja yo-tehtäviä ja vähän väliä opettajat jaksoivat mainita jostain vanhasta sensorijutusta tai vastaavasta kirjoituksiin liittyvästä jutusta. Ei sitä oikeastaan ennen yo-kokeita edes tajua kuinka hyvin opettajatkin itse asiassa hommansa hoitavat tämän jutun suhteen, kun esimerkiksi kielissä harjoitellaan ihan aidoilla yo-kuunteiluilla ja teksteillä heti alusta alkaen ja muutenkin hommaan totutetaan välillä puolihuomaamatta. Kun sen aika tulee, systeemi on jo niin tuttu ettei kirjoitushomma enää nosta tunteita kuin lähinnä oman suoriutumisen osalta.

Tuli muuten mieleen noista Saphiren (?) viestissä luetelluista kursseista, että jos stressiä vähentää niin meillä pienten lukioiden plikoilla on tietopohjaa kurssien suhteen vielä vähemmän. Esim. filosofiaa ei "minun" koulussani (n. 150 oppilasta lukion puolella) periaatteessa järjestetä kuin pakollisen kurssin eli ykkösen verran. Kakkoskurssin olen käynyt siten, että ryhmässämme oli muistaakseni 5 oppilasta ja tämänkin kurssin järjestäminen oli työn ja tuskan takana, kolmonen taisi kaatua heti kättelyssä. Ne jotka koulustamme ovat filosofiaa kirjoittaneet ovat kaiketi itse tenttineet kolmanteen kurssin asti ja siltä pohjalta osallistuneet yo-kokeeseen. Myös esimerkiksi historiaa saamme lukea juuri pakolliset kurssit, samoin kuin monia muita reaaliaineita joissa isompien lukioiden on mahdollista tarjota koulukohtaisia syventäviä kursseja suunnilleen niin paljon kuin lukijoita riittää. Vaikka meilläkään ei kurssien runsaudella herkutella, niin ollaan muuten tilastollisesti kulmakunnan kermaa mitä yo-menestykseen tulee, että ei kaiketi se määrä vaan se laatu.

(Vieläkin off topicimpana, muistan kuinka olin katkera yhdessä vaiheessa, kun yksi suurempaa lukiota käyvä kaverini näytti todistuksestaan käymäänsä kymmenkuntaa historiankurssia. Historia on aina ollut suosikkiaineitani, enkä voinut sietää ajatusta ettei sen kursseja tarjota koulussani muuta kuin pakollisten verran. Minäkin haluaisin lukea miltei 1/7 lukiossa viettämästäni ajasta suosikkiainettani. Taidan eksyä aina vain pahemmin aiheesta.)
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 29, 2008, 23:28:16 kirjoittanut Kitiara »

tutkis

 • Ankeuttaja
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #8 : Toukokuu 21, 2008, 14:14:16 »
Kirjoitin viime syksynä ja tänä keväänä neljä ainetta: matematiikka, ruotsi, englanti ja äidinkieli.

Melkeinpä kaikki aineet jäivät oman tavoitteeni alle, ainoastaan äidinkieleen olen tyytyväinen. Tavoite oli lähempänä riviä LEEB, mutta tulos oli EMCA. Oma vika, en lukenut juuri ollenkaan. Vaikka tiesin alunperinkin, että tuo tavoite oli aika ylärajoilla, olisi se mahdollinen kuitennii ollut. En minä oikeastaan jaksa edes tuota pahemmin harmitella, sen verran helpolla tuli tuokin rivi, että jaa. Ei noilla edes ollut vaikutusta minun jatko-opintoihini.

Ruotsi jäi pisteen päähän B:stä ja jäi tuo vähän kaivelemaan, koska B näyttää paremmalta kuin A. Matikasta tavoite oli L tai vähintään E, mutta M tuli. Englannissa tavoite oli E, ämmään olisin vielä sulattanut ihan hyvin, mutta tuli C. Tuo varsinkin harmittaa, koska olen niin paljon parempi. Normaalisti saan melkeinpä kaikista osioista parempia pisteitä. Äidinkielestä tuli E, josta tykkäsin kyllä. L olisi toki ollut vielä kivanpi, mutta ihan jees tuokin.

Koska teen kaksoistutkintoa ammattikoulussa, ei meillä ollut juurikaan vaihtoehtoja opiskeltavien ja kirjoitettavien aineiden suhteen. Jos olisi halunnut jotain muuta opiskella, olisi se pitänyt hoitaa iltalukiossa koulun jälkeen ja se taasen maksaa ylimääräistä. Ruotsia olen vihannut aina ja kurssitkin meni läpi rimaa hipoen, mutta tajusin vasta vähän liian myöhään, että minun olisi kannattanut käydä vaikka muutama terveystiedon kurssi ja päästä sillä eroon tuosta. Melkeinpä kaikki (jossei jopa kaikki) kurssit oli käyty ja kirjoitukset häämöttivät turhan lähellä, ennen kuin tuon tajusin.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 21, 2008, 15:38:06 kirjoittanut Des Grieux »

Poissa lurkki

 • Vuotislainen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #9 : Toukokuu 21, 2008, 15:08:20 »
Viime perjantaina tuli lopulliset tulokset kevään kirjoituksista. Äikästä ja fyssasta tuli C, ruotsista ja pitkästä matikasta M. Muuten oon ihan tyytyväinen, mutta äikkä jäi yhden pisteen päähän M:stä. Yhteenkään kokeeseen en oikeastaan lukenut, joten meni ehkä jopa paremmin kuin odotin. Enkun kirjotus jäi erinäisistä syistä ens syksyyn, vaikka valmistunkin jo tänä keväänä.

Poissa Xanie

 • hymyilevä huomispäivä
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • *reps*
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #10 : Toukokuu 21, 2008, 15:33:52 »
Tulokset tuli joo perjantaina. Melkein toivon, että en olisi soittanut niitä vielä silloin, meni perjantai vähän pilalle :P Tai no, onneksi edes soitin enkä käynyt paikalla, koska porasin sen jälkeen aika kauan. Oikeastaan koko päivän melkein. "Töissä" koitin esittää reipasta, mutta kyllä siinä oli tekemistä..

Ja nyt kaikki harmittelevat, että Xanie ei päässyt ylioppilaaksi ja tulevat kohta kirjoittamaan "syksyllä sitten uudestaan" tms. Mutta ei tarvitse, sillä kysymys ei ole siitä. Pääsin ylioppilaaksi ja vielä ihan kohtalaisilla papereilla. "Keskiarvona" on C, että ei edes mitenkään hirveän huonosti. Harmittaa vaan (ja perjantaina väsyneenä harmitti vielä enemmän) kun yhtä vaille kaikki  putosivat parilla pisteellä. Ne pyörivät siinä M ja C rajalla, lähtivät M:nä, tulivat takaisin pari pistettä huonompana ja C:nä. Omaa tasoani on lähinnä E, joten ei ihme että harmittaa. Vieläkin kyllä ihmettelen, että miksi ihmeessä aloin itkeä niiden tulosten takia? Maailma ei kutienkaan kaadu tähän ja syksyllä voi mennä korottamaan. Ja C on vielä ihan ok. En olisi ikinä uskonut, että ne tulokset voivat herättää minussa sellaisia tunteita.

Ja mitä aineita kirjoitin? Syksyllä kirjoitin psykologian, joka oli M (enkä edes lukenut kuin 1 kirjan ja olin käynyt vian puolet kursseista :D)
Keväällä sitten kirjoitin: Äidinkielen, Matikan (lyhyt), englannin (pitkä) <- noi plus psyka oli pakollisia. Psyka M ja muut C
sitten ylimääräisiä minulla oli lyhyt venäjä (B tuli, ainoa, johon olen tyytyväinen niistä, jotka tuli takaisin) ja uskonto (M tuli, siihenkin ihan kohtuu tyytyväinen, vaikka E:tä toivoin. En kyllä edes lukenut, kuin pari edellistä päivää..)

Syksyllä olen siis menossa korottamaan ainakin enkkua ja äikkää. Äidinkilessä kirjoitin ylppäreissä huonoimman aineen, mitä ikinä! Normaalisti tasoni on siinä E:n pintaan. M ja E rajalla joten C harmittaa kyllä. Englannissakin voin pienellä panostamisella saada helposti sen M:n.. Ainakin.

Toisaalta kirjoitukset meni huonosti omalta osaltani, mutta en voi oikeastaan syyttää ketään muuta, kuin itseäni. Kun kerran en lukenut juuri ollenkaan. Pari edellistä päivää. Lukulomakin meni lukematta, se vain sujahti ohi ja yhtäkkiä kirjoitukset olivat edessä. Ja kielissä oli vielä se, että kuuntelut meni vähän penkin alle, kun en ehtinyt niihin keskittyä juuri ollenkaan. Kun ne ovat jo niin aikaisin. Ennen lukulomaa ja ennen kuin koko koulu on edes "ohi".

Sitten jään vielä miettimään, josko ilmottautuisin kirjoittamaan vielä ruotsin. Kun en kirjoittanut sitä ollenkaan ja nyt harmittaa sekin iha vietävästi. En ole lukenut sitä yli vuoteen, kun ei abi vuonna tullut otettua yhtään kurssia (miksi ihmeessä???). Mutta kyllä siitäkin B voisi tulla. Tosin ehkä se jää. Ellen sitten saa inspiraatiota ja opiskele kesän aikana hullusti. Vaikka pitää kyllä lukea myös englantia. Enkkua täytyy lukea siinäkin mielessä paljon, kun on se sitten vähä noloa mennä korottamaan, eikä lue eikä sitten onnistu. Kyllä minä ajattelin ainakin M:n sieltä korotuksesta saada.

Mutta tosiaan, piti vielä sanoa, että enää olo ei ole niin tyhjä, kun on kuullut kavereista, jotka ei päässyt läpi. Kaikki eiät valmistu ylioppilaiksi ollenkaan, että siinä mielessä pitää kyllä olla ihan tyytyväinen :) "Pahin" tapaus niistä ei läpi päässeistä on eräs kaverini, joka on Ranskassa au-pairina. On siellä vielä puolitoista vuotta käsittääkseni. Hänen pitäisi sitten syksyllä uusia joku koe. No, milläs tulet sietlä tänne? Ehkä hän onnistuu neuvottelemaan sen perheen kanssa. Alun perin hänen piti tulla tänne kevätjuhlaan ja saada lakki (hänen perheensä olisi maksanut hänelle lennot tänne ja takaisin). Nähtäväksi jää..
Ja eräs "noloimmista" tapauksista näistä ei-ylioppilaiksi päässeistä on tuttuni, joka aloitti pitkällä matikalla, vaihtoi kuitnekni jossain vaiheessa lyhyeen, kirjoitti lyhyen pakollisena, mutta ei päässyt läpi.

Noo, ei tähän tosiaan maailma kaadu ja aina voi mennä korottelemaan myöhemmin. Nythän sitä tutkintoa voi täydentää ja tuloksia koroitella mielensä mukaan ilman aika rajaa. Ainakin käsittääkseni?

~Xanie (se, joka toivoo liikoja, mutta ei tee töitä niiden toiveiden eteen..)
Kun ystäväsi katselevat sinua hyppäämässä laskuvarjolla joka ei aukea, voisi olla hauska temppu, jos esittäisit vaikkapa uintiliikkeitä.
Avasta kiitos Seatearille!
Tee päivän hyvä työ: www.freerice.com

Kitiara

 • Ankeuttaja
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #11 : Toukokuu 21, 2008, 22:14:55 »
Huomasin, etten ole vielä kirjoitellut tuloksien julkistamisen jälkeen. Kyllä minustakin vaan ylioppilas sitten tuli, vaikka sen biologian osalta hiukan pisti jännittämään. Kirjoitin nyt äidinkielen (L), enkun (M), ruotsin (M) ja biologian (B). Kun syksyllä jo rustasin historian ja maantiedon, niin kokonaispottini on rivi LMMMMB eli yleisarvosana kaiketi magna.

Hauskaa on, että viimeisistä kirjoituskerroista on loppuviimeksi juuri sen verran aikaa että juttuun on jo saanut hiukan etäisyyttä. Ei edes harmittanut, että englanti oli tippunut matkalla M:n puolelle, kun se nyt oli jo miltei tiedossa. Biologian B nauratti, hyvä nyt jos onnistuivat raapimaan ytl:n porukalla senkin edestä pisteitä kasaan. Hatunnoston arvoinen suoritus, haluaisinpa vain nähdä mistä ne sen tekivät! ;) Äidinkielen L oli jättipotti jopa siinä määrin että äidinkielen opettajani oli sen kuultuaan kuulemma lähes hyökännyt halaamaan lukiota yhä käyvää veljeäni. Sääli etten ollut näkemässä.

Minun valmistautumiseni määrällä siis jo varsin hieno tulos. Olen tyytyväinen itseeni, kun katastrofia ei syntynytkään. Yleisarvosanani ei olisi taatusti noussut vaikka olisin pykertänyt biologiasta vielä mitä, joten se siitä. Lukio-opintoni ovat nyt onnellisesti takana kun jopa onnistuin tässä loppukeväästä pykertämään sen maagisen 75 kurssin rajan deadlineen mennessä täyteen. Korottelemaan en yo-tuloksia aio missään nimessä lähteä, en usko että vaivannäkö (köh...) korreloisi koskaan sen kummemmin tuloksien kanssa. Kuka oikeasti kiinnostuu siitä olenko saanut biologiasta B:n vai C:n? Nyt haluan katsoa eteenpäin ja keskittyä täysillä uusiin juttuihin. Pahus että on voitonriemuinen olo kun koko höskä on takana!

Melodrama

 • Ankeuttaja
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #12 : Toukokuu 22, 2008, 02:05:25 »
Haa. Ylioppilaskirjoituksia.

Kirjoitin tänä vuonna. Syksyllä en kirjoittanut mitään - myöhemmin  mietin, että ehkä olisi ollut hyvä käydä kokeilemassa jo silloin ilmapiiriä, mutta ihan hyvä näinkin. Syksyllä kun oli sen verran uusi elämäntilanne (seurustelusuhde), joka oli hirveän kivaa ja aikaa vievää, enkä varmasti olisi onnistunut lukemaan. Kevään tullen sentään pahin innostus oli laantunut, ja lukulomalla oli sentään hyvää aikaa lukea päivällä, kun poika oli töissä. ^^

Kirjoitin äidinkielen, lyhyen matematiikan, englannin, psykologian, uskonnon ja ruotsin. Ennen kirjoituksia panikoin hirveästi etten taatusti pääse mistään läpi tai osaa mitään ja ää, mutta itse koetilanteet olivat enimmäkseen miellyttäviä. Eväitänikin tulin epähuomiossa syöneeksi, ja muutenkaan en juuri stressannut.

Äidinkielenkoe taisi olla ensimmäinen? Siellä kyllä tuli vähän kiire, sillä minulla oli puhtaaksikirjoittamisen kanssa ongelmia, kun käsiala oli kamalaa ja kynäkin suttasi (luulin ettei se tekisi sitä, mutta myöhemmin tajusin että juuri se teki paljonkin, silloin kun vielä toimi...).
Psykologiankoekin oli hiukan ikävä, sillä en osannut siellä oikein mitään ja ahdisti se, ja muutenkin. Se toisaalta kyllä oli viimeinen, ja viikon tauolla muista...

Viralliset tuloksetkin olen saanut. Kolmessa aineessa pisteet olivat nousseet alkuperäisistä, ja lopuissa kolmessa laskeneet. Laskeminen oli erityisen harmi äidinkielen kohdalla, sillä alustavilla pisteilläni olisin saanut L:n.
No, joka tapauksessa: kirjoitin äidinkielestä, matikasta, psykologiasta ja uskonnosta E:t, ja englannista sekä ruotsista C:t. Kielistä olen kyllä aika ylpeä, sillä en niissä koskaan ole ollut erityisen hyvä (ruotsi varsinkin, enhän minä siitä mitään tajua...). ^^ Englanti taisi olla aika täpärästi C, samoin kuin psykologia täpärästi E. Sentään kuitenkin. ^^ Matikka ja äidinkieli taas eivät olleet kaukanakaan L:n rajasta, mutta käyhän tuo noinkin.

Kaikenkaikkiaan olen tyytyväinen. On vain vähän ongelmallista, kun tunnen vain älyköitä useamman L:n oppilaita, ja sitten tunnen itseni joka tapauksessa alemmaksi, vaikkei pitäisi eikä kukaan edes anna ymmärtää että kannattaisi.

Selvisin kirjoituksista! Pääsin läpi! Sain hyvät arvosanat!
... joo, enköhän minä ole ihan tyytyväinen. Hattu pitäisi vielä hankkia. Ne olivat pahukset kaikki huononkokoisia.

Poissa Vilena

 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #13 : Heinäkuu 23, 2008, 20:16:34 »
No niin, kesälomaa on enää pari viikkoa jäljellä, ja periaatteessa sehän siis tarkoittaa sitä, että syksyn kirjoitusten "lukuloma" on loppusuoralla :D Onkos täällä ketä muita, joilla häämöttää kirjoituksia edessä nyt syksyllä tai sitten keväällä? Abit ohoi!

Itse en ole vielä tarttunut ruotsinkirjoihin, vaikka vähitellen omatunto alkaa jo patistella kirjojen pariin. Kirjoitan siis syksyllä ruotsin, joka onkin ensimmäinen yo-kokeeni. En ole vielä tässä vaiheessa kamalan peloissani, vaikkakin tiedän, että jos en pian ala tehdä jotain asioiden eteen, saattaa hysteerinen paniikki iskeä sitten syyskuussa! Jotenkin sitä vain ajattelee, että siihenhän on vielä ikuisuus, eikä mun niiiin hirveesti edes tartte lukea....

Miten te edellisen vuosien ylioppilaat, missä vaiheessa aloititte kertaamaan yo-kokeita varten erityisesti näin syksyllä? Pitikö aikataulu, vai iskikö todellinen viimehetken paniikki? Lisäksi olisi mukavaa tietää etenkin tuohon ruotsiin liittyen, että käytittekö paljon hyväksenne kirjojen ulkopuolista materiaalia, esimerkiksi ruotsinkielisiä sanomalehtiä, kirjoja, radiokanavia, kuunteluita kirjastosta jne, ja koitteko niistä olleen hyötyä? Tokihan se, mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle, mutta silti olisi ihan kiva kuulla, onko joku kenties kokenut hyötyneen erityisesti esimerkiksi lehtien lukemisesta?

Minä en ole menossa mihinkään ruotsin abikursseille, kun menee muutto ja kurssi pahasti päällekäin. Kaikki lukeminen jää siis omalle vastuulle. Onhan meillä toki ensimmäisessä jaksossa toinen ruotsin syventävä, mutta ei sielläkään kamalan syvällisesti sitä kielioppia ehditä käymään, ja mulla on ongelmia erityisesti sanajärjestyksen ja prepositioiden kanssa. Sanavarastoa ois kans hyvä kasvattaa.

Mites muut kohtalotoverit? :)
Humor me.

Poissa Villa Viola

 • Salarakas Mäyrä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Rakkaus on kärsivällinen!
 • Pottermore: WingHowl90
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #14 : Heinäkuu 24, 2008, 09:24:15 »
Kirjoitin ruotsin viime syksynä arvosanalla C. (Muutamia pisteitä vaille M, mutta ei anneta sen enää haitata.)
  Aloin oikeastaan lukea vasta sitten, kun olin lukenut DH:n, eli johonkin näihin aikoihin. Aloitin kyllä jo heinäkuun alussa, mutta en kovinkaan intensiivisesti. Luin yhden kappaleen oppikirjoista per päivä, enemmän tai vähemmän ajatuksen kanssa. Kappalekohtaisia sanastoja en koskaan lukenut. Saimme kesälomalle kaksi vanhaa yo-vihkoa, mutta nekin tein vasta viimehetkellä. Aika huolimattomasti...
  Koulu järjesti kaikille halukkaille kesäloman viimeisellä viikolla preppauskurssin. Kuusi tuntia päivässä istuttiin hiostavassa kuumuudessa luokassa ja harjoiteltiin kielioppia. Lopuksi tehtiin harjoituksen vuoksi vanhoja yo-tehtäviä. Vaikka se ei mitään hauskaa ollut, minusta siitä oli silti hyötyä.
  En oikeastaan lukenut itsenäisesti juuri yhtään, sillä minulla oli ensimmäisessä jaksossa ruotsia 10 tuntia viikossa, joten koin sen riittävän. (Joka viikko oli yksi yo-kuuntelu (ennen koetta ne lisääntyivät), ainakin yhdet sanakokeet joihin sisältyi 10 lauseen kirjoittaminen, ja aina viikonlopuksi saatiin yksi vanha yo-vihko.) Totta kai viimeisenä iltana lueskelin epäsäännöllisiä verbejä ja teemasanastoja, mutta en oikeastaan panikoinut koskaan. Minulla oli lähinnä vain huono omatunto, koska en lukenut. Yo-vihkoja saa tehdä niin monta syksyn aikana, että kokeessa sen tekeminen menee ihan rutiinilla. Ei tule paniikkia siitä, ettei tiedä miten vihko tulisi täyttää.

Kirjastosta lainasin muutaman ruotsinkielisen kirjan, mutta en minä niitä koskaan saanut luettua loppuun. Sitä vastoin katselin Muumeja, Eemeliä ja muita lasten elokuvia ruotsiksi. Myös joitain elokuvia ruotsinkielisellä tekstityksellä, mutta niistä ei ollut niin paljon hyötyä, koska ymmärsin englanniksi, mitä sanottiin, ei tarvinnut lukea tekstitystä. Kuuntelin myös joitakin lauluja. Ei niistä ollut samanlailla hyötyä kuin englannissa, mutta jotenkin se sai huonoa omaa tuntoa hiukan hälvenemään. Minulle oli hyötyä siitä, että luin tavaroiden tuoteselostuksia. Niistä jäi muutamia hyödyllisia sanoja mieleen, kun sai liitettyä ne johonkin muistikuvaan.

Olen sitä mieltä, että jos on edes kohtalaiset perustaidot niin ei ole välttämätön pakko lukea itsenäisesti. Koulu auttaa (ainakin meillä) niin paljon kuin on mahdollista pääsemään kokeesta läpi, kunhan vain tekee mitä käsketään. Lukemalla saa vain paremman numeron.

Poissa Satakieli

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #15 : Heinäkuu 24, 2008, 11:22:11 »
Minullakin on edessä abivuosi, ja nyt syksyllä alkaa kirjoitusurakka. Kesäloman alussa jaksoin toden teolla lukea, mutta viimeisten parin viikon aikana en ole viitsinyt edes koskea kirjoihin. Tiedän kyllä, että minun pitäisi lukea - tai olisi pitänyt. Olen lähdössä reilun parin viikon reissulle, kotiin tulen vasta pari päivää ennen koulujen alkua. Tämähän tarkoittaa tietenkin sitä, että lukeminen jää todella vähiin nyt kesän lopulla. Onneksi kuitenkin koulu alkaa melko helpolla jaksolla, ja voin vielä lukea kaikki kirjat läpi elokuun aikana. Ja minähän siis kirjoitan nyt historian ja uskonnon.

Näin jälkeen päin ajateltuna olisi ollut ehkä järkevämpää kirjoittaa reaalit eri kerroilla, ja ottaa vaikka se englanti syksylle. Nyt lukemista on todella paljon, ja joudun vielä käymään uskonnon viimeisen kurssin itsenäisesti nyt kesän aikana että ehdin suorittaa sen ennen koetta. Esseet kyllä näyttävät pahasti jäävän sinne aivan kesäloman viimeisille päiville...

Keväällä sitten ovat vuorossa englanti, ruotsi ja äidinkieli. Kaikki aineet pelottavat, mutta erityisesti tuo äidinkieli. Se ei vain jaksa kiinnostaa, enkä ole tunneillakaan juurikaan jaksanut seurata opetusta saatikka sitten tehdä huolellisesti ne kaiken maailman kirjoitustehtävät. Englannissa ja ruotsissa minua hirvittää kuunteluosuus. Minulla kuuntelut laskevat pistemäärää ja numeroa todella paljon. Muut osiot menevät hyvin, aineistakin tulee lähes täysiä pisteitä, mutta kuuntelut pilaavat kokeen aina. Tässä on onneksi vielä reilu puoli vuotta harjoittaa tuota kuuntelutaitoa, ja olenkin erään kirjekaverini vihjeen ansiosta ajatellut hankkia itselleni äänikirjoja joita kuunnella.

Poissa Sharra

 • That girl.
 • Vuotislainen
  • Redin ja Jazzin uudet seikkailut
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #16 : Heinäkuu 26, 2008, 10:37:10 »
Täällä on taas yksi hämmentynyt abi, jonka pitäisi jaksaa lukea kirjoituksiin :D aloitin yo-kirjoitukseni jo viime keväänä, kun kirjoitin yhteiskuntaopin (L tuli :), tänä syksynä pitäisi jatkaa ruotsilla, englannilla ja äidinkielellä. Olen kyllä yrittänyt kovasti lukea, mutta jotenkin olen lukenut paljon vähemmän kuin olisi pitänyt - kirjoja en ole vielä saanut edes avattua :( ja tällä tarkoitan siis ruotsia. Englantia ja äidinkieltä en luultavasti edes harjoittele kovin paljon etukäteen. Englannissa on se hyvä puoli, että sitä kuulee muutenkin niin paljon joka paikasta, plus luen vähintään tosi paljon englanninkielisiä kirjoja, joten harjoitusta tulee ihan huomaamatta. Tietenkin jotakin prepositioita ja hankalia sivistyssanoja harjoittelen ennen kokeita, mutta se saa nyt vielä odottaa. Äidinkielen lukeminenkin jää varmaan aika vähiin. En ymmärrä, miten sitä voisi lukea! Mulla on ollut äidinkielessä aina se, että joko osaan tai en osaa - sitä välimuotoa vain ei tunnu olevan. Oikeastaan onnistumiseni äikän yo:ssa riippuu mielettömästi aiheista. Jos saan hyviä aiheita tekstitaitoon ja esseekokeeseen, voin saada hyvän arvosanan, jos ei, niin sitten... en. Ehkä jotain käsitteitä ynnä muita pitäisi kerrata, mutta mutta...

Mutta se ruotsi. Ikuinen piikki lihassa. Sinänsä olen kai ihan hyvä ruotsissa, osaan koulussa yleensä kääntää kappaleet ilman sen kummempaa sanastoa ja pystyn lukemaan kirjojakin ruotsiksi ilman sen suurempia ongelmia. Kuuntelu on tosin vähän heikkoa, samoin oma tekstin tuottaminen. Tiedän, että pitäisi jaksaa avata kirja ja päntätä sanoja ja lauserakenteita, mutta en millään jaksaisi! Asiaa hankaloittaa vielä sekin, että olin aina verrattain laiska ruotsintunnilla, enkä päntännyt ollenkaan niin paljon kuin olisi pitänyt. Oma vika siis, että ruotsi on heikoissa kantimisissa :( tähän mennessä olen katsonut Disneyn piirrettyjä ruotsinkielisellä puheella, samoin Vaahteramäen Eemeliä :D ja lukenut paljon ruotsinkielistä hömppää, ensin lastenkirjoja, sitten Harlequineja (ush!), sitten Tarua Sormusten Herrasta ja viimeisimpänä nyt Sophie Kinsellaa. Se tekee opiskelemisesta jotenkin miellyttävää, vaikka en olekaan varma siitä, miten paljon olen oppinut. Päähän on muun muassa jäänyt, että avguda tarkoittaa palvoa ja että hobitti on en hob, hoben, hober, hoberna :D mutta ehkä tämä tästä. Olen jo löytänyt kirjani ja muutaman yo-vihkon, mikä on jo edistystä, eli ehkä näinä päivinä voisi aloittaa harjoittelun...

Ensi keväänä jatkan sitten vielä psykologialla ja lyhyellä saksalla. Oikeastaan mulla on siis rankempi syksy kuin kevät, mikä sopii mulle - voin ajatella, että jos selviän tästä syksystä, niin keväällä jo sitten helpottaa :)


Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #17 : Syyskuu 10, 2008, 14:32:38 »
Ruotsin kuuntelu takana päin. Eilen odotin maha kiemuralla, millaista YO-kokeissa sitten oikeastaan onkaan. Lomakkeiden täyttökin aiheutti aikamoista stressiä, kirjoitin ensin oman nimeni kohtaan koulun nimi. Voi luoja sentään, onneksi huomasin virheeni. Itse kuuntelu oli keskiverto lukuunottamatta avoimia kysymyksiä (haluaako joku kertoa vastauksia, ope ei vielä ole kertonut?). Ruotsin kuuntelu ei ole koskaan ollut suurimpia vahvuuksiani, luultavasti tästäkin tulee alle 40/90. Tavoitteeni ruotsista on B tai mieluiten C. Syksyllä taitaa olla vähän hankalampaa saada korkeita arvosanoja. :E (vapaaehtoisen) ruotsin lisäksi en syksyllä muuta kirjoitakaan.
Keväällä kirjoitan pakollisena äikän (tavoite väh. C), lyhyen matikan (tavoite väh. M), pitkän englannin (tavoite väh. B) ja uskonnon (tavoitteena vähintään E).

Ruotsin kielioppia ja sanastoa pitäisi alkaa nyt oikein todenteolla lukea kirjallisia varten! Kaksi viikkoa aikaa, mutta aina vain ajaudun koneelle...


 
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Steelsheen

 • Narsissisti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • not your girl
  • Imaginary
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #18 : Syyskuu 11, 2008, 20:04:44 »
Kuuntelumonivalintojen vastauksia Ylen Abitreenien sivuilla.

Englanti+ruotsi kuunneltu, englannista sain jo alustavat pisteet 85/90 mikä oli ilmeisesti ihan mainiosti koska kuuntelu oli kuulemma YTL:nkin puolesta myönnetty vaikeaksi. Ruotsissa näytti olevan monivalinnoissa kolme virhettä, että ihan kohtalaiset pisteet lienee sieltäkin tulossa. Englannin kanssa olen ehdottomasti ällää hakemassa, ruotsista saattaisi riittää E:kin, vaikka aina harjoitellessa pisteet ovatkin roikkuneet ärsyttävästi siellä ihan L:n rajalla. Ruotsia olisi kyllä joutanut lukemaan kesällä enemmänkin, mutta on nyt kai mentävä suunnilleen näillä nykyisillä taidoilla, jotka tuntuvat äärimmäisen vajavaisilta.

Keväällä edessä ovat äikkä, pitkä matikka ja fysiikka, joista joku E:n taso oli kaikista ihan kiva, tosin ainakin fysiikka tulee vaatimaan ihan järjettömän paljon lukemista. Jotenkin tuntuu hölmöltä sanoa että "kirjoitan vain viisi ainetta" kun ihmisten oletus on se, että sinähän kirjoitat sitten seitsemän ällää. Tiedän kuitenkin itseni sen verran hyvin että kun olen kerta kirjoittamassa matikkaa ja fysiikkaa ja tähtäämässä kohtuullisen hyviin arvosanoihin, niin minun ei kannata ottaa muita aineita väsyttämään itseäni. Ainahan sitä tutkintoa voi täydentää jos tulee hirveä hinku kirjoittaa psykologia, mutta en ole oikeastaan jaksanut kiinnostua kauhean monesta aineesta. Maantieteen olisin periaatteessa voinut kirjoittaa, mutta siinäkin on puolet mielenkiintoista asiaa ja puolet ei, ja ne kysymykset eivät liene mistään yksinkertaisimmasta päästä (en todellakaan halua kirjoittaa esseetä aiheesta "ratkaise maailman nälkäongelma" :D)
"If people don't know what you're doing, they don't know what you're doing wrong."

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #19 : Syyskuu 15, 2008, 20:24:07 »
Uskonnon yo (ensimmäinen yo:ni) on nyt sitten takana, keskiviikkona (iik, jo niin pian!) vuorossa lyhyt matikka. Aloitin lukemisen jo kaksi viikkoa kesäloman alkamisen jälkeen, mutta vain kaksi viikkoa pysyin suunnitelmissa, ennen kuin repsahdin laiskuuden puolelle: kokeeseen menin kolme kertaa alueen lukeneena, kerran "hauki-on-kala-hauki-on-kala" -tekniikalla, toisen alleviivaten ja kolmannella alleviivauksia lukien. Ilmeisesti hyvä tekniikka, koska koe oli aika helppo: olisin voinut vastata kahdeksaan kysymykseen kymmenestä - vain 1. ja 4. veivät kokonaan sormen suuhun.

Mutta... Se vastausten laatu. Se onkin pieni kysymysmerkki... Vastasin tehtäviin (muistaakseni) 2, 5, 6, 7, 9, ja 10 - eli myös molempiin jokereihin, joista ensimmäinen oli aika simppeli (uskonto näkyy Amerikassa kaikkialla missä muuallakin, korostetusti ja rajummin vain + pari omaa juttua), mutta tuo kymppi aiheuttaa vieläkin pientä päänvaivaa: mielestäni siinä piti viitata alkukertomuksiin ja siihen, miten ihminen on jumalan kuva ja luonnon yläpuolella jne, jne, jne - mutta pitikö siinä?

Mitä muuten luulette, meneekö 6:ssa pisteitä jos ei luetellut kaikkia käskyjä?

Miten muilla meni kirjoitukset?

Poissa Satakieli

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #20 : Syyskuu 16, 2008, 16:32:16 »
Minäkin kirjoitin eilen uskonnon, ja olin ainoa tämän aineen kirjoittaja meidän koulussa. Koe oli mielestäni todella helppo, mutta siltikin koe meni mielestäni todella huonosti. Se jäi vähän harmittamaan, sillä uskonto on kuitenkin vahvimpia aineitani, ja haluan saada siitä hyvän arvosanan. Luultavasti menen sitten keväällä uusimaan. Riippuu ihan arvosanasta, mutta en kyllä usko, että siitä E:tä tai L:lää tulee.

Itse vastasin tehtäviin 1, 2, 3, 5, 8 ja +9. Olisin voinut tehdä toisenkin jokerin jos aikaa vain olisi ollut enemmän. Mutta noihin tehtäviin vastaamiseen aika riitti mielestäni ihan hyvin (olin kokeessa koko kuusi tuntisen). Tehtävän 6 olisin tehnyt, jos olisin muistanut käskyjen järjestyksen :D. Tuossa kohdassa tuli kamala oikosulku. Mutta näin jälkeen päin ajatellen siinä ei edes olisi tarvinnut kuin kahta tai kolmea ensimmäistä käskyä - siinähän oli kyse vain Jumalasta, jota nuo ensimmäiset käskyt käsittelevät. Muuthan liittyvät enemmänkin ihmisten välisiin suhteisiin.

Ja nämä kirjoitukset olivat ne ihka ensimmäiset. Jännitti kyllä aivan kamalasti ennen koetta ja kokeen alussa, ja viikonloppunakin nukuin todella huonosti, sillä en voinut ajatella muuta kuin edessä olevia kirjoituksia. Mutta nyt tuokin on takana ja tiedänpähän nyt ainakin millaista se on. Ensi keskiviikkona sitten edessä historia.

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #21 : Syyskuu 21, 2008, 09:44:41 »
Ruotsin kuuntelusta 36/90. Varmaan surkein tulos meidän koulussa tänä syksynä >__<
Toivottavasti(!) kirjallinen osuus ja essee menevät sitten ensi perjantaina paremmin. Lukea olisin voinut kyllä vähän enemmänkin, tänään vielä lueskelen kielioppia.. Hui.
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Getorick

 • Haaveilija
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Ian <3
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #22 : Syyskuu 23, 2008, 22:15:52 »
ÄÄÄÄ. Kuolen x__X Miks ihmeessä menin ikinä päättämään, että 'jee, kirjotan filosofian' kun se on mukamas niin helppoa ja mukavaa. Ja pah. Kaukana siitä :( Huomenna pitäs kuitenki osata, ja tällä hetkellä tunnelmat on sellaset, etten osaa yhtään mitään. Sitten vaan meen sinne saliin istumaan ja jotain kirjustelemaan, ja niin sitten napsahtaa I että joo :( ärrrsyttää.

Ja perjantaina sitten ruotsi. No, kuuntelu meni ihan omaa tasoani, sain 44/90 ja oon suhteellisen tyytyväinen. Tähtäisin ruotsissa varmaan siihen B:hen. Sopii vaan toivoa, ettei kirjallinen olis niin kamalan vaikee, kun kuuntelu oli. Mutta varmaan turha toivo :) No, onneks on koko torstai aikaa kerrata ruotsia.

Aika erikoista. Stressaan paljon enemmän huomista filosofiaa, kun ruotsia. Joskus kuukaus sitten oli tilanne ihan päinvastanen vielä. Sillon ajattelin, että kyllä se filosofia siitä, mut että ruotsi. Nyt taas tuntuu, ettei filosta tuu mitään, mutta ruotsi menee kyllä. No, huomennahan sen näkee. Ja sitten ehkä jotain tunnelmia tänne, jos vaan selviän hengissä :S
Luonnevika.
Täytyy taistella.
Joskus voi myös taiteilla. Tai ainakin yrittää.

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #23 : Syyskuu 24, 2008, 07:40:42 »
Minulla kirjoitukset menivät ilmeisesti sitten hyvin: uskonto lähtee M:nä ja matikka C:nä, mutta molemmat ovat ylärajalla, joten voi ihan yhtä hyvin tulla takaisin E:nä ja M:näkin.

Varsinkin matikka yllätti: kokeen jälkeen olin ihan varma, että A sieltä tulee. Kertauskurssin seuraavan tunnin jälkeen olin varma, että taitaa tulla maksimissaan B. Mutta C:tä - saatika sitten M:ää - en ikimaailmassa odottanut!

Nyt on sitten koeviikko päällä ja joudun tekemään kaksi uskonnon koetta ja yhden matematiikan. Jotenkin ei noiden kirjoitusten jälkeen enää nappaa...


Leamire


Ps. Älkää niin hirveästi stressatko reaaliaineista: loppujen lopuksi läpimenevän esseen saa kyllä kirjoitettua ilman hirveää faktatulvaakin. Jos joudutte tekemään jonkun esseen, minkä aiheesta teillä ei pahemmin ole hajua (siis tiedätte kyllä, mitä haetaan, muttette pahemmin mitään osaa), niin hakekaa tietonne muista aineista ja kirjoittakaa edes asiaa sivuten: kaikki vaan, mikä voisi aihetta edes jollakin tapaa muistuttaa.
Mielummin yksi piste kuin ei yhtään.


//muoks.

Niin, tuli vielä tällainen juttu mieleen: oletteko te yhtä "pihalla" yo:n jälkeen kuin minä? Viime keskiviikon jälkeen en ole muistanut kai tehdä kuin yhden koulujutun - jäi esimerkiksi uskonnossa tehtävä tsasounatutustuminen väliin - ja koko ajan on tunne, että pitäisi lukea johonkin kokeeseen. Okei, koeviikkoni huomioon ottaen tuon tunteen noudattaminen voisi olla viisasta - ja sen voisi kuvitella johtuvan juuri tuosta koeviikosta - mutta tiedän, että tunne johtuu yo:sta.
Argh, päivätkään eivät pysy enää järjestyksessä...
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 24, 2008, 07:46:41 kirjoittanut Leamire »

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #24 : Syyskuu 26, 2008, 14:55:31 »
Apua!
Tänään oli ruotsin kirjallinen koe, joka tuntui muuten ihan siedettävältä, MUTTA minua pelottaa että suoritukseni hylätään koska: avasin tehtävävihon vahingossa liian aikaisin. Kun rehtori sanoi että nyt aloitamme kokeen, valvova opettaja jakoi vihot ja rehtori lähti pois, avasin vihon, mutta suljin sen melkein heti kun näin ettei kukaan muukaan avannut sitä. Sitten valvova opettaja sanoi:
"Nyt voitte avata vihot!"
Takanani istuva toinen valvova opettaja ei huomauttanut minulle mitään vilpin yrityksestä, mutta voinko silti saada i:n (ja/tai osallistumiskiellon kevään yo-kirjoituksiin)??
Pelottaa.
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Kate

 • Hänen korkeutensa
 • Reservi
 • *
 • Sukupuoli: Noita
  • Livejournal
  • Otteita elämästä lasikellon alla
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #25 : Syyskuu 26, 2008, 16:22:43 »
Takanani istuva toinen valvova opettaja ei huomauttanut minulle mitään vilpin yrityksestä, mutta voinko silti saada i:n (ja/tai osallistumiskiellon kevään yo-kirjoituksiin)??

Jos valvova opettaja olisi todennut vilppiä yritetyn hänen olisi käsittääkseni välittömästi pitänyt keskeyttää sinun kokeesi ja poistattaa sinut koetilasta.
"Jos mielesi tekee joskus arvostella jotakuta, hän sanoi, - niin muista, etteivät kaikki ihmiset maailmassa ole olleet yhtä edullisessa asemassa kuin sinä."

F. Scott Fitzgerard: Kultahattu

Poissa Vilena

 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #26 : Syyskuu 26, 2008, 23:37:11 »
Tänään oli ruotsin kirjallinen koe, joka tuntui muuten ihan siedettävältä

Minusta se taas oli melko vaikea kaikin puolin. Ainakin kun vertaa viime kevään vihkoon, joka meillä oli prelissä, tuo oli hurjan paljon vaikeampi. Luetun monivalinnat oli ehkä samaa tasoa, mutta avokysymykset paljon haastavammat. Ja se täydennystehtävä... Muistan, että ainakin Dags -sarjan jossakin alkupään kirjoista on ollu juuri samanlainen tehtävä, jossa joku meni kauppaan, sovitti jotain eikä voinutkaan maksaa kortilla, mutta kun en avannut yhtäkään kurssikirjoista ennen yo:ta, niin enpä minä sitten oikein muistanut noita juttuja. Eli kaikki ne ruotsinnettavat lauseet on vähän sinne päin, varmaan menee nollille aika moni. Onneksi niitä ei ollut kuin viisi! Aineiden aiheet sen sijaan tuntuivat helpohkoilta, ainakaan aihepiirit eivät olleet sellaisia, joissa olisi tarvinnut muistaa joku tietty avainsana(sto). Rakenneosiosta en oikein muista mitään, mutta sinnekin meni vastauksia arvalla normaalia enemmän.

Mutta, koska minulle sinänsä mitään stressiä ruotsin suhteen nyt ollutkaan, ja tavoitteeni ennen preliä oli M ja prelistä tuli sitten E, niin kaippa sitä ihan hyvän arvosanan saa. Kun ei se kuitenkaan niin huonosti mennyt, että voisi C:hen tippua. Kai. Mutta tyytyväinen olisin jos sen magnan sais, se kun ois aika hyvä arvosana yo:sta, johon lukaisi kerran kieliopin kertaukseksi :P

Miten muilla ruotsin kirjoittaneilla?
Humor me.

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #27 : Syyskuu 27, 2008, 09:25:57 »
Hermoilin kyllä aika paljon siihen nähden, että kirjoitin ruotsin vapaaehtoisena ja tavoitteeni on C.

Luetunymmärtämiset olivat minusta suht helppoja lukuunottamatta musiikkitehtävää (Sony ja BMG yhdistyivät jne.). Myös avokysymykset ja se kauppa-aukkotehtävä onnistui mielestäni yllättävän hyvin. Rakennetehtävä ja essee taisivat olla minun kohdallani ne kompastuskivet. Kuuntelin eilen YLE Teemalta abitreeniä, eli YTL:n (ankara) edustaja vastasi kysymyksiin.. Rupesi ärsyttämään esimerkiksi se liikenneympyrätehtävä, jossa olisi kuulemma pitänyt laittaa että ROSKA-auto kaatui plaa plaa eikä mikä tahansa auto. Itse olisin ehdottanut saippua-autoa, mutta onneksi jätin sen siitä edestä pois. Argh, miksi minun ympäripyöreät vastaukset ei ikinä kelpaa. :'P
Se Mick Jagger oli kanssa vähän outo kohta.
Då och då jäi laittammatta, samoin by. Nuo ehkä rakenteista ärsytti eniten, kun niiden oikeat vastaukset on kuullut.. niin ja se varvas-kohta! >:(

Hermoilin myös, pitikö ne esseet kirjoittaa eri konsuille... Onneksi laitoin samalle konsulle ja eri sivuille. Siitäkin se YTL:n mummo saarnasi telkussa, että ohjeessahan lukee että varandra under konseptpapper tai jotain sellaista.. Ja yleisönosastokirjoituskin on kuulemma ihan reilu tehtävä, koska kouluissa harjoitellaan sitä ja oppikirjoissa niitä on. Ei meillä ainakaan ole kovin montaa silmiin osunut. :l
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 27, 2008, 10:12:45 kirjoittanut Röhkö »
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Getorick

 • Haaveilija
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Ian <3
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #28 : Syyskuu 27, 2008, 15:26:53 »
No, en kuollut :) Filosofia meni miten meni. En osaa oikeen sanoo, et miten, mut joo. Ruotsi oli aika vaikee miusta, ei kyl ehkä kuitenkaan vaikein mahdollinen mitä olis voinu, mut kuitenki suhteellisen vaikee. Miekää en jaksanu lukee oikeestaan yhtään mitään ennen ruotsin kirjotuksia :D Laiska mikä laiska.
Avokysymykset oli kyl todellaki aika vaikeet, mut luetunymmärtämiset meni varmaan ihan kivasti. Aineiden aiheetki olis voinu olla vaikeempiakin :)

// joo miullaki meni se varvas-kohta ainaki väärin :D mitä koko varvas edes tarkottaa. en oikeesti oo ikinä kuullukkaan :D Ja Mick Jagger oli kans tosi outo. Ja sit se liikenneonnettomuuskohta? Joku kaveri sano, et siin puhuttiin roska-autosta :D Mie en tajunnu kyl. Nojoo.
Ja sit se viimenen, se vaatekauppahomma oli aika vaikee. En saanu oikeen mitään niihin, ja jos sainki, ni tais mennä väärin :D

Vähänkö ärsyttää, kun niitä ei vissiin saa takasin? Kun saa tietää vaan pisteet. Haluaisin tietää et mitä sieltä sit meni väärin ja miten aineet meni..//

Jänskättää vähän toi filosofia kyllä. Tai lähinnä se, että mitä opettajaki sanoo kunha se on lukenu ne joskus. En kyllä tiiä, että uskallanko mennä ees kysyy. Veikkaan et se oottaa kauheen hyvää miulta, kun tosiaan oon olevinaan niin hyvä (vaikken sit ookkaa :P). No, sitten näkee.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 27, 2008, 15:32:34 kirjoittanut Getorick »
Luonnevika.
Täytyy taistella.
Joskus voi myös taiteilla. Tai ainakin yrittää.

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #29 : Syyskuu 27, 2008, 15:47:29 »
Vähänkö ärsyttää, kun niitä ei vissiin saa takasin? Kun saa tietää vaan pisteet. Haluaisin tietää et mitä sieltä sit meni väärin ja miten aineet meni..//

Kopion koesuorituksestasi voit saada hintaan 28 euroa per koe. Kriteereitä voit kysellä opettajaltasi - meillä matikan opettaja näytti pisteytysmallin kertausmatikan tunnilla.

Lisää intoa osoitteesta www.ylioppilastutkinto.fi
Sieltä löytyy mm. pisterajat eri vuosille eri aineista ja hinnastot eri jutuille - mm. noille koesuoritusten kopioille, ym.

Poissa seitti

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • http://nokkosnoita.livejournal.com
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #30 : Syyskuu 27, 2008, 19:06:04 »
Kirjoitin tänä syksynä A-englannin, historian ja B-ruotsin, keväällä ovat vuorossa äidinkieli, A-saksa ja elämänkatsomustieto. Sitten toivottavasti saa sen valkolakin päähän...

Minulla ei oikein ollut muita tavoitteita syksyn kirjoituksiin kuin se, että pääsen kaikista läpi. Kevään kirjoituksiin haluan panostaa sitten ihan kunnolla, kun samoilta linjoilta haen sitten jatko-opiskelemaan.

Englannin ja ruotsin uskoisin menevän kyllä läpi, historia huolettaa... tuntuu, että en osannut mitään. Tai sitten olen vain vainoharhainen. Luin kyllä kirjoituksiin, mutta silti huolettaa... Mutta ehkä tämä kaikki on stressiä. Enköhän kaikista pääse ainakin läpi.
Historissa yllätti se, kuinka paljon siellä oli tilastotehtäviä. Sanoisin, että osasin vastata parhaiten viimeiseen jokeritehtävään ja kuva-analyysiin.
Tuloksia en ole hakenut vielä, englannista varmaan olisi varmaan saanut jo viime perjantaina, mutta silloin oli ruotsin kirjoitukset, joten en silloin muistanut/tajunnut ajatella englannin tuloksia.

Ruotsin b-vihko tuntui minusta melko helpolta ja lyhyeltä, ihan yllätyin kuinka nopeasti sen tein. Olin valmis vähän yli kolmen tunnin jälkeen. : D Olin siinä ihan ihmeissäni, kun katsoin kelloa. Mutta mikäs siinä, olin vastannut kaikkiin kohtiin ja tarkistanut kaiken, joten lähdin sitten ruotsin kirjoituksista ekojen poistujien joukossa.

Tuntuu, että englanti meni parhaiten. En osaa yhtään sanoa, mitä arvosanoja saan. Uskoisin ja toivon sijoittuvani sinne keskitason massaan. E:hen tai L:ään en varmaan ainakaan yllä missään nyt syksyllä, mutta toivottavasti keväällä. : )
you'll find me in a berlin bar
in a corner brooding

Poissa Liberty

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • http://liberty.vuodatus.net
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #31 : Syyskuu 27, 2008, 23:03:14 »
Itse kirjoitin nyt syksyllä uskonnon ja englannin. Uskonnosta tavotteena oli M ja enkusta C. Englannin kanssa minulla on ollut läpi koko koulunkäyntini ajan ollut hieman vaikeuksia, mutta lukion toisen vuoden lopulla aloin jo vähän päästä jyvälle ja olin ihan varma C:stä. Hiemanko otti päähän, että kuuntelut menivät ihan penkin alle ja alitin oman tasoni viidellätoista pisteellä. Eilen sitten selvisi, että kokonaispistemääräni jäi viime syksyn rajojen mukaan kaksitoista pistettä alle C:n. Hieman otti päähän huomata, että kirjallisessa osuudessa olin täysin ylittänyt itseni, vaikka aineen pisteet jäivätkin harvinaisen alhaisiksi enkä siltikään pystynyt tuohon tavoitteeseeni, johon olin kuitenkin harjoituksissa yltänyt. Nyt tekisi mieli uusia keväällä, koska otan nämä arvosanat ehkä hieman liian vakavasti ja B tuntuu minusta aika pahalta siellä papereissa. En kuitenkaan usko, että jaksan keväällä häämöttävien ruotsin ja ranskan lisäksi ottaa sinne vielä kolmatta kieltä varsinkin, kun en ole mikään kielellinen nero. No, saa nyt nähdä. Ehken jaksa enää kuukauden päästä surra tuota enkkua.

Uskonto sen sijaan meni aivan yli odotusten. Lähti E:nä ja toivottavasti pisteet eivät ainakaan laske sensorilla. Vastasin kysymyksiin 1, 3, 5, 7, 8 ja 10. Kasista ja vitosesta nappasin täydet pisteet, mikä ei sinänsä ollut ihme, koska panostin niiden lukemiseen, koska ne tuntuivat aika varmoilta aihealuilta, joista saatettaisiin kysyä. Ykkönen jäi harmittamaan, koska siitä tuli "vain" viisi pistettä, vaikka islam kuului myös niihin aiheisiin joihin keskityin. Äh, mutta ihan sama. Ylitin oman tavoitteeni ja turhahan sitä on jälkeen päin puida, mikä meni vikaan ja mitä OLISI VOINUT kirjoittaa.

Keväällä sitten tosiaan loput eli matikka (tavote L), äikkä (tavote L), ruotsi (tavote M) ja ranska (tavote M/E, en viel osaa sanoa...).
You are everything I want 'cause you are everything I'm not.

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #32 : Lokakuu 04, 2008, 10:58:41 »
Englannin kanssa minulla on ollut läpi koko koulunkäyntini ajan ollut hieman vaikeuksia, mutta lukion toisen vuoden lopulla aloin jo vähän päästä jyvälle ja olin ihan varma C:stä.

Minulla on sama, englannin numeroni on ollut parhaimmillaan 8 ala-asteella, mutta yläasteella ja lukiossa seiskaa ja kutosta. Nyt olen alkanu vähän muistamaan sanoja ja kielioppia. B oli vielä vähän aikaa sitten tavoitteena kevään kirjoituksista, mutta nyt olen alkanut haaveilla C:stä.

Ainut kirjoittamani aine syksyllä, B-ruotsi, lähti lautakuntaan 178 pisteellä. Kevään rajojen mukaan C, mutta aika hilkulla saattaa olla. Aineet luultavasti laskevat 1-5 pistettä. Ainakin. :S
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Sharra

 • That girl.
 • Vuotislainen
  • Redin ja Jazzin uudet seikkailut
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #33 : Lokakuu 04, 2008, 16:02:33 »
Minulla men yllätyksekseni yo-kirjoitukset tänä syksynä aika hyvin, sinänsä positiivista, koska motivaatio oli hukassa eikä jaksanut juuri noita koulukirjoja availla. Ei sillä, kirjoitin tänä syksynä äikän, ruotsin ja englannin, ja niihin on tunnetusti vaikea lukea - itse en ole ainakaan kunnolla ikinä oikein sisäistänyt, miten kieliä voisi lukea. Päätin sitten ottaa rennosti ja käydä ihan vain katsomassa, että miten menee. Kokemusta oli onneksi jo viime keväältä, kun kävin kirjoittamassa yhteiskuntaopin, eli koetilanne ei ollut enää mitenkään outo. Päinvastoin, huomasin, että itse asiassa tykkään yo-koepäivistä: saa nukkua tavallista pidempään, ja sitten tarvitsee vain istua kolme tuntia salissa ja syödä viinirypäleitä ja kirjoittaa mitä pitääkin, ja sitten saakin jo lähteä kotiin. Vähän pitkäksi meinasi tosin aika käydä noissa kokeissa. Äidinkielen tekstitaidon koe oli ainoa, jossa sain kulutettua kunnolla ne pakolliset kolme tuntia; muut valmistuivatkin jo kahdessa tunnissa, ja sitten piti tunti istua ja ihmetellä, että mitähän tässä nyt sitten loppuajan tekisi. Se on mulle vähän huono juttu, koska pelkään tuollaisia tilanteita, missä on paljon ihmisiä ja ihan hiljaista, joten menen helposti paniikkiin. Selvisin kuitenkin kunnialla ja olen siitä aika ylpeä :)

Tähänastinen yo-todistukseni näyttää nyt aika kivalta. Viime kevään yhteiskuntaopista on jo varma L, tämän syksyn tulokset on tietty vielä siellä odotteluvaiheessa. Englanti lähti omalta osaltani L:nä, ja opettajan arvioiden mukaan sen pitäisi kyllä 99% varmuudella myös pysyä siellä. Äikkä lähti pettymyksekseni E:nä, ja ruotsi kiikkuu siellä jossakin E:n ja L:n rajamaastossa, eikä siitä tiedä yhtään, mihin suuntaan se menee. Yleisesti ottaen olen tyytyväinen - englannista halusinkin L:n, ja ruotsista olisi riittänyt pelkkä M:kin, olen nimittäin aina luullut, että olen siinä aika kehno. Äidinkieli kuitenkin vaivaa sen verran, että se pitää mennä uusimaan keväällä. No, onneksi porukat maksavat :)

Poissa Steelsheen

 • Narsissisti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • not your girl
  • Imaginary
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #34 : Lokakuu 07, 2008, 20:06:46 »
No meillä ainakaan ole mitään ruotsin yleisönosastokirjoituksia harjoiteltu... Ja enhän minä niitä muodollisuusosioita sitten osannutkaan, mutta menköön miten meni.

Alustavien perusteella syksyn osalta kirjoitukset kuitenkin menivät ihan niinkuin pitikin - enkku lähti kuulemma vahvana L:nä, en kyllä tiedä pistemääriä joten en osaa vielä ihan huokaista, mutta toivotaan että se vahva pitää rajojen paremmalla puolella. Ruotsi puolestaan on siellä ärsyttävästi rajoilla, jotta nyt jännäillään pisterajoja. Toisessa koulussa ruotsia opettava tätini tosin arveli sitä yleistasoa sen verran hankalaksi, että ehkä se L:n mahdollisuuskin on vielä olemassa. E:kin kelpaa minulle kyllä ruotsista ihan hyvin, vaikka jäähän se tietysti vähän risomaan jos se pisteestä tai kahdesta jää kiinni. Voihan se tietysti olla että tippuu pisteet lautakunnassa aika rajustikin, meillä kun on kaiken muun hyvän lisäksi niin tuore opettaja, että en uskalla luottaa sen pisteytyksiin sitäkään vähää kuin kokeneempien. Mutta joo, E kuulostaa oikein hyvältä kun en ole koskaan oikein tuntenut ruotsia osaavani :D
"If people don't know what you're doing, they don't know what you're doing wrong."

Poissa Vilena

 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #35 : Tammikuu 29, 2009, 13:20:26 »
Kevään kirjoitukset lähestyvät uhkaavasti, joten herätelläänpä keskustelua eloon :) Lukulomaan on vielä parisen viikkoa aikaa (itse asiassa tasan kaksi viikkoa, nyt kun tarkemmin aloin miettiä). Ovatko tämän kevään abiturientit tehneet jo jotain tulevan koitoksen eteen? Itse olen yrittänyt pikkuhiljaa aloittaa lueskelemaan fysiikkaa, ja joululomalla sain jostain ylimääräistä tarmoa ja lukaisin pari kemian kirjaa. Ainut ongelma mulla on se, että minä juurikin lukaisen ne kirjat, enkä välttämättä sisäistä asioita. Ja sehän se olisi se pointti...

Haluaisin vähän udella muiden koulujen prelikäytännöistä. Tilataanko teidän kouluille ne aineliittojen tekemät preliminäärit, vai hoidetaanko prelit jollain muulla tapaa? Meillä tehdään kielissä vanhoja yo-vihkoja (en tiiä onko niihin edes erillisiä prelejä..) mutta reaaleissa prelit tulee muualta.

Tänään oli kemian preli, joka oli mielestäni vaikea etenkin, kun luulin kemiasta jopa jotain osaavani :D Muutamasta tehtävästä en osannut kuin jonkun yhden pisteen arvoisen b-kohdan, enkä muistaakseni osannut ainuttakaan laskutehtävää, jotka yleensä on sitä vahvinta alaa.. Eilen tehtiin tekstitaidon preli, mitä mieltä tuon saman prelin tehneet olivat tehtävistä? Minä olen ainakin kuullut, että monilla meni se eräs vertailutehtävä mönkään, kun keskittyivät vertailemaan lasten ja aikuisten suhteita itsessään, eikä niitä keinoja, joilla niistä kerrottiin. Itsekin aluksi aloin tehdä muistiinpanoja vähän väärältä kantilta, mutta onneksi älysin lukea tehtävänannon tarkemmin.

Millaiset lukusuunnitelmat teillä on lukulomalle? Minen ole tehnyt mitään aikatauluja vielä, vaikka pakko kai sitä on vähän suunnitella etukäteen, ettei sitten viimeisenä viikonloppuna huomaa, että puolet kursseista kertaamatta :P Eniten paniikkia aiheuttaa fysiikka, ja veikkaankin, että tulen asian suhteen romahtamaan ihan totaalisesti jossain vaiheessa ennen kirjoituksia. Kaikki kolmen vuoden aikana opittu tieto tuntuu valuneen pois päästä...

Entäs millaisia tavoitteita teillä on arvosanojen kanssa? Minä olisin ihan hirveän tyytyväinen, jos saisin kaikista aineista E:n. Se on oikeastaan kiinni noista matemaattisista aineista, sillä uskon yltäväni äikässä ja enkussa E:hen, hyvällä tuurilla laudaturiinkin. Mutta silloin pitäisi kyllä kaiken mennä just nappiin ja niin, se on ehkä vähän liian kova vaatimus. Tottahan olisi mukavaa, jos yksikin L komeilisi yo-todistuksessa :>
Humor me.

Poissa Zaira

 • 42
 • Valvojaoppilas
 • *
 • ^o^
  • Ei mitään nähtävää täällä
 • Pottermore: LumosDragon46
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #36 : Tammikuu 29, 2009, 15:58:16 »
Meillä preleinä toimi nuo vanhat yo-kokeet. Englannissa oli viime kevään ja äikässä viime syksyn kokeet. Matikan preli meillä on vasta koeviikolla.

Mie en oo ees vielä sisäistäny sitä, että ens viikolla olis jo äikän tekstitaito O.O. Pitäisi kai alkaa lukea noita kielioppijuttuja ja muuta, ettei siitä nyt ihan surkeita pisteitä tulis. Tuppaa olemaan kaikki vähän hakusessa. Ja varsinkin kun eilinen enkunpreli sekoitti aivoni tyystin. En ole osannut tänään lukea tahi puhua suomea enkä näköjään kirjoittaakaan.

Matikkaa pitäis laskea oikein urakalla, jotta selviytyisin siitä kunnialla eli niin hyvin, että saisin vähintään A:n. Enkku ja ussa menee, mutta jälkimmäistä vois jo aloittaa lukemaankin :D Arvosanoilla ei ole niinkään väliä, kunhan vain pääsis läpi. Enkussa kyllä M ois jo jotain. E:kin olis ihan kiva. Uskonnosta jos sais jonkun M:än kanssa. Äikästä en tiedä, siitä on kiva saada ihan mikä tahansa, kunhan se ei ole I.

Suunnitelmia tuolle lukulomalle en ole tehnyt, mutta kai se menee opiskelun parissa. Matikkaa, enkkua ja ussaa, ja ehkä vähän jotain äikänjuttuja.

Ainut ärsyttävä puoli tässä kirjotushommassa on se, että joudun nousemaan tyyliin viideltä aamulla, että ehtisin ajoissa paikalle. :'D
"When I lead the big patient rebellion, Voldemort here is the first to go."
[The pessimist sees difficulty in every opportunity.
The optimist sees the opportunity in every difficulty. -Winston Churchill]

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #37 : Tammikuu 29, 2009, 19:17:30 »
Minulla on yhtäkkiä aivan valtavia ongelmia lukemisen kanssa: en ole saanut aloitettua ja tuskin saankaan, kun yhtäkkiä aineita tuntuu olevan miljoona ja aikaa vain silmänräpäys.

Kysymys: miten aiotte lukea/luette kevään ylioppilaskirjoituksiin, kun aineita on huomattavasti enemmän kuin syksyllä?

Itselläni oli syksyllä tosiaan vain kaksi (uskonto tuli takaisin kolmea pistettä vaille E:nä ja matikka kahta pistettä vaille E:nä) ainetta kirjoitettavana, kun nyt on sitten edessä viisi: äikkä, enkku, ruotsi, venäjä ja psykologia. Olin vielä niin torvelo että otin psykologian pakolliseksi...

Kuten sanottu, itselläni kaikki tuntuu ihan törkeän ylivoimaiselta, enkä oikein tiedä mitä pitäisi lukea ja missä tahdissa. Varsinkin nyt, kun ei ole aikaa lukea kuin ehkä kaikki kirjat kerran, jos sitäkään. En pääse edes alkuun tässä urakassa, kun tekee vain mieli työntää pää piiloon peitteiden alle ja yrittää uskotella maailmalle, etten ole täällä ja ettei aika kulu. Ei taida vain toimia... Lisäksi en ole vielä koskaan kirjoittanut kieliä ja nyt olen ihan pihalla, kun en tiedä, kuinka paljon pitäisi lukea mitäkin asiaa ja ennen kaikkea miten. Millä niitä sanoja saisi päähänsä ajettua suhteellisen nopeasti?

Hjälp... Jag är hopplös.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 29, 2009, 19:27:20 kirjoittanut Leamire »

Poissa Vilena

 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #38 : Tammikuu 29, 2009, 21:03:05 »
No, minä kirjoitin sen ruotsin syksyllä, eikä mun mielestä ole kamalan fiksua alkaa yksittäisiä sanoja pänttämään, kun todennäköisyys juuri niiden sanojan tarvitsemiseen on aika pieni. Tietty jotain idiomeja ja sanontoja sekä vaikeimpien epäsäännöllisten verbien muotoja kantsii kerrata niin enkussa kuin ruotsissakin. Itse en englantia harjoitellessa aio juuri koskea kurssikirjoihin, vaan tarkoitus ois käydä kielioppi läpi. Mulla on melko hyvä sanavarasto jo valmiiksi, ja tuntuu aika toivottomalta tässä vaiheessa alkaa yksittäisiä sanoja opettelemaan, saati että sattuis oikeat sanat. Syksyllä en ruotsissa jaksanut opiskella oikein mitään, lukaisin grammatikin kertaalleen, ja kaipa sieltä jotain tarttui mieleen. Ylipäätään oon aika lailla sitä mieltä, että taidot kielissä on hankittu jo kauan ennen kirjoituksia, niitä voi korkeintaan pikkuisen hioa tässä lopputiimellyksessä. Onko teillä opettajat nakelleet ilmaan mitään arvauksia esimerkiksi kielten aineiden aiheista?

Itse taidan toteuttaa tuon lukemisen niin, että luen kaikkia aineita yhtä aikaa, enkä esimerkiksi aloita kemialla, jatka sitten fysiikkaan ja huomaa, että lukuloma on mennyt enkä ole koskenutkaan matikan kirjoihin. Paras siis pelata varman päälle ja lueskella kaikkia sekaisin. Ehkä voisi valikoida samalle päivällä kaksi ainetta, ja kerrata niitä, ja seuraavana päivänä jotain muuta. Miten te muut aiotte?
Humor me.

Poissa Zaira

 • 42
 • Valvojaoppilas
 • *
 • ^o^
  • Ei mitään nähtävää täällä
 • Pottermore: LumosDragon46
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #39 : Tammikuu 30, 2009, 00:49:45 »
Kuulostaa muuten hyvältä taktiikalta tuo, että lukee useampaa ainetta samana päivänä. Uskonnon kursseja kun on kuitenkin kertynyt kuutisen kappaletta ja kirjoja sama mokoma ellei enemmänkin, niin taitaisi vain koko aika mennä niiden pänttäämisen ja todellakin huomata, että enkku ja matikka on jäänyt ihan unohduksiin.

Ja minulla ei ole aineita huomattavasti enemmän kuin syksyllä. Minulla on ne kaikki ja niitäkin tosin vain neljä, mutta liialta sekin tuntuu :'O

Sekä sitä olisi todella taktisesti voinut valita tuon enkun kirjotuksiin preppaavan kurssin, mutta en tehnyt niin. Ei sillä, että sitä liiemmälti tarvitsisin, mutta oishan se ihan kiva olla vähän enemmän valmistautuneempi siihen. Varsinkin kun tuo keksiviikkoinen preli tupsahti kuin taivaasta. Enkunopettaja (enkä edes tiennyt kuka sitä opettaa ennen sitä päivää ^.^) kun sanoi tiistaina, että se olis seuraavana päivänä. Tuli hivenen hätääntynyt olo. Mut se tais mennä aika loistavasti. Ainakin minulla on sellainen tunne.
"When I lead the big patient rebellion, Voldemort here is the first to go."
[The pessimist sees difficulty in every opportunity.
The optimist sees the opportunity in every difficulty. -Winston Churchill]

Poissa Huhutar

 • Reservi
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Henkilö, jota ei tunnista ilman teekupposta
  • Livejournal
 • Pottermore: dustpatronus46
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #40 : Tammikuu 30, 2009, 16:02:23 »
Minäkin kirjoitan nyt keväällä viisi ainetta. Äidinkielen, englannin pitkänä, ruotsin pakollisena B-kielenä, uskonnon pakollisena ja psykologian ylinmääräisenä. Jos olisin ollut fiksu, olisin toisen kielistä kirjoittanut jo viime syksynä ja uskonnon, sillä se on ollut minulle helppoa aina (ja viime syksyn yo-koe olisi ollut aika helppo).

Minun piti viime syksynä kirjoittaa biologia, mutta päätinkin lopulta olla kirjoittamatta sitä, sillä kesästä tulikin kiireisempi mitä luulin. Lyhyt matikka minun piti myös kirjoittaa nyt keväällä, mutta jänistin viime hetkillä ennen kirjoituslapun palauttamista ja päätin olla kirjoittamatta sitä. Tämä ei pelkästän laiskuudesta johtunut, sillä olisin oikeasti joutunut taistelemaan erittäin paljon, että olisin saanut ne yo-kokeet edes läpi. Päätin, että minun kannattaisi ehkä enemmän satsata nyt noihin muihin aineisiin. Lisäksi opo sanoi, että jos meinaan ammatikseni jotain musiikkiin liittyvää, kukaan ei oleta multa tuota matikkaa tai bilsaa. Tietystihän on aina olemassa mahdollisuus, että pitää kouluttautua joskus uudelleen, mutta en nyt halua jossitella! (..toisin sanoen, ettei ala kaduttaa).

Tällä hetkellä tuntuu, että kiinnostaisi kaikki muu paitsi nuo kirjoitukset! Olisi jo hirveä hinku päästä jatkamaan jatkokoulutuksiin: päästä harjoittelemaan/opiskelemaan soittamista kunnolla ja tosissaan. Kuitenkin nyt on vain kummallisen vaikeaa tajuta, että juuri nämä kokeet nyt määräävät sen, että pääsenkö vielä ensi syksyksi lähtemään täältä Oulusta vai en. Ei minulla mikään paha tilanne todellakaan ole, sillä olen minä kielistä aina sitä 7-8:sia saanut, mutta vähän arveluttaa se ruotsin pakolliseksi laittaminen. Pelkään, että kokeesta tuleekin joku ylivaikea ja siitä jää kiinni saanko sitä lakkia vai en.

Prelit eivät ole menneet kovin kehuttavasti. On petollista, että reaaleista saa meillä ainakin sen s-merkinnän, eikä numeroa, niin ei siihen uskonnon preliin tullut kunnolla luettua. Muillakin se oli mennyt huonosti, mutta tietääpä nyt sitten miten ei kannata tehdä sitten kunnon kokeissa. Lisäksi siitä ei nyt saanut kunnonlaista tietoutta omasta ajankäytöstä, sillä aikaa minulle jäi liian reilusti. Ja kun on lukenut kunnolla, niin sitä tekstiä voi tulla tosiaan hieman enemmänkin. Psykologian preliin yritän nyt satsata tämän viikonlopun!

Eilen tehtiin tekstitaidon preli, mitä mieltä tuon saman prelin tehneet olivat tehtävistä?
Itse tein molemmat tehtävät, jotka käsittelivät sitä huumeriippuvaistekstiä. Toisessa piti kertoa retoriikasta ja toisessa aikasuhteista ja niiden merkityksestä. Retoriikkatehtävä sujui minulla hyvin, mutta vastaus paisui aivan liian pitkäksi. Se suositus on parikolme sivua ja minulla siitä paisui viisisivuinen. Toisaalta se tekstikokonaisuus oli kyllä myös aika pitkä. Aikasuhdetehtävä meni ehkä niiden aikasuhteiden selittelyyn, enkä ole täysin varma käsitinkö sen tehtävän aivan oikein, sillä taas ne merkitykset jäivät kuitatuksi vain tyyliin yhdellä kappaleella. Kolmantena tein 5 tehtävän, eli piti kertoa minkälainen kuva Laulajaisen runosta välittyy ja miten se saadaan aikaiseksi. En tiedä menikö tuo vähän referoinniksi ja noista keinoistakin olin epävarma. Muilla oli kuulemma ollut samaa ongelmaa.

Lukulomalle olen yrittänyt tehdä lukujärjestystä, olen vain todella huono noudattamaan sellaisia! Olen pyrkinyt, että jokatoinen päivä psykologiaa ja jokatoinen uskontoa. Yritän myös lukea päivän päätteeksi ruotsin ja englannin kielioppeja. Minulla on 12 soitto-oppilasta ja yritän jakaa heidät joka aamulle kahdeksaksi (julmaa, kyllä), että itse pääsisin aamu kymmeneksi kotiin lukemaan ja tulee herättyä aamulla, eikä vain vedeltyä yöunia yli puolenpäivän. Lisäksi pitäisi hoitaa myös basson harjoittelu pääsykokeita varten ja sen voisi tehdä aina illalla, kun ei jaksa keskittyä lukemiseen. Saa nähdä miten saan pidettyä tasapainossa nämä kaikki tekemiset. Sosiaalinen elämäkin olisi ihan kiva.

Tavoitteita en osaa/uskalla sanoa. Uskonnosta E olisi kiva. Psykologiasta olisin tosi tyytyväinen M:n. Kielistä en osaa nakata mitään tavoitetta, katsotaan nyt mitä noista preleistä tulee! :)


Poissa Satakieli

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #41 : Helmikuu 01, 2009, 19:46:54 »
Mullakin on nyt keväällä kuusi ainetta vuorossa. Syksyllä siis kirjoitin historian ja uskonnon, ja uusin noista jälkimmäisen. Kyllä se E sieltä ainakin pitää saada. Muut aineet ovat sitten kieliä eli pakolliset äidinkieli, pitkä englanti ja keskipitkä ruotsi (sekä se uskonnon uusinta), ylimääräisenä lyhyt saksa ja ranska. Välillä kyllä on tuntunut että olisi sittenkin pitänyt jättää jompi kumpi lyhyistä kielistä pois ja kirjoittaa jotain muutakin syksyllä, mutta kyllä kai se tästä jotenkin menee. Eniten pelottaa äidinkieli. Tekstitaidon preli oli mielestäni todella vaikea, ja se meni reilusti alle oman tasoni. Kielissä kuunteluosuudet huolestuttavat eniten, varsinkin ranskassa. Ne kun tuppaavat mennä aina niin huonosti ja laskevat sitten numeroa huimasti. Prelikokeet ovat kuitenkin menneet kielissä ihan hyvin (tosin englannista on vielä saamatta).

Lukulomaksi varasin itselleni toissapäivänä paikan englannin ja ruotsin abikurssille Ouluun. Lisäksi tilasin itseopiskelumateriaalina saksan ja ranskan kertauspaketin. Onpa siinä sitten lukemista ja kertaamista kirjoituksiin.

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #42 : Helmikuu 02, 2009, 19:32:08 »
Olen tehnyt äidinkielen (essee) ja matematiikan prelin. Tekstitaidon prelit tehtiin tunnilla ja sain niistä (vain) 1,2,2 eli säälittävän huonot pisteet. Varsinaisesta prelistä eli esseestä sain 25 pistettä. Matikan prelin saamme viikon päästä takaisin, ja se meni mielestäni c-hyvin.

Syksyllä kirjoitin keskipitkän ruotsin ja B tuli. En lukenut lähes ollenkaan, mutta silti pisteiden tippuminen lautakunnassa 18 pojolla oli hieman ärsyttävää. Nyt keväällä kirjoitan pakollisena äikän, enkun, matikan ja uskonnon.
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Zaira

 • 42
 • Valvojaoppilas
 • *
 • ^o^
  • Ei mitään nähtävää täällä
 • Pottermore: LumosDragon46
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #43 : Helmikuu 03, 2009, 01:05:00 »
Saatiin äikän esseeprelit takaisin tänään ja siitä rapsahti 30 pistettä. Aika hyvin, sillä ajattelin, että tulisi paljon huonompi pistemäärä. Kahden ja puolentunnin jälkeen kun ajatus katosi niin tyystin, että unohdin mitä oli kirjoittamassa ja mistä. Siinä vaiheessa oli aika turha alkaa vaihtamaan aihettakaan :D Tovon vain, että samaa ei tapahdu sitten maaliskuussa. Se olis aika katastrifaalista.

Enkun prelin kun vielä saisi takaisin, kutkuttaa tietää mikä siitä tuli. Ja matikan preli on koeviikolla ja odotan kauhulla sitä. Mie kun en ossaa mittään.. :/
"When I lead the big patient rebellion, Voldemort here is the first to go."
[The pessimist sees difficulty in every opportunity.
The optimist sees the opportunity in every difficulty. -Winston Churchill]

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #44 : Helmikuu 04, 2009, 17:42:15 »
Huomenna on tekstitaidonkoe *pannicpanicpanic*... Olen epätoivoisesti yrittänyt opetella käsitteitä Käsikirjasta. Olen myös lukenut vanhoja vastaustekstejäni ja viime vuoden YO-kokeista koottua Ylioppilastekstejä-kirjaa. Huoh.
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa nominal

 • Kuriositeetti
 • Vuotislainen
 • Pottermore: FireboltLumos114
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #45 : Helmikuu 04, 2009, 18:56:10 »
Hei apua! Minusta tuntuu, että kaikki jotka kirjoittavat ovat abeja ja heillä on lukuloma ja kaikkea. Itse olen siis kakkosella ja aloitan nyt oikein "järkevästi" kirjoittamalla kaksi reaalia, historian ja yhteiskuntaopin. Tänään alkaneessa jaksossa on neljä ja puoli kurssia, ja se alkaa pikkuhiljaa tuntua aika paljolta.

En käsitä, miten ylppäreihin voi lukea. Oikeasti. Kokeisiin lukuni on tehokkaimmillaan silloin, kun edellisenä iltana luen ihan paniikissa kirjasta alleviivaukset ja teen muistiinpanoja ja kertailen tunnilla tehtyjä - ja yleensä silloin juuri hallitsen kokonaisuuden, en niinkään yksityiskohtia. Mutta entä nyt, kun kokonaisuuteen kuuluu jossain historiassa kuusi kurssia ja sitten pitäisi jostain repäistä jotain ylimääräistäkin? En vain tajua. Yhteiskuntaoppi on sentään helpompaa, se on minulla pakollisena, mutta siinä ongelma on sinänsä sama: en tajua, miten sitä voi lukea. Kai pitäisi opetella jotain taloustiedon käsitteitä, jotta niitä osaisi soveltaa? Öö? Abikurssilla teimme vain tehtäviä, ja repäisin kaikki vastaukset päästäni lähestulkoon kirjoja katsomatta, ja osasta kirjoitettiin esseet, joista kaksi kolmesta meni vieläpä hyvin. Tein tästä sen johtopäätöksen, että missään ei ole mitään logiikkaa. Abikurssien piti olla jotenkin kirjoituksiin valmistavia varmasti, mutta näin jälkikäteen ajatellen olen vain enemmän pihalla. Sinänsä minulle kerrottiin, mitä tulee painottaa ja niin edelleen, mutta silti en vain tajua.

Varmaan minä menen keväällä katsomaan, ja uusin sitten myöhemmin, vaikka kolmosen keväällä.
Ja varmaan se lukeminenkin pitäisi aloittaa. *vilkaisee vieressä avoinna olevaa hissankirjaa, jota piti tänään lukea*
Peitetty liekki on tulisin ~ Entä jos Voldemort olisikin valinnut toisin? ~ Taikalaiva Titanic

Poissa Steelsheen

 • Narsissisti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • not your girl
  • Imaginary
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #46 : Helmikuu 04, 2009, 22:52:05 »
Ei tekstitaitoa, ei ei ei ei! Mulla on ollut äikkää viimeksi marraskuussa kun menin jättämään sen tekstitaitokurssin pois lukujärjestyksestäni. Viisas valinta nyt huomista ajatellen, mutta toisaalta ihan oikeasti luulen että se oli viisas valinta, koska vältin aika ison stressin kaikenmaailman kirjoitelmien palautuksesta. Ja äikän arvosana nyt ei rehellisesti sanoen ole mulle se tärkein. Kunhan nätisti läpi menisi, ei sieltä mitään laudaturia odoteta.

Meidän prelien alkuperästä mulla ei ole ihan tarkkaa käsitystä, mutta jotenkin oletan ne opettajien itse vanhoista yo-kokeista leikkaa-liimaamiksi. Mitä ikinä olivatkin, en usko tilatuiksi eivätkä ainakaan mitään viime vuotisia yo-kokeitakaan olleet. Mystiikkaa. Matikka joka tapauksessa meni suunnilleen niin kuin pitikin, fysiikka... ei. Ainakaan ratkaisumonisteiden perusteella, tuloksia ei ole vielä. Ja meillä oli aika hämärän peitossa koko preliminääri-käsite, matikkaan oli aikaa kolme tuntia (mutta ehti! jäi aikaa vielä ylikin!) ja fyssan kanssa oltiinkin seuraavana päivänä ihan hämmentyneitä kun kahdeltatoista alettiin kysellä että kauanko täällä oikein saa olla. ("Vaikka kolmeen asti" "Ai o.O")

Joo, mutta siis ainakin fyssa tulee vaatimaan ihan käsittämättömän paljon lukemista eli siis suomeksi laskemista. Tuli havaittua turhan hyvin että tehtävässä on aina vähintään joku b-kohta johon en osaa vastata mitään vaikka a:n osaisinkin. Olen valehtelematta hyvä laskemaan, teknisesti, mutta jostain syystä kursseillakin yo-tehtävät ovat olleet ihan järjettömän hankalia. Ei-yo-tehtävät onnistuvat kyllä ja periaatteessa osaan kyllä teoriapuolenkin, en vain saa kunnolla sovellettua sitä. Pistää miettimään että olenko menossa väärälle alalle, mutta kun parempaakaan en keksi :D

Oma lukusuunnitelma on sellainen, että lasken tietysti mahdollisimman paljon (kirjoitan siis vain pitkän matikan ja fyssan, sekä äikän mutta esseekoe ei ehkä vaadi niin lukemista), ja ajattelin vuoropäiväsysteemiä. Saa tosin nähdä mihin päädyn. Tätä menoa lähinnä vain liian vähäiseen lukemiseen :P

Tavoitteet ovat suunnilleen siellä E:n kieppeillä, tosin matikassa on hyvänä päivänä ihan mahdollisuudet L:äänkin (ja se on tottakai tähtäimessä) ja toisaalta joku M kelpaisi äikästä ja fyssasta sekin ihan hyvin, opiskelupaikka kun kuitenkin tulee sen luokan tuloksilla aika varmasti. Pohjalla on jo sekä ruotsin että englannin L:t, joten ihan täydeltä rimanalitukselta ei pääse yo-todistuskaan näyttämään, kävi miten kävi.

Joka tapauksessa, onnea huomiselle kaikille äikkää kirjoittaville :)

//Ja perun sitten kaikki puheeni prelien suhteen. Ihan samoja tehtäviä täällä tunnutaan tehdyn kuin muuallakin maailmassa :D Saisivat kyllä sitten näyttääkin siltä etteivät tällaiset pienet ja hupsut abit olisi ihan pihalla :D
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 28, 2009, 21:35:01 kirjoittanut Steelsheen »
"If people don't know what you're doing, they don't know what you're doing wrong."

Poissa Drámella

 • ihan hirveen ilkeä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Livejournal
  • LJ
 • Pottermore: NifflerHallow18061
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #47 : Helmikuu 05, 2009, 14:02:35 »
Minä kävin juuri väsäämässä sen tekstitaidon kokeen. Yllätti, kuinka normaaleja tehtävät olivat. Prelit oli aivan suolesta, siis ihan järkyttävät. Mutta nämä itse kirjoitukset olivat jopa ihan kivat. Sain mielestäni ihan hyvät vastaukset kasaan ja olin valmis jo varttia vaille 12. Ihmettelin itsekin, kuinka olin valmis jo siihen aikaan, kun ensimmäisen vastaukse ntehtyäni katsoin kelloa ja se oli puoli 11. Olen kuitenkin aina ollut nopea tekemään kaikki kokeet, silti hutiloimatta liikaa.
Itse vastasin tehtäviin 1, 3 ja 5. Jopa luin uudelleen vastaukseni ja tein pieniä muutoksia sanavalintoihin. Yleensä vain suunnittelen, kirjoitan ja palautan. Toivottavasti menee hyvin, ensi viikolla saa kuulemma tiedustella opettajalta alustavia pisteitä.
haistan, haistan ihmislihaa, sanoi kuu ja hymyili julmaa, verenhimoista hymyään.

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #48 : Helmikuu 05, 2009, 15:47:11 »
Itse vastasin tehtäviin 1, 3 ja 5.

Minä tein samat. Mitkä 3. tehtävässä laskettiin näyttämöohjeiksi?

Meni kai ihan hyvin - mutta kun L:ää tavoittelen, niin se "ihan hyvin" ei oikein riitä. No, ensi viikolla saa kuulla, miten meni...

Poissa Steelsheen

 • Narsissisti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • not your girl
  • Imaginary
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #49 : Helmikuu 05, 2009, 16:29:49 »
Minä olen nyt kai vähän vähemmistössä tämän kanssa (tai ainakin mitä erehdyin muualta kommentteja lukemaan), mutta mulle ei tuntunut aukeavan koko koe yhtään. Hyi. (Näytelmä, hyi.) Tosin kaikki äikänkokeet ovat aina yhtä inhoja, en siis osaa yhtään arvioida mihin suuntaan tämä oli.

Vastasin kohtiin 1, 2 ja 5, joista ainakin kakkonen meni ihan häneksi. Kolmosta suunnittelin alunperin tekeväni, mutta sitten havaitsin etten osaisi kirjoittaa siitä mitään. Symboliikkaan en edes ajatellut koskevani, minä olen niin pihalla noiden tulkinnallisten juttujen kanssa muutenkin, että siitä ei olisi mitään tullut.

Mutta ihan sama, pitää sitten vain kirjoittaa huikaisevan häikäisevän helmeilevän hieno tai edes kohtuullisen kelvollinen essee, niin ei ole kauheasti hätää. Luulen.
"If people don't know what you're doing, they don't know what you're doing wrong."

Poissa Drámella

 • ihan hirveen ilkeä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Livejournal
  • LJ
 • Pottermore: NifflerHallow18061
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #50 : Helmikuu 05, 2009, 20:55:39 »

Minä tein samat. Mitkä 3. tehtävässä laskettiin näyttämöohjeiksi?

Mä pistin että se alun selitys, jossa kerrotaan miten lavasteet on ja ihmiset. Sitten ne siellä vuorosanojen seassa olevat sulkeet, missä on niitä että nousee ylös, puhuu kovempaa jne. Ei kyllä mitään hajua menikö nappiin, mutta toivon kovasti niin :D
haistan, haistan ihmislihaa, sanoi kuu ja hymyili julmaa, verenhimoista hymyään.

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #51 : Helmikuu 05, 2009, 21:33:23 »

Minä tein samat. Mitkä 3. tehtävässä laskettiin näyttämöohjeiksi?

Mä pistin että se alun selitys, jossa kerrotaan miten lavasteet on ja ihmiset. Sitten ne siellä vuorosanojen seassa olevat sulkeet, missä on niitä että nousee ylös, puhuu kovempaa jne. Ei kyllä mitään hajua menikö nappiin, mutta toivon kovasti niin :D

Luojan kiitos, lätisin samoista kohdista. :D Mainitsin dialoginkin, mutta tein sen sen verran sulavasti, ettei sitä huomautusta laskisi osaksi näyttämöohjelistaa, jollei se kuulu sinne. ;D

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #52 : Helmikuu 06, 2009, 14:20:13 »
Vastasin kohtiin 1, 2 ja 5, joista ainakin kakkonen meni ihan häneksi. Kolmosta suunnittelin alunperin tekeväni, mutta sitten havaitsin etten osaisi kirjoittaa siitä mitään. Symboliikkaan en edes ajatellut koskevani, minä olen niin pihalla noiden tulkinnallisten juttujen kanssa muutenkin, että siitä ei olisi mitään tullut.
Minäkin tein samat tehtävät, enkä myöskään loistanut henkilöiden suhteiden erittelyssä. Toivoisin saavani pisteiksi vähintään 1,2 ja 5. Teatterihoukutus- ja arvostelutehtävä olivat ihmeellisen helppoja - mutta taitavat olla monelle muullekin, eli odotettavissa korkeat pisterajat?
Onneksi luin tähän kokeeseen, kertasin varsinkin retorisia keinoja ja argumentaatiota.
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Zaira

 • 42
 • Valvojaoppilas
 • *
 • ^o^
  • Ei mitään nähtävää täällä
 • Pottermore: LumosDragon46
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #53 : Helmikuu 06, 2009, 21:38:57 »
Minusta tuo tekstitaitokoe oli ihan suolesta ja kaikki joilta olen asiasta kysynyt olivat aikalailla samaa mieltä (tai ainakin meillä aikuislukion porukka oli samaa mieltä). Itse vastasin tehtäviin 1 ja 5 ja 3:seen olisin vastannut, jos aikani ei olisi loppunut kesken. Argh, ketuttaa aika vietävästi. Olin jotenkin jäässä noide tehtävien kanssa ja puolet ajastani meni vain niiden tekstien lukemiseen ja pähkäilemiseen, että mitä pirua sitä kirjottaisi.

En odota mitään ihmeellistä pistetulvaa itselleni tästä. Hyvä jos yhden saan. Eipä sillä väliä. Esseestä ajattelinkin vetää ne pisteet kotiin ja turvata sillä läpi pääsyni äidinkielestä.
"When I lead the big patient rebellion, Voldemort here is the first to go."
[The pessimist sees difficulty in every opportunity.
The optimist sees the opportunity in every difficulty. -Winston Churchill]

Poissa seitti

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • http://nokkosnoita.livejournal.com
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #54 : Helmikuu 07, 2009, 22:16:31 »
Jep, mullakin on nyt tuo äidinkielen tekstitaidonkoe takana. Minusta se oli ihan jees. Aluksi yllätyin vähän, että aiheena oli näytelmä, mutta se oli loppujen lopuksi ihan kiinnostava aihe. Onnistuin aika tehokkaasti uppoutumaan "Villisorsaan" ja huomasin pitäväni siitä.

Vastasin itse tehtäviin joissa piti eritellä henkilöhahmojen välisiä suhteita, siihen symbolitehtävään ja viimeiseen tehtävään. Vastasin ensin tuohon henkilöhahmojen erittelyyn ja jotenkin sen tekemiseen meni aika kauan, kun piti aluksi päästä sisälle siihen näytelmään ja lukea se tarkkaan. Siinä sitten iski yhtäkkiä pieni paniikki, kun katselin kelloa ja ajattelin jo, että ehdinkö kirjoittaa rauhassa vielä kaksi muuta vastausta. Mutta ihan hyvin sitten ehdin. Kituuttelin siellä ne kokonaiset kuusi tuntia, tosin ei siinä niin ajankulua edes huomannut. Musta tuntuu, että onnistuin vastaaman ihan hyvin, mutta saa nyt nähdä mitä mieltä ne sensorit siellä lautakunnassa on...

Äidinkielen lisäksi kirjoitan nyt keväällä pitkän saksan, elämänkatsomustiedon ja uusin historian. Jee maaliskuussa on jo lukio ohitse. : D Yritin nyt saada luettua näihin kevään kirjoituksiin hyvin.

you'll find me in a berlin bar
in a corner brooding

Poissa Huhutar

 • Reservi
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Henkilö, jota ei tunnista ilman teekupposta
  • Livejournal
 • Pottermore: dustpatronus46
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #55 : Helmikuu 08, 2009, 15:07:01 »
Järkytyin aika mukavasti tuosta tämän kevään tekstitaidon yosta. Olin päntännyt ulkoa argumentaatio- ja runoanalyysin (kurssivihkoissa olevien kysymyksien pohjalta), retoriset keinot, rakenneasiat ja sävyn. Kuitenkin olin jättänyt kaikki näytelmäasiat lukematta täysin (kurssivihkoissahan niistä ytl:län mukaan jotain oli).  Ennen koetta opettaja vakuutti vielä, että tää tulee omaan helppo koe, sillä preli oli niin vaikea. Olisin halunnut nähdä sen ilmeen, sitten kun se on nähnyt sen paperin kirjekuoren aukaisun jälkeen. Koko lukioaikana me ollaan kuitattu näytelmäasiat ainoastaan lukemalla Ibsenin nukkekoti, pidetty siitä kirjallisuuskeskustelu ja esseekoe. Olin kuitenkin kiitollinen, että tuli luettua se kirja silloin joskus, että tiesi miten Ibsen kirjoittaa. Saadessani sen paperin käsiini kauhistuin, että kaikki tehtävät käsittelivät näytelmää. Onneksi siellä oli ne kaksi tehtävää, joista toinen pohjautui siihen arvosteluun ja toinen ennakkoesittelyyn. Vastasin arvosteluun pohjautuvaan tehtävään, ennakkoesittelyyn pohjauvaan ja sitten siihen missä piti eritellä niitä henkilösuhteita. Symboli tehtävään en missään nimessä uskaltanut tarttua, koska tiesin niin monta varottavaa esimerkkiä prelin takia.

Arvostelutehtävä meni minulta mielestäni todella hyvin. Luin abitreeneistä, mitä olisi pitänyt vastata ja ehkä yksi jäi mainitsematta. Ne muut tehtävät taasen menivät täysin penkin alle. Ensimmäisessä tehtävässä riemastuin, että hei retoriset keinot jee, mutta sitten aloinkin pohtimaan, että mitä siinä tehtävässä haetaan. Jotenkin päättelin sitten, että siinä ei muka niistä retorista keinoista saa pisteitä, koska eihän niillä houkutella ihmisiä teatteriin (hyvä minä! ..niin mikähän sen retoristen keinojen määritelmä olikaan..). Jätin retoriset keinot kokonaan mainitsematta ja koko vastaus saattoi mennä ohi. Henkilösuhteissa jäi hoksaamatta, että se Werle oli sen Hedvigin isä ja siitä luultavasti myös sakotetaan. Luin netistä uudelleen sen pätkän, enkä vieläkään tajunnut, kuinka se vanha Werle on sen isä. Ehkä se joskus tulee selviämään.. Tämähän on kypsyyskoe, mää inhoan tuota määritelmää! :D

Harmittaa kamalasti, sillä sain prelistä vahvan M:n ja opettaja vakuutti, että minulla on täydet mahdollisuudet saada yo:sta E. Ja olen aina saanut normaaleista tekstitaidon kokeista sitä 5-6 pistettä aina kun olen ottanut ne tosissani, mutta nyt ei vain lukutaito riittänyt. Onneksi vielä esseekoe, josta on aina tullut 40-50 pistettä. Saa nähdä. Riippuu kyllä niistä aiheista!

//Puppi: Eräs kaverini oli tajunnut kyseisen asian (muttei kylläkään ollut laittanut sitä siihen vastaukseen..), mutta se kuitenkin meni jotenkin niin, että se äiti oli säikähtänyt kun se Gregers tuli sinne. Ja sitten se sokeusasia, että kummallakaan ei ollut varmaa tietoa kenestäkään sokeasta lähisukulaista (paitsi vain aavistuksia tjsp). Mutta en tiedä oliko siellä vielä muita vihjeitä! Mutta jostain lukaisin, että 6p. vastaukseen voi päästä myös ilman tuota tietoa. (lähde oli tosiaan gallerian villisorsa-yhteisö, joten en tiedä kuinka luotettava tieto) :D
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 11, 2009, 15:38:15 kirjoittanut Huhutar »

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #56 : Helmikuu 08, 2009, 18:42:16 »
Henkilösuhteissa jäi hoksaamatta, että se Werle oli sen Hedvigin isä ja siitä luultavasti myös sakotetaan. Luin netistä uudelleen sen pätkän, enkä vieläkään tajunnut, kuinka se vanha Werle on sen isä. Ehkä se joskus tulee selviämään..
Minäkään en tajua tätä, tulostin koko YO:n Hesarin sivuilta ja pistän kohta äitinikin lukemaan sen ja katson huomaako hän kolmiodraamaa..
8¨'D Muutenkin tuntuu, että tehtävissä haettiin ihan muuta kuin mitä kirjoitin.. no, ainakin 2 pojoa saan jokaisesta, pidän asiaa varmana.
"Pants - like shorts, but longer!"

Bumblebee

 • Ankeuttaja
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #57 : Helmikuu 08, 2009, 19:22:46 »
No hei, meillä ruotsinkielisillä oli tuo Ibsenin näytelmä norjaksi. Itse olen vasta kakkosella eli äikän koe on vasta vuoden päästä.

Mutta huomenna on suomen kuullunymmärtäminen. Jännittää kamalasti. 45 minuuttia on liian pitkä aika, en pysty keskittymään niin kauaa. Ajatus harhailee ja kaikki menee ohi. Prepillä meni kuitenkin aika hyvin, harvoin sain huonoja tuloksia, mutta luulen että se on siksi koska en jännittänyt niitä.
 Onneksi tuo kirjallinen osa on minulle usein helpohko. Meillä on se vasta 16.3 mutta aikaa kuluu nopeasti.

Poissa Gollim

 • Paras
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #58 : Helmikuu 09, 2009, 15:40:08 »
Miten ruotsinkielinen koe voi olla norjaksi? o.O

/ En itse tuota tekstitaidon tehtävää tehnyt, mutta siis kyllä nuo tehtävät minusta hahmotehtävää lukuunottamatta vakuttivat aika helpoilta tehdä... en ole tosin villisorsaa lukenut, joten en tiedä kuinka vaikeita ne symbolit siellä ovat...
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 09, 2009, 17:15:19 kirjoittanut Gollim »

Poissa Vilena

 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #59 : Helmikuu 09, 2009, 15:56:28 »
Mua alkaa ahdistaa heti, kun vain mietinkin koko tekstitaidon yo:ta :D Eniten tässä ärsyttää se, kun kolme vuotta on päntätty novelli- ja runoanalyysejä, eikä kumpaakaan kysytä! Ja ylipäätään musta tuntuu, että tunneilla tehtyjen tekstitaidon kokeiden tehtävät ovat aivan liian helppoja verrattuna näihin ytl:n laatimiin, sillä ytl:n kokeissa on paljon enemmän soveltamista. Tuntuu inhottavan epävarmalta, kun aiemmin on vastannut sellaisiin tehtävänantoihin, kuten "erittele artikkelin retorisia keinoja" tai muuta yhtä selkeää, ja sitten pitäisikin osata paljon laajakatseisemmin katsella asioita.. Siis pointtina on se, että mun mielestä kursseilla tehtävissä tekstitaidon kokeissa pitäs ainakin meidän koulussa vaikeuttaa tehtäviä.

Itsellä meni kyllä kans kokonaan ohi tuo juttu, ettei Hjalmar olisikaan ollut Hedvigin isä, ei käynyt mielen vieressäkään. Mutta mitä vilkaisin noita abitreenejä, niin ainakin siellä sanottiin, ettei vastaus siihen kaadu jos tuota ei ole huomannut, vaikka se aika merkittävä seikka onkin. (tarkoittaa siis mitä? :D) Ylipäätään tuo koko henkilöiden suhteiden erittely jäi mulla liian pinnalliselle tasolle, mutta en vaan saanut siitä katkelmasta oikein mitään irti. Ja siitä vitostehtävästä mulla on kanssa aika epävarmat fiilikset, kun kaikki tuntuu vastanneen niin erilaisia asioita siihen.

En tiedä uskallanko käydä kysymässä tekstitaidon pisteitä ollenkaan ennen esseekoetta, kun jos se onkin menny kamalan huonosti, niin sitten mulla on liian kovat paineet pärjätä esseessä. Ei muuten, mutta kun yritän kahmia mahdollisimman paljon pisteitä yo-arvosanoillani jatko-opiskelujen paperivalinnassa, ja tavoittelen äidinkielestä eximiaa. Ei vaan ole kauhean luottavainen olo, kun preli meni niin penkin alle, eikä tuo yo-koe loppujen lopuksi edes tuntunut paljon helpommalta...
Humor me.

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #60 : Helmikuu 09, 2009, 20:18:07 »
Menikö muuallakin päin Suomea ruotsin kuuntelu yhtä pahasti penkin alle kuin meidän kaupungissamme, jossa kympin oppilaatkin valittelivat kuuntelua painajaismaiseksi fiaskoksi, joiden laatijoiden pitäisi maksaa kokelaille korvauksia henkisistä vahingoista?

Poissa Kalke

 • Lyhennetty painos
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • I told you so.
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #61 : Helmikuu 12, 2009, 10:55:16 »
Menikö muuallakin päin Suomea ruotsin kuuntelu yhtä pahasti penkin alle kuin meidän kaupungissamme, jossa kympin oppilaatkin valittelivat kuuntelua painajaismaiseksi fiaskoksi, joiden laatijoiden pitäisi maksaa kokelaille korvauksia henkisistä vahingoista?

Kyllä täälläkin päin itkettiin Ruotsin kuuntelun vaikeutta - ja olihan se sitä. Varsinkin ne avot oli veemäisiä, kun vain kerran kuunneltiin. Meillä oli juuri kertauskursseilla opettajat valitelleet jonkin vanhan kuuntelun aikana, että on se vaikeaa jos ne tulevat vain kerran. Eivätkä ne muutkaan helppoja olleet, se toinen mikä kuunneltiin vain kerran (mitä poika/tyttö seuraavaksi vastaa) oli aika ympäripyöreää. Arvaile siinä sitten.
Mutta toivottavasti yleinen taso oli huono, niin itsellä voisi olla vähän paremmat mahikset, jossei aivan penkin alle mennyt.

Ja seuraavaksi on tulossa Psykologia, mihin yritän panostaa kunnolla. Olen tässä leikellyt Tieteen Kuvalehdesta psykajuttuja ja liimaillut ympäri taloa. Lukemisen tosin aloitin (jälleen) liian myöhään, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Psykan jälkeen on Ruotsi, mistä en jaksa ottaa niin paljon paineita, vaikka pakollisena kirjoitankin, muistaakseni. Ruotsi on vaan jotenkin niin helppoa, enkä yleensä edes osaa lukea siihen (mitä siihen muka lukisi?). Sanojen lukeminen on jotenkin niin turhauttavaa, kun ei yhtään tiedä, tuleeko koko aihepiiriä esille kirjoituksissa.
Ja viimeisimpänä on pitkä matikka. Pelkään täällä jo valmiiksi, sillä minulle ei ole mitään hajua miten selviän siitä. Pari ensimmäistä tehtävää ehkä menee, mutta miten ihmeessä kykenen ratkaisemaan vähänkään vaikeampia tehtäviä? Onko kellään muulla yhtä tukalaa matikan kanssa? Mitenhän sitä pitäisi kerrata, että osaisi edes jostakin jotakin? Oumaigaad. Onneksi tämä ei sentään ole pakollisena minulla.

Koska kirjoitan kolmessa ja puolessa vuodessa (laiska, laiska), niin äikkä, englanti ja historia ovat luvassa vasta ensi syksynä. Hyvä, sillä jokainen niistä on aika pelottava ja tärkeä.
"A goal without a plan is just a wish."

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #62 : Helmikuu 19, 2009, 10:26:52 »
Sain tekstitaidon alustavista pisteistä 5,4,4 eli täysin yli oman tasoni! Enkun kuuntelu meni normaalisti, 50,5 /90. Hyvillä mielin voin siis valmistautua tuleviin koitoksiin.. Tosin nuo vastaustekstien pisteet varmaan tippuvat lautakunnassa. :F
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #63 : Helmikuu 19, 2009, 11:23:45 »
Tekstitaito meni vähän alakanttiin siitä, mitä olin suunnitellut: 6, 3, 4. Tosin tuo 4:n pisteen 5. tehtävä kuulemma saattaa vielä yhden pisteen noustakin, opettaja ei vain uskaltanut 5 pistettä antaa, kun käytin yhtä termiä väärin. Eli yhteensä painotusten kanssa 39 pistettä - juuri siinä L:n rajamailla, nyt pitää saada esseestä ainakin 55 pistettä, jotta sen L:n saisi (tosin en ole varma, onko silloinkaan se laudatur ihan satavarma arvosana...).

Nyt toivotaan, etteivät pisteet tipu lautakunnassa. Ne eivät saa tippua, haluan sen L:n...

Ruotsin kuuntelu meni tosiaan niin persiilleen kuin se vain voi minulta mennä: 39 pistettä, 0 pistettä avoimista. Että näin. Pikkuinen pudotus normaalitasostani, joka on siinä 60-70 paikkeilla.

No, onneksi 9:n ja 10:n oppilaatkin tuntuivat mokaavan: kaverini sai vain jotain 50-60 pistettä. Eli rajat tulevat tippumaan - ainakin, mikäli kaikkialla muuallakin Suomea kävi tällaisia tiputuksia.

Englanti meni aika nappiin, 85,5 pistettä. Venäjä samoin, 75 pistettä. Niihin olen todella tyytyväinen (ja meinaan aina kuolla nauruun, kun ajattelen että venäjä meni ruotsia paremmin - naurettava ajatuskin! ;D).

Ruotsi lähinnä naurattaa, äikkä taas aiheuttaa hermoromahduksen. No, ehkä tämä tästä...


Poissa Millat

 • jolie coquine
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • shock me like an electric eel
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #64 : Helmikuu 19, 2009, 19:43:34 »
Itsellänikin yo-kirjoitukset ovat alkaneet, ensimmäinen kuullunymmärtämiskoe on tehty.

Kirjoitan nyt keväällä pitkän ranskan ja psykologian. Ranskan ylimääräisenä, psykan pakollisena. Ei sillä, että sillä välttämättä suurta merkitystä tulee olemaan. Syksyllä vuorossa ovat pitkä englanti ja ruotsi, josta vielä tosin on mietinnässä kirjoitanko sen pitkänä vai keskipitkänä, sekä mahdollisesti terveystieto. Ensi keväänä sitten loput eli se surullisenkuuluisa äikkä (jonka kohdalla tekstitaito tappaa motivaationi koko aineeseen), lyhyt matikka ja toivottavasti myös yhteiskuntaoppi. Toki uusin mahdollisesti jotain tarvittaessa... tai sitten en. En tavoittele L:iä, vaikka todistuksen perusteella moni ehkä niin kuvittelisikin – kunhan olen tyytyväinen suorituksiini, se riittää (no okei, rehellisesti sanoen C:n paperit nyt vähintään olisi kivat, muuten en niin välitä...).

Tuosta kuuntelusta napsahti pisteet, joilla L:ääkin voisi jopa tavoitella (mutta se ei koskaan ole ollut tavoitteeni): yhden monivalinnan mokasin, muuten kaikki oikein eli olen menettänyt kuuntelusta vain kolme pistettä. Parhaat pisteet nuo olivat koko koulusta, vaikka ranskantaitajia löytyy useampiakin (enkä ole edes koulun ainoa entinen vaihtari). Kuuntelu tosin on mielestäni yleensä ollut se helpoin osa-alue, sillä kirjallisessa mokaan kuitenkin joissakin kohdissa ja aineesta tuskin ihan täysiä pisteitä saan (tosin sekin riippuu aiheesta, irtoaako loistavaa vai vähän huonompaa tekstiä). M:ään olen tyytyväinen.

Psykassa taas... no, olen ollut laiska kertaamaan kun ei lukulomaakaan vielä ole. Mutta realistisesti ajateltuna voisin tavoitella ihan hyviä arvosanoja, E olisi kiva, mutta ei tiedä... Pitää kerrata kehityspsykaa, Sternit, Kohlbergit ja muut ei ole ihan hallussa vielä, samoin neuropsykaan liittyy osa-alueita, joissa en ole vahvimmillani. Toki kehityspsykasta tunnen nämä Eriksonit ja kiintymyssuhdeteoriat. Yleensä olen psykassa hyvin pärjännyt, perustutkimuksia ja -teorioita tunnen ihan hyvin kuten nuo pari edellämainittua muiden klassikkoteorioiden lisäksi. Psykan tutkimuksesta osaan perusasiat hyvin, mutta en yleisesti pidä tehtävistä, joissa pitää laatia tutkimussuunnitelma tai vastaava, sen sijaan tehtävät, joissa saa analysoida jotain tutkimustulosta ovat jees.

Tosiaan tällä kirjoitussuunnitelmallani tulisi sitten kahdeksan aineitta, joista mahdollisesti kolme pitkää kieltä (jos sen ruotsin pitkänä kirjoitan) ja kolme reaalia. Eiköhän nuo nyt jo riitä. Melkein. Koska pyörittelen edelleen mielessäni mahdollisuutta suorittaa kuviksen lukiodiplomi, kuviksesta kun ei ymmärrettävästi muutakaan vastaavaa suoritusarvosanaa oikein voi saada.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 19, 2009, 19:50:01 kirjoittanut Freedom »
"Je vais bien, t'en fais pas."

Poissa talitintti

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Skeptinen pessimisti
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #65 : Helmikuu 19, 2009, 19:48:31 »
Ja viimeisimpänä on pitkä matikka. Pelkään täällä jo valmiiksi, sillä minulle ei ole mitään hajua miten selviän siitä. Pari ensimmäistä tehtävää ehkä menee, mutta miten ihmeessä kykenen ratkaisemaan vähänkään vaikeampia tehtäviä? Onko kellään muulla yhtä tukalaa matikan kanssa? Mitenhän sitä pitäisi kerrata, että osaisi edes jostakin jotakin? Oumaigaad. Onneksi tämä ei sentään ole pakollisena minulla.

Minä kirjoitin pitkän matikan kaksi vuotta sitten juuri sillon kun jokerit olivat ensimmäistä kertaa mukana kokeessa. Minun tasollani kylläkin nämä jokerit pystyi ihan hyvin unohtamaan, koska en ole mitenkään välkyimmästä päästä. :) Tavotteeni kuitenkin saavutin ja sehän oli se C. Itse koin parhaaksi tavaksi vain laskea, laskea ja laskea. Laskin pääasiassa vanhjoja yo-kokeita, joita löytyy vastauksineen netistä. Varsinkin jos tuntuu siltä, että matikka ei välttämättä mene kovinkaan hyvin kannattaa treenata, että ne alkupään tehtävät menevät täysille pisteille. Kannattaa katsoa, että ei käy niin kuin minulle, en siis saanut ensimmäisestä tehtävästä täysiä pisteitä... Ei ehkä kannata kuluttaa aikaa analyysin kursseihin, vaan kannattaa katsoa, että perusteet ovat hallinnassa.
Kirk: My Nikon is state of the art. Max: Oh, I've got a Nikon too. It's an N64 with 3D matrix metering, 35 to 210 zoom. What have you got? Kirk: It's a Nikon. (Gilmore Girls)
---
Rory: I just don’t want to be queen. Tristan: Me either [pause] King - I don’t want to be king. (Gilmore Girls)

Poissa Marina

 • Peikkotanssi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #66 : Helmikuu 20, 2009, 12:09:48 »
Voi ruotsi! Se kuuntelu oli kyllä tosiaan melko vaikea. 64 pistettä se opettaja oli minulle laskenut. Kahdeksankymmentä suunnilleen olen yleensä saanut. Että vähän huono juttu. Tai ei silleen, ihan hyvähän tuo on, mutta kun E olisi ollut hyvä tavoite ja nyt sen saaminen muuttukin aika vaikeaksi. No, aina voi korottaa. Sen kuuntelun jälkeen puhuin vain siitä ja kaverini taisi kyllästyä. Selitin jotain, mitä kuuntelussa kerrottiin, eikä se ollut aihettakaan ymmärtänyt :D. Ja oli aika ystävällistä minulta valittaa pisteistään sellaisille, jotka saivat huonompia.

Ohoh, hiihtolomani on jo lopuillaan, enkä ole vielä lukenut yhtään. Ensi viikolla on koulua ja seuraava viikko lukulomaviikko. Ajattelin, että voisin silloin lukea lähinnä psykologiaa (toinen aine, jonka kirjoitan) ja sitten viikonloppuna ennen ruotsia lukea kielioppia. Miten nopeasti nämä kirjoitukset tulivatkaan, vastahan minä rastitin kaksoistutkintokohdan paperilta.
"Miten voin enää katsoa silmiin miestä, joka nyt tietää, että minullakin yleensä on ajatuksia, ja mikä pahinta vielä kauniita?"

Poissa Zaira

 • 42
 • Valvojaoppilas
 • *
 • ^o^
  • Ei mitään nähtävää täällä
 • Pottermore: LumosDragon46
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #67 : Helmikuu 20, 2009, 12:39:59 »
Mie kuulin moneltakin taholta, että toi ruotsin kuuntelu oli vaikea. Enkun kuuntelukin oli jotenkin outo minun mielestäni, sainkin siitä 63 pistettä, mikä on ihan kohtalainen omasta mielestäni. Tosin paremmin olisi voinut mennä. Äikän teksitaidosta sain 3 ja 1. Paremmin kuin osasin kuvitella, joten ihan tyytyväinen olen. Jos esseekokeessa sattuu hyvä aihe vastaan ja onnistun saamaan siitä sen pistemäärän mitä tavoittelen niin M olisi siitä sitten. Ei se C pahakaan olis :P

Matikan preli oli eilen ja se meni.. huonosti. En oikein ehtinyt harjoitella tän viikon aikana ja se kyllä näkyy. Noh, kunhan ehdin kirjoituskiin mennessä harjoitella tarpeeksi niin ois ihan jees. Siitä kun nappais sen 7 pistettä ja toivottavasti ylikin, niin ois läpi.

Huoh, pitäisi kai hiljalleen aloitaa lukeminen. Tämä viikko on mennyt vähän löysäilyssä. Ei ole oikein huvittanut tehdä mitään. Ehkä vain hyväkin, että on tullut pidettyä vähän taukoa. Eipä tarvitse stressata niin paljoa.
"When I lead the big patient rebellion, Voldemort here is the first to go."
[The pessimist sees difficulty in every opportunity.
The optimist sees the opportunity in every difficulty. -Winston Churchill]

Poissa Drámella

 • ihan hirveen ilkeä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Livejournal
  • LJ
 • Pottermore: NifflerHallow18061
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #68 : Helmikuu 20, 2009, 16:32:01 »
Ruotsin kuuntelusta 35 pistettä. En oo oikein mitään mieltä, kun se oli ihan kamala, paras tulos koko meidän lukiosta tuosta kuuntelusta oli 60 pistettä. Ruotsinope sanoi tänään, että tuo oli 2000- luvun vaikein kuuntelu. Kiva kun sitten juuri meidän kohdalla .....

Äikän tekstitaidosta tuli alustavasti 4, 4 ja 2. Viimeiseen hiukan pettynyt, toivon että se nousisi edes kolmoseen.

Enkun tuloksia en ole vielä kysellyt.
haistan, haistan ihmislihaa, sanoi kuu ja hymyili julmaa, verenhimoista hymyään.

Poissa Liberty

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • http://liberty.vuodatus.net
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #69 : Helmikuu 24, 2009, 11:04:42 »
Ruotsin kuuntelusta 35 pistettä. En oo oikein mitään mieltä, kun se oli ihan kamala, paras tulos koko meidän lukiosta tuosta kuuntelusta oli 60 pistettä. Ruotsinope sanoi tänään, että tuo oli 2000- luvun vaikein kuuntelu. Kiva kun sitten juuri meidän kohdalla .....

Noh, minä en henkilökohtaisesti jaksa surra tuota vaikeaa kuuntelua, koska viime syksyn enkun kuuntelu oli aikalailla samanmoinen fiasko, heh. Repäisin siis tosiaan kasaan ihastuttavat 39 pistettä. Ehkä otan ruotsin muutenkin vähän kevyemmin, kun se on vasta kolmas kieleni ja englanti ja ranska ovat tärkeysjärjestyksessä ehdottomasti sen edellä.

Enkun uusin nyt, koska syksy tosiaan oli ihan kamalaa rämpimistä. Mokasin sekä kuuntelussa että aineessa, joten tekstinymmärtämis- ja rakenneosiossa menestyminen ei auttanut yhtään mitään ja b:hän sieltä tuli. Nyt sitten ilokseni sain huomata, että olin repäissyt kuuntelusta 20 pistettä enemmän kuin syksyllä ja lisäksi parhaan kuuntelutulokseni ikinä. En ole aiemmin päässyt yli 70 pisteen ja nyt sitten - ihan pitkällä matematiikalla laskin - yhteispisteet olivat 74, mikä on suorastaan pöyristyttävän hyvä minulle. Samoin ranska tuli hieman yllätyksenä. Tavoiteenani on kyllä e, mutta vahvat osa alueeni ovatkin aine ja rakenne ja kuuntelu sitten menee aina sinne kuudenkymmenen tienoille. Nyt sitten - opettajakin totesi, että kummallisen vaikea kuuntelu - pisteet olivat kuuntelussa 75 ja täydet pisteet avoimmissa, mitä ei ole ikinä ennen tapahtunut! Olen siis todellakin hyvin toiveikas sen e:n suhteen; pitäisi vain saada luettua ihan kamalasti tällaisen paineen alla...

Matematiikan prelin tulokseen en ollut lainkaan tyytyväinen (46/60), mutta kuultuani muiden tuloksia, tulin tulokseen, että preli oli aika haastava. Olen siis ihan hyvin mielin aloittamassa laskea kertaustehtäviä ja olen edelleen alkuperäisen suunnitelmani mukaan tähtäämässä siihen ällään.

Äikän suhteen ällän toiveet karisivat kyllä aikoja sitten, mutta alustavien tekstitaidon pisteiden perusteella onnistumalla esseekokeessa 45 pisteen arvoisesti e olisi vielä täysin mahdollinen. Olin kyllä ihan kammottavan pettynyt tuohon tekstitaitoon. Olin yksi harvoista, jolla oli todella hyvä fiilis sen jälkeen ja epäilin jopa parhaita vastauksia, joita olen ikinä tekstitaidosta tehnyt, mutta ei niin ei. Tuo varsinainen koe meni vielä huonommin kuin preli, joka ei vain käy järkeeni, koska olen edelleen sitä mieltä, että vastaukseni olivat hyviä - ainakin verrattuna preliin tai aikaisempiin väkerryksiini - ja nyt pisteet olivat kyllä kaikkeen suhteutettuna ihan alakanttiin (ykkösestä 4, kolmosesta 3 ja viitosesta 3). Noh, saa nyt nähdä, miten siinä esseessä käy!

Ja viimeisimpänä on pitkä matikka. Pelkään täällä jo valmiiksi, sillä minulle ei ole mitään hajua miten selviän siitä. Pari ensimmäistä tehtävää ehkä menee, mutta miten ihmeessä kykenen ratkaisemaan vähänkään vaikeampia tehtäviä? Onko kellään muulla yhtä tukalaa matikan kanssa? Mitenhän sitä pitäisi kerrata, että osaisi edes jostakin jotakin? Oumaigaad. Onneksi tämä ei sentään ole pakollisena minulla.

Minä kirjoitin pitkän matikan kaksi vuotta sitten juuri sillon kun jokerit olivat ensimmäistä kertaa mukana kokeessa. Minun tasollani kylläkin nämä jokerit pystyi ihan hyvin unohtamaan, koska en ole mitenkään välkyimmästä päästä. :) Tavotteeni kuitenkin saavutin ja sehän oli se C. Itse koin parhaaksi tavaksi vain laskea, laskea ja laskea. Laskin pääasiassa vanhjoja yo-kokeita, joita löytyy vastauksineen netistä. Varsinkin jos tuntuu siltä, että matikka ei välttämättä mene kovinkaan hyvin kannattaa treenata, että ne alkupään tehtävät menevät täysille pisteille. Kannattaa katsoa, että ei käy niin kuin minulle, en siis saanut ensimmäisestä tehtävästä täysiä pisteitä... Ei ehkä kannata kuluttaa aikaa analyysin kursseihin, vaan kannattaa katsoa, että perusteet ovat hallinnassa.

Otat vaikka tavoitteeksi, että lasket n. 5-10 tehtävää päivässä niin pitäisi saada sellainen peruslaskurutiini kohdalleen. Sillä pötkii kyllä pitkälle, koska parin ensimmäisen tehtävän pitäisi olla ihan peruskamaa. Suosittelen myös, että siitä eteenpäin kannattaa pistää ainakin jotain yritelmää kaikista vaadittavasta kymmenestä tehtävästä. Parista rivistäkin voi saada jo jonkun pisteen kasaan, vaikkei olisikaan mitään hajua tehtävästä.
You are everything I want 'cause you are everything I'm not.

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #70 : Maaliskuu 09, 2009, 16:07:22 »
Äidinkielen esseekoe takana päin ja aika sekava mielentila jäi.. Tein tehtävästä 13, suomalaisnuorten varhainen itsenäistyminen - toisin kuin Intiassa.. Tuntuu että sivuuttelin välillä tehtävänantoa kertomalla, miten nuoret itsenäistyvät, mutta en vastannut paljon tehtävänannon kysymykseen miksi suomalaiset sitten niin innokkaasti haluavat itsenäistyä :P
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Drámella

 • ihan hirveen ilkeä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Livejournal
  • LJ
 • Pottermore: NifflerHallow18061
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #71 : Maaliskuu 09, 2009, 16:40:21 »
Minä vastasin tehtävään 7 (suomalaisia moititaan puhetavoiltaan epäkohteliaksi kun verrataan esim. keskieurooppalaisiin. pitääkö tämä paikkaansa? tai jotain sinnepäin meni kysymys)
Olen ihan tyytyväinen vastaukseeni. Olisin toki voinut käsitellä aihetta laajemminkin, mutta siitä olisi saattanut tulla liian rönsyilevä ja ajatus hukkua. Siksipä päätin pysyä kiinteässä kokonaisuudessa ja perustella mielipiteeni mahdollisimman hyvin. Toivon vain, että arvioiva sensori on edes hieman huumorintajuinen, eikä kohdalle osu jästien ylioppilatutkintolautakuntaan ujuttautunutta Percy Weaslyta ("Percy ei tunnistaisi vitsiä vaikka se hyppisi ilkosillaan hänen edessään ja Dobbyn pannumyssy päässä"...)

 
haistan, haistan ihmislihaa, sanoi kuu ja hymyili julmaa, verenhimoista hymyään.

Poissa Zaira

 • 42
 • Valvojaoppilas
 • *
 • ^o^
  • Ei mitään nähtävää täällä
 • Pottermore: LumosDragon46
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #72 : Maaliskuu 09, 2009, 19:32:55 »
Mie tein sen tehtävän 2. Sen Facebook-jutun ja pelkään pahoin, että se epäonnistui. Jotenkin tuli vain sellainen tunne. Yritin kovasti selitellä, miksi Facebookia tarvitaan, mutta... Ääh, sen näkee sitten mitä mieltä ne sensorit ovat olleet... O.O
"When I lead the big patient rebellion, Voldemort here is the first to go."
[The pessimist sees difficulty in every opportunity.
The optimist sees the opportunity in every difficulty. -Winston Churchill]

Poissa Huhutar

 • Reservi
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Henkilö, jota ei tunnista ilman teekupposta
  • Livejournal
 • Pottermore: dustpatronus46
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #73 : Maaliskuu 10, 2009, 19:39:27 »
Hengissä selvittiin esseekokeesta. Ainakin siihen nähden, että olin nähnyt unta mehun punaisesta esseepaperista, kotiin unohtuneista kynistä, kamalista aiheista ja loppuvasta ajasta.

Minä tein tehtävän yksi, jossa käsittelin rakkautta ja kuolemaa elokuvan Benjamin Buttonin uskomattoman elämän teemoina. (sai valita romaanin, näytelmän tai elokuvan). Kerroin, että Benjaminin elämän aikana ilmenee erilaisia rakkauden lajeja ja suurinosa niistä päätyy kuolemaan, paitsi sellainen kielletty ja kokeileva rakkaus, joka tuo sitten vastapainoa sille koko elämän kestävälle 'elämän rakkaudelle'. En sitten tiedä, menikö se aivan pelkästään sen elokuvan selittämiseksi, mutta jos en olisi kertonut siitä elokuvasta niin sitä olisi ollut vaikeaa ymmärtää. Lisäksi oli jotenkin vaikeaa miettiä, miten sen sen saisi järkevästi jäsenneltyä, mutta sain luultavasti jonkinlaisen logiikan aikaiseksi siihen. Mutta sen näkee sitten. Olen ihan tyytyväinen siihen mitä sain raapustettua. :)

Olin aika positiivisesti yllättynyt aiheista, sillä siellä oli moniakin sellaisia mistä olisi voinut tehdä. Facebook aiheesta oli tehnyt hurjan moni. Itsekin sitä tosiaan harkitsin, mutta mun essee olisi varmasti hukkunut täysin massaan, en tiedä. Se musiikkiruno aihe oli todella kiva myös, mutta viimeistä runoa en käsittänyt lainkaan. Meinasin valita siihen ensimmäisen runon, mutta olisin kuitenkin lähtenyt hakoteille ihkuttamaan mitä musiikki mulle merkitsee ja unohtanut sen runon kokoknaan, joten päädyin tuollaiseen aiheeseen, missä en voi hirveästi heittää aiheesta ohi.

Yleensä olen saanut esseestä sen 50p. En luultavasti olisi hirveän pettynyt siihen 40 pisteeseekään, sillä saisin sillä ehkä E:n, kun tekstitaidosta on 4-4-4. Ehkä en halua ajatella vielä. ^^

Huomenna on psykologia ja minua ahdistaa se koe suunnattomasti. Muistan paljon pikkutietoa sieltä täältä, mutta en tiedä osaanko soveltaa. Ahdistaa! :<

//Psykologia meni ihan kivasti! Minulla on se ylinmääräisenä ja toivon saavani siitä sen M:n. Olin innoissani aggressiotehtävästä, sillä olin arvannut, että siitä tulee. Sainkin siihen tosi paljon asiaa ja teorioita! Sitten ne 1 ja 3 tehtävät onnistuivat minulta aika hyvin, mutta niistä tuli aika samanlaiset. En tiedä sainko ykköstehtävään tarpeeksi tungettua oppimista, vaan eksyin ehkä liikaa motivaation puolelle. 3 meni kuitenkin hyvin. Tein +9 jokerin, eli sen miten lapsen vuorovaikutussuhteet vaikuttavat aikuisuuteen. Käsittelin kiintymyssuhteita, Eriksonin kriisejä ja Sternin taisin mainita ehkä. En tiedä menikö se liikaa vain niiden teorioiden ja tutkimusten selostustuksesksi, sillä niitten teorioiden jälkeen vain muutamalla lauseella kuittasin sen, miten se voi vaikuttaa. Näiden neljän tehtävän jälkeen kello oli puoli kaksi ja paniikki alkoi iskeä. En oikein osannut niitä lopputehtäviä kunnolla, mutta tein sitten sen tutkimustehtävän ja nuoren identiteetin muodostuminen tehtävän. Tutkimustehtävässä selitin vain, mitä siitä taulukosta voidaan nähdä ja näin, mutta en kyllä ehtinyt enää alkaa pohtimaan sitä asiaa sen paremmin, tai että mikä siihen vaikuttaa. Se nuoren identiteettitehtävä (miten netissäolo vaikuttaa) meni myös aivan hutaisuksi ja sain siihen väännettyä maailman minimaalisimpia kappaleita. :) Saa nähdä, toivottavasti yllän siihen M:n! :>
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 12, 2009, 18:50:17 kirjoittanut Huhutar »

Poissa seitti

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • http://nokkosnoita.livejournal.com
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #74 : Maaliskuu 11, 2009, 16:49:55 »
Ainakin siihen nähden, että olin nähnyt unta mehun punaisesta esseepaperista, kotiin unohtuneista kynistä, kamalista aiheista ja loppuvasta ajasta.

Minäkin näin painajaista esseekokeesta... Painajaisessani tein esseekoetta kotona, ja en osannut vastata mitään ja lopulta kadotin koko kokeen kaikkien papereitteni sekaan... Se oli vähän painostava uni, mutta oikea esseekoe meni ainakin paremmin kuin unessa.

Tein siitä tehtävästä numero 9, eli pohdin Musta lokki -novellissa todellisuuden ja mielikuvituksen suhdetta. Kokeen jälkeen jäin tuskailemaan, että vastasinkohan ihan metsään, kun tuntui, että vastaukseni oli kamalan epämääräinen. Kun katselin ylen nettisivuilta mitä olisi pitänyt suurin piirtein osata vastata, olin kirjoittanut ainakin joitain oikeita elementtejä: että novellissa mennään jossain vaiheessa mielikuvituksen puolelle ja kuinka se lokki koputteli kolme kertaa ja sitten ilmestyi se mies jne... Lisäksi minulla oli oma pieni ideani pohdinnoissani, joka lopussa sinetöi ajatukseni kasaan. Täytyy vain nyt odotella pisteitä ja katsella, mitä noista pohdinnoistani äikän opettaja ja lautakunnan sensori tuumaavat... Pidin tosi paljon tuosta novellista - toivon vain, että onnistuin vastauksessani. Tekstitaito meni minulla alustavasti hyvin, kunpa esseekin menisi hyvin...

Tänään olin korottamassa historiaa. Oli aika tuskastuttavaa vastata taas hissan laajoihin kysymyksiin, toivottavasti nyt menisi edes vähän paremmin kuin syksyllä. Tällä viikolla minulla on vielä pitkä saksa ja ensi viikolla elämänkatsomustieto.
you'll find me in a berlin bar
in a corner brooding

Poissa nominal

 • Kuriositeetti
 • Vuotislainen
 • Pottermore: FireboltLumos114
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #75 : Maaliskuu 11, 2009, 17:09:03 »
Hihii, ensimmäinen koe on takana nyt! Olin etukäteen panikoinut ihan hirveästi, erityisesti niistä käytännöistä, ja kun pyöräilin kouluun, iski hirveä paniikki, että paidassani lukee Only. Mietin jo kaikki mahdolliset vaihtoehdot siitä, kuinka minut heitetään ulos ja koko tutkinto mitätöidään sen takia, mutta loppujen lopuksi en löytänyt koko tekstiä paidastani...

Kirjoitin tänään siis historian, ja olin aika helpottunut, kun sain sen paperin eteeni. Tajusin sentään jokaisen kysymyksen (en vain tiennyt, mitä vastata). Aika tosi meinasi loppua kesken... Enkä tiedä yhtään, ovatko vastaukseni hyviä vai huonoja ja vastasinko yhtään oikein mihinkään ja argh. Ahdistavaa. Aloitin ensimmäistä esseetä vasta, kun koetta oli mennyt jo melkein tunti, ja kun oli kaksi tuntia jäljellä, minun piti vielä vastata kolmeen kysymykseen, joista viimeistä en ollut edes päättänyt. Lisäksi ärsytti, kun piti pyytää lisää paperia enkä tiennyt, miten niihin papereihin pitää merkitä mikäkin. Ilmeisesti siihen piti laittaa joku ainetunnus... En todellakaan tiedä, teinkö oikein. Lisäksi tein a, b, ja c-kohtia erillisille papereille, kun en ollut varma, saako niitä jatkaa samasta (tosin osassa kyllä jatkoin...) ja pelkään, että juuri tuollaisista käytännön seikoista sakotetaan hirveästi. Mutta toivottavasti ei.
Peitetty liekki on tulisin ~ Entä jos Voldemort olisikin valinnut toisin? ~ Taikalaiva Titanic

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #76 : Maaliskuu 11, 2009, 17:38:54 »
Tänään oli vuorossa psykologia. Hieman aiheuttivat ärtymystä tehtävät, kun olivat niin samanlaisia - oppimista käsitteli kai ainakin kolme tehtävää? Tein sitten lopulta tehtävät 1, 5, 6, 7, 8 ja 9. Lähes käänteisessä järjestyksessä, 9. tehtävään tuli laitettua hirveästi teoriatietoa (Bowlby/Ainsworth, Mahler, Freud, Harlow, Stern, Bandura, Watson - sekä vertailin eri koulukuntia), muttei sitten paljoa mitään käytännön puolta (esim. en tajunnut idiootti mainita leikin merkitystä jne).

Että tiedä häntä, miten sitten oikeasti meni. Fiilikset vaihtelevat aika rajusti minuutista toiseen. Se on kuitenkin fakta, että pariin tehtävään tuli hirveästi sitä ytl:n kaipaamaa psykologia-tietoa, mutta lopuista se puuttui sitten lähes kokonaan, eipä nimittäin tullut pahemmin mainittua mitään teorioita esim. 1. tehtävässä...

Sanoisin, että C tulossa. Siitä eteenpäin kaikki on plussaa.

Perjantaina pitkä enkku, josta pitäisi saada vähintään E. Äikän L:n kämmäsin maanantaina vähintään sillä, että vahingossa unohdin kaikkien näiden vuosien jälkeen ensimmäistä kertaa, että esseen sivumäärä pitäisi olla 4-5. Itse kirjoitin 3. Tyhmä minä. No, onneksi valitsin siihen 3. tehtävään (voittajat/häviäjät) sellaisen näkökulman, jota ilmeisesti muut eivät hirveästi valinneet. Se saattaa pelastaa. Ehkä...

Ja voi nominal-parkaa: minusta ne alakohdat pitää tehdä yhdeksi esseeksi. Ja esseen eteen/yläpuolelle olisi tosiaan pitänyt laittaa sen aineen tunnus ja tehtävän numero.

Ehkeivät kuitenkaan rokota moisista hirveästi.

Poissa Steelsheen

 • Narsissisti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • not your girl
  • Imaginary
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #77 : Maaliskuu 11, 2009, 19:16:46 »
Lainaus käyttäjältä: Leamire
Ja esseen eteen/yläpuolelle olisi tosiaan pitänyt laittaa sen aineen tunnus ja tehtävän numero.
Ja me nimenomaan yritettiin kysyä tuota ainetunnusta tänään aamulla, "ei tarvi laittaa, kyllä ne on jo valmiiksi tiedossa". Olin kyllä itsekin lukenut tuon ohjeen jostain ytl:n nettisivuilta joskus, mutta kun koulussa ei kukaan tuota kertaakaan maininnut eikä edes ylipilkunviilaaja matikanopettaja joka otti kokeeni vastaan sanonut aiheesta mitään, niin minusta saa luvan kelvata ilman. Ja jos eivät erota fysiikan vastausta psykologiasta niin voi hyvä luoja, olkoot sitten erottamatta.

Toisaalta luulisin että jos se olisi ihan elintärkeää, se ehdottomasti mainittaisiin niissä itse koepapereissa (vrt. äidinkielen "merkitse kirjoitustehtävän numero otsikon eteen"). Menen varmasti huutamaan rehtorille jos siitä jotain valittamista tulee. Tosin ei kai se mikään varsinainen arvosteluperuste olekaan, ehkä se varsinainen osaaminen kuitenkin ratkaisee enemmän :)

Mutta no joo. Minä ja fyssa sovimme tänään yhteen paljon paremmin kuin prelissä, ja hyvällä tuurilla mulla voi olla jopa joku hienoinen sauma L:äänkin. E-fiilis vähintään, vaikka onhan se voinut mennä ihan penkin allekin enkä nyt uskalla riehaantua ainakaan ennen alustavia pisteitä. Tehtävät olivat yllättävän helpon oloisia, eikä missään vaiheessa tullut sellaista oloa että en vaan oikeasti osaa. Vastasin jopa toiseen jokeriin (siihen prismajuttuun), enkä tietysti muistanut mistään hilaspektreistä juuri mitään, mutta se viiden pisteen d-kohta houkutteli ja jos niistä a-c:stäkin edes pari pistettä yhteensä saisi.

Äikästä ei ole kyllä yhtään mitään käsitystä. Kirjoitin siitä rakkaus-ja-kuolema -aiheesta, mutta ei ollut mikään häikäisevä essee se. Tekstitaidon alustavia en ole udellut, ajattelin että voisin pyytää alustavat tulokset sitten arvosanana enkä mitään pisteitä missään nimessä, mutta en minä edes tiedä keneltä ne pyydetään (tai siis tiedän, mutta miten minä ne siltä pyydän, se on asia erikseen).

Ehkä tässä vielä ylioppilaaksi päästään :D
"If people don't know what you're doing, they don't know what you're doing wrong."

Arya

 • Ankeuttaja
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #78 : Maaliskuu 11, 2009, 19:29:37 »
Lainaus
Ja esseen eteen/yläpuolelle olisi tosiaan pitänyt laittaa sen aineen tunnus ja tehtävän numero.

Ja arvatkaapa kuka unohti laittaa?? :D
Just ihan ekat kirjoitukset ja hissaa kirjoittelin. Jännitti kamalasti. Oli muuten kamalat kysymykset, vaikka sitä kiitettävän tasoa olen ja aloin lukea jo siinä marraskuun lopulla... Mutta ei voi mitään Suomen historia ei oo koskaan ollut vahvinta. Tavoitteena olisi ollut se M tai E mut taitaa kuulkaa jäädä C tai sitä huonommaksi :/ Harmittaa kamalasti, kun se olisi ollut mun ns. bravuurini.
Kirjoittiko kukaan hissaa? Mitä mieltä olitte kysymyksistä?

Poissa nominal

 • Kuriositeetti
 • Vuotislainen
 • Pottermore: FireboltLumos114
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #79 : Maaliskuu 11, 2009, 20:04:33 »
Opin tänään, että ei pidä katsoa abitreenejä eikä katsella, mitä muut ovat vastanneet.

Arya, kirjotin myös historian. Ja onnistuin vastaamaan ykköskysymykseen täysin väärän kurssin perusteella - kirjoitin nimittäin vitoskurssista, koska en kuollaksenikaan muistanut ykköskurssista mitään enkä oikeastaan edes tajunnut koko kysymystä, mutta pakkohan se oli tehdä. Selitin pelkästä antiikista ja Ruotsin suurvallasta... No joo. Minusta tuntuu, että kaikki vastasivat jokereihin! (Kuin myös.) Ne tuntuivat kieltämättä yllättävän helpoilta - siis jokereiksi - mutta toisaalta en saanut haalittua oikeastaan mitään faktaa kasaan, vaan liikuin lähinnä akselilla "Saksa hävisi toisen maailmansodan ja Suomea yritettiin eheyttää", kun en muistanut lainkaan mitään mistään Kokoomuksesta tai muista puolueista. Niin että yhyy. Toisaalta, hissa on vapaaehtoinen, eli ei se niin haittaa, vaikka menisi huonommin.

Muuten, kyllä minä yritin pistää sen ainetunnuksen, mutta en vain tajunnut, miten se laitetaan! Ja lisäksi kirjoittelin kaikkia "jatkuu"-juttuja paperien alanurkkiin ja pistin jopa yhden tähden keskelle esseetä ja lisämaininnan espanjantaudista sen loppuun :'D
Peitetty liekki on tulisin ~ Entä jos Voldemort olisikin valinnut toisin? ~ Taikalaiva Titanic

Poissa Steelsheen

 • Narsissisti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • not your girl
  • Imaginary
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #80 : Maaliskuu 11, 2009, 20:21:22 »
nominal:
Lainaus käyttäjältä: ytl
Kokelas merkitsee vastauksen otsikoksi kyseessä olevan reaaliaineen nimen tai kirjainlyhenteen ja tehtävän numeron, esim.  MAANTIEDE 3 tai GE 3, mutta ei itse tehtävää.
Tänään opin että meidän rehtoria ei kannata kuitenkaan kuunnella, sanoo se mitä tahansa :D
"If people don't know what you're doing, they don't know what you're doing wrong."

Poissa Delia

 • Sieluton
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • In This Madness
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #81 : Maaliskuu 11, 2009, 20:37:11 »
Lainaus käyttäjältä: ytl
Kokelas merkitsee vastauksen otsikoksi kyseessä olevan reaaliaineen nimen tai kirjainlyhenteen ja tehtävän numeron, esim.  MAANTIEDE 3 tai GE 3, mutta ei itse tehtävää.

En muuten maininnut missään kohtaa papereissani, että vastaan historian kysymyksiin. Eli kyllä jäi nuo kirjainlyhenteet pois. Toivottavasti ytl tajuaa lukevansa historian vastauksiani. Kuinka vakavaa luulette asian olevan? Meille ei kukaan mitään tuosta asiasta sanonut, liekö sitten ollut itsestäänselvyys muille. Muistankin (parempi myöhään kuin ei milloinkaan) lukeneeni asiasta ytl:n sivuilta, mutta ei sitä siellä kirjoituksissa tietenkään muistanut...

Ensimmäiset kirjoitukset siis minullakin pois alta, ja apua en halua enää katsoa yhtään, mitä muut ovat vastanneet. Alan vasta pikku hiljaa tajuta, että kirjoitin aika surkeasti ja unohdin puolet asioista pois. Jokerit (jotka minäkin väänsin parempien pisteiden toivossa) olivat, kuten nominal sanoikin, yllättävän helpot jokereiksi. En tainnut siltikään saada tarpeeksi selitettävää kasaan. Kummankin tehtävän a-kohtaan sain ihan kelvollisen vastauksen, mutta varsinkin 10. kysymyksen b- ja c-kohdat tuottivat tuskaa. Sain ensivääntämältä kumpaankin puoli sivua tekstiä ja sitten ihan viimeisellä tunnilla väänsin jotain ihan omaa niin, että edes vähän järkevämmältä näyttäisi. En tiedä, kuinka hyvin mahdoin onnistua. Lisäksi taisin olla ihan hukassa kaikkien alustusten kanssa, josta ihmiset puhuvat vallan kamalasti. Minä vain kirjoittelin viattomasti, enkä pahempia alustellut asioitani. Nyt alkoi pelottaa sitten senkin edestä!

Ja oletin muuten, että olisin heittänyt helposti 3. kysymyksen sen verran on antiikkia tullut tankattua, mutta kun itse asiassa aloin kirjoittaa vastausta, ei päähän tullut yhtään mitään. Mitä ongelmia siinä antiikin demokratiassa oli? Lavertelin jotain siitä, ettei naisilla ollut minkäänlaista asemaa politiikassa, kun en muuta keksinyt :D

Joo, ei ihan putkeen mennyt, mutta onneksi historian kirjoitin ylimääräisenä, joten yritän uskotella itselleni, ettei arvosanalla ole minkäänlaista väliä :) Syksyllä sitten uudestaan englannin, ruotsin ja äikän parissa. Toivottavasti paremmalla menestyksellä.

// Noh, tulos yllätti sitten luultavasti minut enemmän kuin kenetkään muun ;D E:hän sieltä sitten loppujen lopuksi tuli!
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 30, 2009, 17:39:26 kirjoittanut Delia »

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #82 : Maaliskuu 12, 2009, 08:10:15 »
Itse olen ihan koukussa abitreenit-keskustelupalstaan. Samalla nimimerkillä olen siellä kuin täällä. :}
Muutenkin YO-kokeet ovat kaikessa jännittävyydessään jotenkin kutkuttavia (mitä sekin sana tarkoittanee). Varsinkin kokeiden jälkeen on kivaa pohtia, mitenköhän meni ja millaisiakohan pojoja sieltä sitten saa. Omien vastausten vertailu muiden kanssa on antoisaa, masentavaa ja mielialaa kohentavaa puuhaa.

Huomenna vuorossa englanti, se kirottu. Toisaalta enkkuni on kohentunut vähitellen, ja viime vuosien aikana luetut englanninkieliset Potteritkin ovat auttaneet asiaa. Luin myös Breaking Dawnin lukulomalla in english, ja ymmärsin jopa juonen! Ensiviikolla vielä uskonto ja matikka, joiden pitäisi olla minulle piece of cake. Haluaisin niin kovasti sen pipon ja juhlat (ja suunnittelun) <3
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #83 : Maaliskuu 12, 2009, 09:06:04 »
Itse olen ihan koukussa abitreenit-keskustelupalstaan. Samalla nimimerkillä olen siellä kuin täällä. :}
Muutenkin YO-kokeet ovat kaikessa jännittävyydessään jotenkin kutkuttavia (mitä sekin sana tarkoittanee). Varsinkin kokeiden jälkeen on kivaa pohtia, mitenköhän meni ja millaisiakohan pojoja sieltä sitten saa. Omien vastausten vertailu muiden kanssa on antoisaa, masentavaa ja mielialaa kohentavaa puuhaa.

Hehheh, minä myös. :D
Minulle on vain jotenkin mielekästä se kokeiden puiminen ja mahdollisten pisteiden arvuuttelu - jopa silloin, kun koe on mennyt penkin alle. Ja yo-kokeet ovat vielä kutkuttavampia (Röhköä lainatakseni) kuin normaalikokeet, koska ne ovat paitsi tärkeitä mutta myös sellaisia, jotka arvostellaan valtakunnallisella tasolla.

Ja Abitreeni-ohjelmaan olen koukkuuntunut jo aikoja sitten - isäkin on katsellut niitä viimeiset kymmenen vuotta. Enkä välitä oikeastaan siitä, mikä aine kulloinkin on käsittelyssä, niitä yo-tehtäviä on vain kiva katsella ja puntaroida, että olisiko itse osannut vastata mitään. ;D

Muuten, repesikö kukaan muu niille biologian parille kysymykselle? Piirrä kukka ja muodosta annetuista sanoista virke?? LOL, jos olisin etukäteen tiennyt, että bilsassa voidaan kysyä moisia, niin olisin voinut hyvinkin vaihtaa alaa ja ruveta pänttäämään tylsän opettajamme johdolla kyseistä ainetta ihan vain tuollaisten kysymysten takia. ;D

Niin, ja pakko vielä kysyä: muita psykan kirjoittajia?

Poissa Steelsheen

 • Narsissisti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • not your girl
  • Imaginary
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #84 : Maaliskuu 12, 2009, 22:13:06 »
Minä taas olen päättänyt ihan suosiolla jättää Abitreenit viimeaikoina väliin, syksyllä tiirailin tietysti kielten kokeiden oikeat rivit ja luin jonkin verran keskustelujakin, mutta sitten tekstitaidon jälkeen luin ensimmäisen sivun ko. aiheen keskustelua ja kun oma suoritus tuntui niin surkealta ja yleinen mielipide vaikutti (sen yhden sivun perusteella, nyttemmin sekin on alkanut tuntua vähän muulta) siltä että "olipa helppo koe", niin en viitsinyt kiduttaa itseäni lukemalla sitä pätemistä enää enempää. Mä en ole myöskään tykännyt ikinä analysoida kokeita jälkeenpäin kauhean tarkasti, tykkään kyllä puhua fiiliksista ja yleisestä tasosta, mutta aika harvoin edes kokeen jälkeen muistan miten vastasin mihinkin ja millaisia tuloksia sain. Enkä halua kauhean tarkkoja yksityiskohtia tehtävistä ainakaan nyt, se olisi yksinkertaisesti liian raastavaa ja tykkään säilyttää illuusioni :D

Minustakin tuo bilsan ykköskysymys oli aika huvittava :D Vielä joskus yläasteella joku olisi aivan varmasti kysynyt että saako niitä sanoja taivuttaa... Tosin ainevalinta ei edes tuon osalta harmita, esseevastaukset eivät ole vahvinta alaani sitä kokeen loppuosaa ajatellen, ja toisaalta fysiikassakin ykkönen oli aika sellainen hyvänmielentehtävä, siinä kun kysyttiin mm. ehkä perinteisintä fyssaan liittyvää kompaa ikinä - onko valovuosi suuri ajan yksikkö :D
"If people don't know what you're doing, they don't know what you're doing wrong."

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #85 : Maaliskuu 13, 2009, 19:03:20 »
Englanti ainakin vaikutti tänään tavallista helpommalta, mutta jälkikäteen vain ärsyttää! Essee kyllä tuntui menneen paremmin kuin koskaan, mutta nyt tuntuu että kirjoitin aiheen vierestä >:( Tein siis 2. aineen, living in the past, living in the future ja kerroin pelkästään roolipelaamisesta. Olisikohan tuossa pitänyt käsitellä mennyttä ja tulevaa yleisemminkin? Huoh..
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #86 : Maaliskuu 13, 2009, 20:43:29 »
Abitreenien keskustelupalstoilta voi löytää lukion opettajan tekemän oikean rivin englannin monivalintoihin. Laskeskelin tässä vähän muitakin pisteitäni, ja jos saan aineesta vähintäänkin 85 pistettä, niin silloinkin on L tulossa. Nyt jänskättää maanantaita varten siis aineen pisteet, sekä produktiivinen aukkotesti... Avoimista en ole niin huolissani, joskin yksi piste (eli kertoimineen 2) voi siitäkin ehkä mahdollisesti epätodennäköisesti mennä. Olisi kyllä enkun L aika hyvää balsamia äikän esseekokeen aiheuttamille haavoille... :D

Itse kirjoitin aineeni 1. aiheesta. Kumman helppoja olivat mokomat aiheet: oli mahdotonta valita sieltä sellaista, jota muut eivät valitsisi. Sisällöllisesti oma aineeni ei kyllä varmastikaan eroa massasta, mutta toivottavasti kielellisesti: muistin välillä korvata helppoja perussidesanoja vaikeammilla (ainakin therefore, on the other hand, however ja thus tuli käytettyä) ja yritin kyllä muutenkin viljellä vaikeampia verbejä ja adjektiiveja sekaan. Ja käytin ainakin kahdesti passiivia ja ehkä mahdollisesti kerran lauseenvastiketta. Näistähän sensorit tykkää, eikö? Toivottavasti...

Röhkö: Muistaakseni tehtävässäsi piti nimenomaan käsitellä roolipelaamista.


//muoks. Opettajat ovat jälleen keskustelupalstoilla laatineet oikeita rivejä monivalintoihin, tällä kertaa RUOTSISTA.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 16, 2009, 20:49:41 kirjoittanut Leamire »

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #87 : Maaliskuu 18, 2009, 15:20:56 »
Ev.lut. uskonto meni kyllä tänään niin kökösti, varsinkin huomioiden sen että uskonnon piti olla bravuurini. :( Kuudesta esseestä tuli kuin lapsen jauhamaa sontaa, ympäripyöreää lässytystä.
Matikka saa luvan mennä perjantaina loistavasti. Tänään illalla ja huomenna luen kuin professori konsanaan.
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Drámella

 • ihan hirveen ilkeä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Livejournal
  • LJ
 • Pottermore: NifflerHallow18061
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #88 : Maaliskuu 18, 2009, 16:31:19 »
Äidinkielenopettajani mukaan esseekokeeni meni tosi hyvin, hän antoi siitä 50 pistettä. Jos se ei tipu, eivätkä myöskään tekstitaidon pisteet, niin E olisi tulossa :) Jos pisterajat pysyvät samana kuin syksyllä, niin olisi varaa pudota 5 pistettä, jotta sen E:n sieltä saisin. Täytyy toivoa parasta!
Ruotsi taas......luulin että se olisi semmoinen ihan perusjuttu, että ei siitä mitään huippuarvosanaa saa, mutta läpi helposti kuitenkin ja tavoitteenani oli C, mutta saas nyt nähdä meneekö edes läpi. En ottanut edes vastausrivejäni ylös, joten en voi tarkistaa noista ylempänä laitetuista edes. Täytyy toivoa että tulisi edes A. Harmittaa kyllä, kun olen ruotsissa ollut aina kuitenkin kasin oppilas ja nyt sitten epäonnistuin ihan kunnolla, ainakin tuntuu siltä.
haistan, haistan ihmislihaa, sanoi kuu ja hymyili julmaa, verenhimoista hymyään.

Poissa Zaira

 • 42
 • Valvojaoppilas
 • *
 • ^o^
  • Ei mitään nähtävää täällä
 • Pottermore: LumosDragon46
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #89 : Maaliskuu 18, 2009, 16:41:03 »
Joo, tuo uskonto oli aika ihmeellinen. Mutta ottaen huomioon, kun viimeksi kirjoitin ussan '07, niin tämä meni huomattavasti paremmin, joten odotan saavani vähintään C:n.

Lukiessani tätä varten, ajattelin, ettei siellä kuitenkaan mitään hindulaisuuten liittyvää kysytä, joten jätin sen vähemmälle huomiolle. Eiköhän sitten etusivulla ollut ne kolme pirun kuvaan liittyen hindulaisuuten. Noh, jotain sain kirjoitettua niistä, mutta se se OM-symboli oli aivan hämärän peitossa ja vasta jälkikäteen tajusin mikä se oli. LOL sentään. Mut joo. Sen ekan tehtävän lisäks tein tehtävät 3,4,5,6 ja 7. Ne oli mielestäni ne helpoimmat. Tosin vastauksistani tuli jotain kuraa, mutta luulen, että saan niistä kyllä ihan tarpeeksi pisteitä saadakseni ainakin tuon C:n.

Perjantaina ois sit matikka. Saa nähdä mitä siitä tulee. Toivottavasti nyt ainakin se 7 pistettä, et pääsis läpi. Ellei ne nyt mee nostamaan lyhyen matikan pisterajaa... Enkun ja äikän tuloksii en oo ees kysyny. Ei uskalla. Yritän kerätä rohkeutta ja kysyä ensi viikolla, kun käyn koululla.
"When I lead the big patient rebellion, Voldemort here is the first to go."
[The pessimist sees difficulty in every opportunity.
The optimist sees the opportunity in every difficulty. -Winston Churchill]

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #90 : Maaliskuu 18, 2009, 20:00:21 »
En ottanut edes vastausrivejäni ylös, joten en voi tarkistaa noista ylempänä laitetuista edes.

En minäkään ottanut ylös, mutta kun katsoin tehtävävihkoa (löytyy abitreenien sivustolta ruotsi-kohdasta, kuten myös toi oikea rivi), niin tuli kyllä kummasti mieleen jokaisen kohdan vastaukseni. Kannattaa kokeilla.

Psykologiasta... Alustavat pisteet ovat 27, eli E. Mutta opettaja varoitteli rajojen kiristymisestä. Että voi olla, että tulee jo kolmas M, joka on E:n rajasta kolmen pisteen sisällä...

Niin, ja järkytyin siitä, että sain 8.tehtävästä vain 3 pistettä. Opettaja sanoi, etten selostanut tutkimusta tarpeeksi, en esim. maininnut prosenttilukuja. Tuli sellainen wtf-olo: minun mielestäni tehtävässä olennaista oli tulosten ja ilmiön (mielialan vaikutus oppimiseen) suhteen ja ilmiön itsensä kuvaileminen ja analysoiminen, ei niinkään pikkutarkkojen tietojen esittely. Odotin täysiä pisteitä, lukujen puutteistakin rokottaisin itseäni vain yhden pisteen verran. En halua kuulostaa ylimieliseltä tai mitään, mutta tämä kyseinen essee oli mielestäni ehkä paras psykan esseeni koko lukion aikana ja ansaitsisin kyllä enemmän pisteitä.

Mutta kuten opettajakin lohdutti, voi olla, että sensori tulkitsee tehtävän samalla tavalla kuin minä (eli keskeistä tuo mainitsemani asia eikä tulosten konkreettinen selostaminen lukujen avulla) ja nostattaa pisteitäni. Toivottavasti, sillä tunnen tällä hetkellä itseni todellakin väärinkohdelluksi: eikö pisteitä pitäisi tulla asian kypsästä ja monipuolisesta käsittelystä ennemmin kuin noista luvuista? Tietenkin tehtävänantoa pitää esseen vastata, mutta mielestäni esseeni vastasikin. Selostin tutkimuksen tulokset vain laveammin, tyyliin "Samanlainen mieliala niin oppimis- kuin mieleenpalautustilanteessa yleensä takaa parhaimman oppimistuloksen, kuten tutkimuksen tuloksistakin käy ilmi. Tämä luultavasti selittyy sillä, että - ".

No, toivottavasti nyt pisteitä tulisi enemmän. Suoraan sanottuna ei niiden muiden esseiden pistemäärillä niin hirveästi väliä ole, tämä essee kun sattui olemaan juuri se, jonka ajattelin menneen ihan täydellisesti.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 18, 2009, 20:03:40 kirjoittanut Leamire »

Poissa Vilena

 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #91 : Maaliskuu 27, 2009, 12:36:52 »
No, millaisia alustavia pisteitä ovat ihmiset saaneet? Suuria yllätyksiä? Pettymyksiä?

Mulla meni muuten odotusten mukaisesti ja ylikin, paitsi englannin kanssa. Sain tuossa juuri enkun pisteet, ja olin saanut 65 pistettä kuuntelusta! Huonoimmillaan pisteitä on tullut aikaisemmin 75 ja parhaimmillaan 88, nyt siis 65.. Ja kirjallinenkaan kun ei aivan nappiin mennyt, niin magna on aika varmasti tulossa. Olen kyllä tuohon vähän pettynyt, kun tykkään enkusta ja oon siinä mielestäni hyvä. Ja siis tiedän, että pystyn parempaan! Nyt saa taas paperihakuun ainakin yhden pisteen vähemmän... Pitää katsella uusiksi, minne puolelle haen teknilliseen tiedekuntaan, ettei vaan käy niin etten pääse mihinkään. Noista muista arvosanoistakin kun on pientä epävarmuutta.

Nyt kiinnostaakin siis kovasti, miten muilla on erityisesti tuo englanti mennyt? Onko tullut floppeja? Tiedän ainakin myös poikaystäväni flopanneen, E:tä odotti ja C:nä lähti.
Humor me.

Poissa Drámella

 • ihan hirveen ilkeä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Livejournal
  • LJ
 • Pottermore: NifflerHallow18061
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #92 : Maaliskuu 27, 2009, 15:00:51 »
noniin, kaikki meni ainakin läpi:) Äikkä siis lähti E:nä, ruotsi B:nä, mutta saattaa nousta C:hen jos pisterajat laskee syksystä yhtään, psykologia C:nä ja enksuta en tiedä, kun kirjoitin sen jo syksyllä (B tuli), enkä ole jaksanut käydä kysymässä, kun kuuntelut meni huonosti taas, joten tuskin nousee.

Pelkään eniten, että äikkä laskee, koska E olisi upea saada. Myö psykan kanssa vähän pelottaa, koska koe oli periaatteessa helppo, että pisterajat nousevat....ja silloin minun ceeni laskee beehen, koska siinä oil vain muutama piste varaa. En siis tosiaan lukenut psykaan muuta kuin kahtena edellisenä iltana että ei ihmekkään kun ei mennyt ihan nappiin. Toisaalta en minä varmaan tee yo-todistuksella muuta kun pyyhi perseeni, koska jatkokoulutukseen haen kuitenkin lukion päättötodistuksella parempien arvosanojen takia. Tärkeintä että kaikki menivät läpi.
haistan, haistan ihmislihaa, sanoi kuu ja hymyili julmaa, verenhimoista hymyään.

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #93 : Maaliskuu 27, 2009, 21:39:24 »
Minun tilanteeni on tällä hetkellä tämä: äikkä E, enkku L, psyka E, ruotsi C ja venäjä B. Enkku ja psyka ovat kuitenkin sellaisia, etteivät kestä kuin korkeintaan yhden tai kahden pisteen rajan korotuksen, joten jännitettävää riittää...

Äikkä oli suuri pettymys (koko lukioajan ainoa tavoite on ollut äikän L, edes valmistuminen ei ole ollut yhtä tärkeää), menin vieläpä munaamaan esseen, joka on kahdesta osa-alueesta se vahvempi. Vieläpä tyhmä moka, ajattelin taas liian abstraktisti. Mutta tilanne on mikä on ja sen kanssa on elettävä. Menen uusimaan keväällä, jos en E:n avulla pääse yliopistoon.

Enkku on suuri riemunaihe, siitä ei oikein uskaltanut edes unelmoida, vaikka periaatteessa kaiken osuessa kohdalleen voisi olla mahdollistakin. Nyt sitten ilmeisesti osui. Toivotaan vain, että se raja pysyy 270:ssä pisteessä...

Ruotsin C ja venäjän B olivat myös mukavia yllätyksiä, olin varautunut B:hen ja A:han. Psyka oli oikeastaan ainoa aine, jossa tuo E oli jotenkin oletusarvosana, vaikka lukemisieni perusteella olisin varmaan kyllä tyytynyt vähempäänkin. Mutta hyvä näin.

Mitä veikkaatte, nouseeko enkun pisterajat? Siitä on aika paljon spekulointia abitreeneissä: osa uskoo, että nousee paljon, kun taas ilmeisesti opettajat pitivät ihan normikokeena. Ruotsin rajat nyt tulevat tippumaan joka tapauksessa, se nyt on selviö sen kuuntelun jälkeen.

Poissa Zirendaril

 • Vuotiksen Virallinen Vompatti
 • Reservi
 • *
 • Sukupuoli: Velho
 • Murpatti
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #94 : Maaliskuu 28, 2009, 11:08:33 »
Mitä veikkaatte, nouseeko enkun pisterajat? Siitä on aika paljon spekulointia abitreeneissä: osa uskoo, että nousee paljon, kun taas ilmeisesti opettajat pitivät ihan normikokeena. Ruotsin rajat nyt tulevat tippumaan joka tapauksessa, se nyt on selviö sen kuuntelun jälkeen.
Yleensä keväällä ovat pisterajat aina olleet hieman matalempia kuin syksyllä, mutta toisaalta viime syksyn  pisterajat olivat ennätysalhaiset syksyn pisterajoiksi, joten ei sitä tiedä. Olen kuitenkin sitä mieltä, vaikka en nyt englantia kirjoittanutkaan, että kyllä esimerkiksi about 273:lla on jo aika turvallisilla vesillä.

Mutta joo, omista kirjoituksistani... Pakko tulla tännekin pröystäilemään. Tällä hetkellä näyttäisi vahvasti siltä, että rivi olisi viisi L:ää ja kolme M:ää, eli ainakin omasta mielestäni ihan kelpo rivi ;) Ok, myönnettäköön, että esimerkiksi äidinkielen 94 oli käsittämätöntä tuuria, tein esseen Lähi-idän rauhattomuudesta, josta sain 55, mikä oli sinänsä ihan odotettua, sillä esseessä olen aina ollut hyvä, mutta tekstitaidon 5-4-4 oli niin paljon yli odotusten, että hohhoijjaa. En ollut ennen kirjoituksia koskaan saanut viittä pistettä, ja neljän pisteen vastauksenikin olivat laskettavissa yhden käden sormilla. Lähdin siitä, että hyvä jos äidinkielestä saisi E:n, mutta kyllä L:kin kelpaa. Toisaalta kaikki tekstitaidon pisteeni olivat sellaisia, jotka voivat helposti laskea, mutta en jaksa uskoa, että sensorit laskevat kaikkia kolmea tai että ne laskevat myös esseetäni, joka oli oikeasti ihan kelpo raapustus.

Englannin ja psykologian L:t sain jo ennen tätä kevättä, englanti oli aika itsestäänselvyys, englanninluokalla kun olin, siinä missä psykologia oli jo hieman tuuriakin, koe ei mennyt nappiin, mutta L tuli viimeisellä pisteellä. Nyt kirjoittamistani aineista L tulee varmaan vielä pitkästä matematiikasta, 58 pistettä on kyllä turvallinen, ja fysiikan 45p riittää, ellei sitä lasketa, rajan kun arvellaan olevan 43 tai 44:ssä. Kumpikin oli aika odotettua, keskiarvoni olivat kuitenkin kummassakin, matikassa aika reilusti, kympin puolella.

Lyhyet kielet saksa ja ruotsi ja kemia näyttäisivät olevan M:iä, ruotsista olisi voinut tulla E, mutta sitten kuuntelusta tuli 49 :P. Kemiakin meni hyvin siihen nähden, että en ole tehnyt sen eteen yhtään mitään koko lukiossa, ja saksa nyt oli alun perinkin täys läppä, vaikka olenkin opiskellut sitä viidenneltä luokalta. Ei kyllä nämä M:n aineet jaksa oikein kiinnostaa, muuten menestys kun on ollut niin loistavaa. Eihän nuo viisi ällää todellakaan varmoja ole, fysiikka ja äidinkieli voivat ihan hyvin tippua, mutten jaksa millään stressata niistä. Kyllä uskon, että ainakin neljä ällää tulee, ja se olikin alkuperäinen tavoitteeni.

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #95 : Maaliskuu 29, 2009, 11:31:04 »
Lakki taitaa tulla! Kaikki aineet lähtivät lautakuntaan reilusti hyväksyttyinä, äidinkieli ja matikka juuri ja juuri E:nä. Englannista luultavasti B, uskonnosta M. ^_^ Uskonnosta tavoite oli joskus L, mutta vaikean kokeen ja itsetutkiskelun jälkeen tuohon M:nkin on helppo tyytyä.
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Eulalia

 • Tahmatassu
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • They say that promises sweeten the blow
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #96 : Huhtikuu 07, 2009, 21:03:39 »
Huomasin vasta nyt, että täällä on tällainenkin topic, joten päätin tulla leijumaan.

Eli viime syksyltä on kasassa ruotsin E ja yhteiskuntaopin E sekä historian L.
Nyt tämän kevään kirjoituksissa oli tavoitteina englannista, äidinkielestä ja lyhyestä ranskasta E, ja lyhyestä matikasta halusin vain läpi.
Näin alustavien pisteiden perusteella kuitenkin näyttää menneen yli odotusten. Englanti ja äidinkieli ähtivät lautakuntaan Laudatureina, ja uskoisin, ettei niille tapahdu siellä mitään dramaattista. Matikka lähti Magnana, mikä on mielestäni ihan käsittämätöntä - olen ihan täysi taukki matikassa. Viime syksyn pisterajat olivat tosin aika alhaiset, että pidän hyvinkin mahdollisena, että rajat nousevat yli sen neljä pistettä, mitä minulla olisi varaa antaa nousta. Ainoa "pettymys" olikin sitten se lyhyt ranska, josta niin kovasti haaveilin saavani Eximian. Se on nyt ihan E:n alarajalla, ja pelkään pahoin, että putoaa. Yritän kovasti selittää itselleni, että jos kaikki muut on mennyt odotuksia paremmin, niin kyllä se yhden ranskan M:n kompensoi, mutta silti harmittaa ihan pirusti.

Onnea kaikille niille, jotka saavat keväällä lakin :)
Well content loves the silence, it thrives in the dark with fine winding tendrils that strangle the heart.
Eulalian aikaansaannokset

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #97 : Huhtikuu 07, 2009, 23:51:32 »
Vähänkö naurattaa: laskin venäjän alustavani väärin! :D
Lähetin opelle aikoinaan viestiä, että jäipä harmittavan vähästä kiinni, ettei tule C:tä. Viikonloppuna vasta kävin katsomassa sähköpostin ja siellä oli tällaisen sisällön sisällään pitävä viesti:

Mitä puhut B:stä ja C:stä? E tai ainakin varma M sullehan on tulossa!

OMG. O_O

E? Venäjästä? Oikeasti? Venäjästä?!

Olen aika taivaissa tällä hetkellä. Voitte kuvitella, kun olin tyytyväinen siihen B:henkin. :D
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 07, 2009, 23:57:58 kirjoittanut Leamire »

Poissa Liberty

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • http://liberty.vuodatus.net
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #98 : Huhtikuu 08, 2009, 12:28:27 »
Aika perushyvää tasoa ovat alustavat tulokset minulla. Kaikki aineet jotenkin jäivät hieman alakanttiin siitä, mitä ajattelin, kun taas syksyllä ylitin uskonnossa tavoitteeni ihan reilusti (sain E, tavoite oli C).

Ruotsi lähti C:nä, mihin olen oikein tyytyväinen, koska minulle oli sanomattakin selvää, että se on heikoin aineeni ja kuuntelu meni ihan täysin penkin alle.

Äidinkieli sen sijaan on pelottavasti juuri tasan E:n rajalla ja jos rajat muuttuvat, se saattaa tippua M:ään. Ei kiva ollenkaan, kun ykkösvuonna olin niin vahvasti kiinni L:ssä ja olen ollut ala-asteelta asti ollut erittäin vahva kirjoittaja. Noh, E:hen olen tyytyväinen, jos se nyt sieltä tulee, koska tekstitaidon jälkeen en edes ajatellut L:ää enää.

Matikka oli todellinen pettymys. Kaikki varmasti odottivat minulta - minä itse mukaan lukien - L:n suoritusta ja luinkin siihen ihan hulluna. Se oli oikeastaan ainoa L:n toivoni ja aika varmakin sellainen. Menin kuitenkin mokaamaan koko homman ja viimeisen tunnin aikana alkoi jo itkettämäänkin, kun tajusin, etten vain pysty enää laskemaan yhtään tehtävää loppuun asti, vaikka kolme oli vielä jäljellä. Huh, oli aika lamauttava kokemus. Nyt pidän peukkuja, etteivät rajat ainakaan nouse, koska olen ihan E:n alarajalla - kaksi tai yksi pistettä yli. M olisi aivan liian kova pala.

Muut aineet ovat olleet minulle ihan ok, mutta vähän jää kyllä kaivelemaan tuo englanti, jonka uusin nyt ja nostin siis B:stä M:ään, joka on siis todella hyvä ja olen sillä M:llä ylittänyt alkuperäisen tavoitteeni, joka oli C, mutta kyllä se silti kirpaiseen, kun jää kolme pistettä E:n rajasta. Varsinkin, kun jätin vahingossa yhden avokysymyksen tyhjäksi, vaikka tiesinkin vastauksen. En saanut vastaustani vaan mahtumaan annetuille riveille niin päätin palata siihen aineen jälkeen ja muotoilla vastaukseni kunnolliseksi. Palautin kuitenkin kokeen heti aineen valmistumisen jälkeen ja tajusin vasta päivää myöhemmin unohtaneeni kirjoittaa sen vastauksen sinne.

Ranskassa alitin tavoitteeni, joka oli E, mutta en nyt tiedä voiko M:ää pitää mitenkään häpeällisenä arvosanana. Vähän vaan harmittaa, kun onnistuin normaalia paremmin kuunteluosiossa ja nyt sitten alitin oman tasoni reilusti aineessa. Olen aina kirjoittanut ranskassa aineista 82-97 pistettä ja nyt jäin sinne seitsemäänkymmeneen viiteen - ensimmäinen kahdeksankymmenen pisteen alitus. Niistä pisteistä se E jäikin kiinni.

Kokonaisuutena olen kuitenkin ihan tyytyväinen, vaikka olinkin odottanut hieman parempia aloituspisteitä yliopistohakua varten, mutta mutta... Näillä mennään nyt ja tärkeintä kai on, että tiedän tehneeni parhaani ja onnistuneeni hyvin.
You are everything I want 'cause you are everything I'm not.

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #99 : Toukokuu 14, 2009, 08:06:53 »
Huomenna sitten saapuvat tulokset koulu(i)lle. Jännittää! Olen melko varma läpipääsystä (tai sitten tipun korkealta), mutta kaikki arvosanani keikkuvat ärsyttävästi rajoilla: enkku B/C, äikkä M/E, uskonto C/M ja matikka M/E. Jos kaikki aineet tulevat alempina takaisin, ottaa varmaan vähän pannuun.
Olen jo askarrellut kutsut melkein valmiiksi ja lähetän ne huomenna jos pääsen ylioppilaaksi. Parille kaverille olen jo antanut kutsun. Pari päivää sitten leivoin pakkaseen marmeladipiparkakkuja. Juhlamekkoni ostin jo pari kuukautta sitten, ja olen varannut ajan kampaajalle. Toivottavasti pääsen vielä sellaisen piponkin ostamaan. Äiti on siivonnut ihan hulluna jo pari viikkoa..
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #100 : Toukokuu 15, 2009, 09:13:51 »
Iiih äsken yo-tutkintolautakunnan sivuille ilmestyivät pisterajat. Alustavieni mukaan saisin äikästä E:n, matikasta ja uskonnosta M:n ja enkusta B:n. Matikka on tosin neljän pisteen päässä E:stä ja uskonto taas kahden pisteen päässä C:tä. Toivottavasti YTL ei ole tehnyt syksyjä ja laskenut pisteitäni yli kymmenellä... Lakki on kuitenkin se PÄÄasia. ;)
MUOKS: Ylioppilaita ollaan nyt sitten myös :D Äikkä jäi M:n, mutta muut pysyi samana.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 15, 2009, 13:06:17 kirjoittanut Röhkö »
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #101 : Toukokuu 15, 2009, 09:34:23 »
Niin tässä kaikille vielä linkki tämän kevään pisterajoihin.

Voi hitto! Jos vertaatte noita ja alustaviani (äikkä 84, psyka 27, pitkä enkku 271, keskipitkä ruotsi 174 ja lyhyt venäjä 249), niin tajuatte, minkä takia pelkään mennä koululle tuloksia hakemaan yhden aikaan...

Miksi juuri tänä keväänä äikän täytyy olla ennätysalhainen?! Oikeasti, rupean itkemään, jos äikän laudatur jää vain parin pisteen päähän.

//muoks. Oman koulun nettisivuilla on jo ylioppilaiden lista julkaistu. Yhtäkkiä otti vatsasta, kun näin oman nimeni siellä - nyt sitä sitten ollaan virallisestikin ylioppilas. Vau, vieläkin myllertää. :D
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 15, 2009, 10:47:03 kirjoittanut Leamire »

Poissa Kalke

 • Lyhennetty painos
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • I told you so.
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #102 : Toukokuu 15, 2009, 12:46:34 »
Mien taida uskaltaa vielä tänään käydä kurkkimassa tuloksia :>  Maanantaina sitten katsellaan... Alustavia tuloksiakaan en ole käynyt kyselemässä, joten ihan pimennossa tuloksistani olen :D Pitkä matikka jännittää, että menikö läpi vai ei ja psykologiasta olisi kiva saada hyvä arvosana, joten sekin pelottaa.
"A goal without a plan is just a wish."

Poissa Steelsheen

 • Narsissisti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • not your girl
  • Imaginary
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #103 : Toukokuu 15, 2009, 15:38:36 »
Mä ajattelin ottaa rauhallisesti ja käydä hakemassa tulokset koululta ensi viikolla, mutta sitten lehdistö soitti mulle (o.O), tai tarkemmin ottaen jätti viestin kun en ehtinyt vastata että "sait kuulemma hyvät tulokset, soittele niin tehdään pieni haastattelu", ja sitten oli pakko soittaa kansliaan etten olisi ihan pimennossa. Rivi on väänneltynä LELLE (hox! ruotsalaisaksentilla!) ja kaksi ainetta meni ihan väärinpäin mutta eletään sen kanssa (vaikka olen luultavasti ikuisesti kateellinen kaverille, joka sai rivin EEMEL, koska lol :D ja alettiin äidin kanssa miettiä mahdollisia rivejä ja joku LAAMA olisi vaan parasta ikinä...).

Kutsut on tehty, osa postissa ja osa ei (koska en tiedä sukulaisteni osoitteita, kääks), lakki on ostettu, mekko on ostettu (ja arvon yritänkö korjausompelua vai en), enää pitäisi lähinnä osata leipoa. Ja siivota. Molempia tosin on jo vähän aloitettu. Kai tästä nyt vielä juhlat tulee... :)
"If people don't know what you're doing, they don't know what you're doing wrong."

Poissa Drámella

 • ihan hirveen ilkeä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Livejournal
  • LJ
 • Pottermore: NifflerHallow18061
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #104 : Toukokuu 15, 2009, 15:53:17 »
Onko teillä muilla semmosta ongelmaa että äidinkielen alustavat pisteet eivät pidä yhtään paikkaansa? Meidän koululla on jo parina vuonna laskeneet lautakunnassa pisteet ihan huimasti, mietin vain, että onko tämä ihan yleistä vai eikö meidän ope tosiaan osaa arvostella? Itselläni laski 23 pistettä eli muutaman arvosanan verran. Joka ei hirveästi pistä hyppimään riemusta. Ruotsi sen sijaan nousi, luultavasti alhaisten pisterajojen takia (en muista mitä alustavia pisteitä olin saanut).
Mutta joo, lakkihan se sieltä tulee kumminkin.
haistan, haistan ihmislihaa, sanoi kuu ja hymyili julmaa, verenhimoista hymyään.

Bumblebee

 • Ankeuttaja
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #105 : Toukokuu 15, 2009, 17:34:50 »
Nyt ketuttaa. Ja ei niin vähääkään.
Piste E:estä suomessa (olen siis ruotsinkielisessä koulussa ja kirjoitin suomen toisena kotimaisena).
Kyllä sinne uusintaan mennään syksyllä.

Poissa Leamire

 • Vampyyri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • The sharpest lives are the deadliest to lead
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #106 : Toukokuu 15, 2009, 18:01:05 »
Huh, äikän opemme valitteli että meidän koulun kohdalle oli osunut tiukka sensori - melkein kaikilla laski pisteet. Joten kyllä todellakin alustavien laskemista on liikkeellä - eikä pelkästään opettajista johtuen.

Enkkuni sitten laski perhana E:hen, eli ei yhtään laudaturia minulle. Onneksi sentään tiputtivat reilusti 5:llä pisteellä, etten jäänyt ärsyttävästi roikkumaan rajalle...

Psykan opelleni voin näyttää pitkää nenää: 8. tehtävä (josta tännekin raivosin) tuli takaisin 5:llä pisteellä. Olen aika omahyväinen tällä hetkellä. :D

Mitähän muuta... Ruotsin pisteet nousivat, mutteivät tarpeeksi nostaakseen arvosanaani M:ään. Äikkä laski, muttei liikaa että olisi arvosana tippunut. Sama venäjän kohdalla.´

Että näin, tuloksena seitsemän aineen tutkinnosta neljä E:tä, kaksi M:ää ja yksi C. Kai tähän voi olla tyytyväinen.

//muoks. Tajusin tässä juuri, että sekä äikkä että enkku jäivät viiden pisteen päähän laudaturista ja psyka vain kolmen. Melkein naurattaa vaan ei kuitenkaan...
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 15, 2009, 19:40:43 kirjoittanut Leamire »

Poissa seitti

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • http://nokkosnoita.livejournal.com
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #107 : Toukokuu 16, 2009, 14:32:18 »
Sain pienoisen shokin kun sain omat tulokset kätösiini - historia oli noussut M:ään, vaikka se lähti koululta opettajan arvostelemana B:nä! Kyllä kannatti uusia historia nyt keväällä, kun se nousi noin hyväksi arvosanaksi. Elämänkatsomustiedostakin tuli M, olen erittäin iloinen. Kielet menivät omalta osaltani vähän penkin alle, saksasta A ja englannista ja ruotsista B... Mutta äidinkielestä sain L:än, olen hyvin helpottunut ja onnellinen, että onnistuin tärkeimmässä aineessani. Nyt saa ihan mukavat lähtöpisteetkin valintakokeisiin. : ) Onnittelut kaikille lakin saajille!
you'll find me in a berlin bar
in a corner brooding

Poissa Steelsheen

 • Narsissisti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • not your girl
  • Imaginary
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #108 : Toukokuu 17, 2009, 00:21:28 »
Kolme ällää ja kaksi eetä jos nyt puhelimessa kuulin oikein (mistä en ole ikinä varma ja siksi inhoan puhelimessa puhumista). Olen tyytyväinen, paitsi ehkä fyssan tippuminen E:ksi himpun verran harmittaa kun se näytti jo jossain vaiheessa L:ltä, ja tuskin kovin kauaksi jäi rajalta. Toisaalta E oli se alkuperäinen tavoite niin ei nyt aleta valittaa. Toinen E:ni oli äidinkieli, jonka piti olla M:n ja E:n rajalla. En ole vielä saanut lopullisia pisteitä, mutta kun vertasin alustavia pisterajoihin, niin aika E-haarukan puolessa välissä oltiin. Eniten tietysti ilahduttaa matikan L, jonka puolesta olin välillä vähemmän, välillä enemmän huolissani, mutta ilmeisesti se siis kuitenkin säilyi.

Eli hyvä maku jäi näistä kirjoituksista pelkän rivinkin perusteella, mutta myös siksi, että jokaisen aineen tavoitteeni täyttyi ja ruotsin tavoitteen jopa ylitin. Nyt voi juhlia hyvillä mielin :)
"If people don't know what you're doing, they don't know what you're doing wrong."

Poissa Kalke

 • Lyhennetty painos
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • I told you so.
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #109 : Toukokuu 18, 2009, 13:01:52 »
Uskalsin sitten käydä katsastamassa ne tulokset ja ihan positiivisia ylläreitä tuli. Matikka meni läpi, ja oli jopa parin pisteen päässä beestä, mistä olin tosi iloinen, iitä kun pelkäsin. Ruotsista tuli M, mikä on minun kielipäälläni tosi hyvä juttu :) ja psykologia positiivisimpana yllätyksenä E. Ensi syksynä sitten loput :>
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 18, 2009, 14:23:32 kirjoittanut Kalke »
"A goal without a plan is just a wish."

Golden Boy

 • Ankeuttaja
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #110 : Toukokuu 18, 2009, 13:47:33 »
Huomasin tämänkin vasta nyt... o.O

Kävin nyt tänään hakemassa tulokseni, kun en perjantaina päässyt. Tulin Nummelasta, kun olin torstaina ollut Ypäjällä soveltuvuuskokeissa. Shokkiuutinen: äikkä tippui C:stä B:hen ja ruotsi nousi M:stä E:hen. Ja minä kun luulin olevani huono ruotsissa... O.o

Matikka tippui M:stä C:hen ja psyka nousi B:stä C:hen, vaikka pisteet laski kahdella. =D Se psyka oli kyllä ihan mahdoton. En osannut mitään. Enkku jäi aika alas L:stä, joten ei harmita niin paljoa. Se viime kevään saksa kyllä harmittaa, kun jäi 3 pistettä vajaaksi L:stä.

En kyllä mene uusimaan yhtään mitään, vaikka tuo äikkä nyt on todella suuri pettymys. Kuitenkin se minusta oli alustavana M:nä. No, se olikin vaikea koe. Ja opettaja taisi pisteyttää yläkanttiin tekstitaidontehtävien kanssa.

Poissa Huhutar

 • Reservi
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Henkilö, jota ei tunnista ilman teekupposta
  • Livejournal
 • Pottermore: dustpatronus46
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #111 : Toukokuu 24, 2009, 15:41:18 »
Yotuloksien saapumisesta aiheutunut järkytys on nyt selätetty, joten ajattelin avautua tännekin nyt kunnolla. Eli kirjoitukset menivät minulta suurimmalta osin ihan mukavasti, ottaen huomioon, että esimerkiksi kielien lukeminen jäi minulta todella vähäiseksi.

Satsasin uskontoon eniten ja siitä onnistuinkin saamaan E:n. Aluksi epäilin, että mahtaakohan kyseinen aine tulla samoilla pistemäärillä takaisin, sillä minulla oli kuva, että opettajamme arvostelee aivan liian löysästi. Kuitenkin pistemäärä pysyi sensorinkin käsittelyn jälkeen täysin samana ja sain reilun E:n, mistä olen ylpeä. :>

Äidinkielestä onnistuin myös nappaamaan E:n. Ehdin jo kylläkin ennen esseekokeen pisteiden saamista haaveilla L:stä, mutta kun sain sitten esseestä 45 pistettä, niin se jäi sitten saamatta. Mutta olen lukiossa ollut aina vain kasin ja hyvällä tuurilla ysin oppilas, joten ehkä tuo E oli minulle realistinen ja oikeaa suuntaa antava arvosana. :)

Psykologiaan en hirveän paljon panostanut ja sainkin siitä ihan mukavan arvosanan eli M:n. Se oli kaikenlisäksi melkein E, joten olen siihen tosi tyytyväinen.

Ruotsi oli riemuvoitto, sillä onnistuin saamaan siitä C:n. Se oli ainut sellainen aine, mistä olisi voinut jäädä lakki kiiinni ja sitten se menikin noin hienosti. En ole koko lukioaikana laittanut tikkuakaan ristiin kyseinen aineen kanssa, niin tällainen arvosana oli täysin yllätys. :)

Englanti taas oli täysi pettymys. Koin osaavani kokeessa ja abitreeneista tarkastellessani vastauksia olin aivan mielissäni, että nyt kyllä saan varmasti sen C:n. Englantihan lähti todella vahvana C:nä, mutta tuli takaisin B:nä. Ne pisterajat olivat nousseet ja ainekin oli tainnut vähän tipahtaa. Kaiken lisäksi olen englannin opettajan tytär ja nolottaa, kun äidin työkaverit tulevat juhliin ja kyselevät tuloksiani ja se enkku on paperin huonoin arvosana.

Olen niin tyytyväinen noihin kaikkiin muihin arvosanoihin, että tuo englanti ei harmita minua niin paljon, mutta isäni hokee koko ajan, että ensi syksynä sitten korottamaan ja en ole kyllä menossa. Paras oli, kun se totesi, että "hei tiedäthän, ettei niitä todistuksia ole pakko laittaa esille." Ajattelin ihan niiden kiusaksi esitellä ne ihan ensimmäisenä vieraille, että saavat kunnolla hävetä ns "huonoja" arvosanojani. :D

hyvä liberty, oot ollut livenä todistamassa vielä meidän vanhempien reaktioita. :D
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 28, 2009, 09:01:31 kirjoittanut Huhutar »

Poissa Liberty

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • http://liberty.vuodatus.net
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #112 : Toukokuu 27, 2009, 19:06:16 »
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Omiin lopullisiin tuloksiin olen sekä tyytyväinen että tyytymätön. Tämän kerran yllättäjä - todellinen sellainen - oli ruotsi, josta nappasin M:n. Lähti vahvana C:nä - niin kuin aiemmassa viestissäni totesinki -, mikä se jo oli aivan täysin odotukset ylittävä arvosana, mutta että M... Huh, toisaalta hieman harmittaa, koska ruotsin arvosana on nyt täysin sama kuin englannissa ja ranskassa eikä kukaan näe yli 50 pisteen eroa, joka on tietyllä tavalla hyvin tärkeä minulle. On jotenkin masentavaa saada sama arvosana ranskasta, johon panostin ihan hullunlailla, kuin ruotsista, jonka kuuntelusta sain 39 pistettä ja nekin täysin tuurilla, koska en tosiaan tajunnut yhtään mitään, mitä siellä nauhalla puhuttiin. Taisin vetää avokysymyksistä jopa 0 pistettä.

Ranska jäi siis hieman alle tavoitteen, joka oli E, mutta en nyt ehkä jaksa alkaa sitä märehtiä. Enkku taas ylitti tavoitteen, joka oli C (uusin ja syksyllä kirjoitin B:n). Enkun kohdalla jäi silti harmittamaan, että E jäi parin pisteen päähän, vaikkakaan en oikeastaan katso ansaitsevani E:tä, koska en tosiaan tiedä, millä lihaksilla napsaisin kokoon tuon M:kään.

Äidinkieleen olen ja en ole tyytyväinen. Kokonaisarvosana on E ja se tyydyttää, samoin kuin se, että esseen pisteet olivat lautakunnassa nousseet - niin kuin toivoinkin, koska koin kokeneeni vääryyttä oman opettajani suunnalta - viiteenkymmeneen. Sen sijaan se, että omasta mielestäni paras tekstitaidon vastaukseni pisteet oli tiputettu kahteen pisteeseen enkä vain tajua, mikä siinä tekstitaidossa niin mättää. Tiedän, että olen suht hyvä kirjoittamaan, mutta tekstitaito ei vain ota sujuakseen. Kokeen jälkeen olin varma, että saan neljää-viittä pistettä kaikista, mutta lopullinen rivi olikin 4-3-2. En vain ymmärrä, mitä sillä koko tekstitaidolla oikein ajetaan takaa...

Uskonto siis tuli jo syksyllä ja siitä edelleenkin se E JES.

Matikka oli kyllä vuoden suurin pettymys ja taidanpa mennä uusimaan sen viimeistään ensi keväänä. Laskin ihan hulluna ja tavoitteeni oli L, mutta tuloksena oli M (tosin vain paria pistettä vajaa E, mutta kuitenkin) enkä oikeastaan pysty käsittämään, miten olen munannut sen kokeen niin totaalisesti. Olen saanut kuudesta tehtävästä 6 pistettä, yhdestä 5, kahdesta 1 ja yhdestä 0. Uskomatonta, mikä hyytyminen tapahtunut tuossa kokeen loppupuolella ja pahinta on se, että tiesin jo kokeessa niiten menevän metsään, vaikka tiesin, että periaatteessa osaan nekin tehtävät, mutta aivot vaan ihan jumissa. Kamalin kokemus elämässäni; tuntui niin mahdottoman tyhmältä, kun oli viikko tolkulla laskenut monta tuntia päivässä ja olisin pystynyt samaan tulokseen ilman sitä laskemistakin.

Kokonaisuutena ei kuitenkaan paha: kaksi E:tä ja neljä M:ää (olisin vain halunnut yhden L:n, kolme E:tä ja enkusta ja ruotsista olisi riittänyt se C:kin).
You are everything I want 'cause you are everything I'm not.

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #113 : Toukokuu 31, 2009, 11:06:40 »
Eilen oli juhlat ja hyvin meni :) Yllätyksenä sain koululta stipendinkin, 100 euroa. Lakitus meni ihan ok, kotijuhlat mukavasti, ihmisiä oli reilu 60. Sain lahjaksi lähinnä rahaa ja astioita. Mukavasti kavereitanikin pääsi juhliin. Mekkoni ja lakkini pysyivät puhtaana eli voin hyvin otattaa niissä kiitoskorttikuvan. Jei nyt voin rauhassa viettää kesää. Onnea muillekin uusille ylioppilaille.
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Hattrick

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #114 : Lokakuu 04, 2009, 03:36:01 »
Aikas kovaa tasoa näyttää olevan täällä, mitä nyt vilkaisin paria viestiä.

Itse kirjoitin tossa englannin ja yhteiskuntaopin ja molemmat lähti M:nä. YH tosin ihan siinä ja siinä. Muutenkaan YH:n kursseilta ei ole jäänyt yhtään mitään päähän (rivi 7,7,6 kertonee aika paljon), joten jouduin lukemaan melkein kaikki kirjat kertaalleen. Vatuttaa kyllä todella paljon, jos pamahtaa C. Englantia en lukenut ollenkaan, eikä varmasti olisikaan parantanut suoritustani yhtään.

Lukio on niin luismuiltu läpi, että ihan kolmessa vuodessa ei lakkia tule. Jää tämän vuoden viidenteen jaksoon vielä iso kasa kursseja :D Jos M:n paperit saisi, niin voisi olla tyytyväinen. Historiasta voisi vaikka ottaa tavoitteeksi sen E:n, sillä äidinkielestä ja matikasta sitä ei todellakaan ole tulossa.

Mitäpä siinä jos sisko jatkaa samoja otteita mitä on nyt ekan jakson aikana näyttänyt (lukion ekalla nyt siis), niin hän viekööt perheen kunniaa eteenpäin :D

Poissa Kalke

 • Lyhennetty painos
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • I told you so.
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #115 : Lokakuu 05, 2009, 13:00:02 »
Täällä päin englanti lähti B:nä, mihin olen ihan tyytyväinen, sillä pelkäsin iin tulemista. Mahdollisesti nousee C:hen, mikä olisi enemmän kuin mahtavaa.
Historia oli pienoinen pettymys, lähti M:nä, mutta saattaa nousta E:hen. E olisi hyvä, mutta M vähän masentava. Noh, ylimääräinen, niin ei mitään väliä periaatteessa tällä.
Äidinkieli lähti M:nä myös, mutta suuri mahdollisuus on myös tässä, että nousee. E olisi huippu, mutta kyllä M:äänkin olen ihan tyytyväinen, oli sen verran vaikea koe.

Että lakki on tulossa ja juhlat jouluna :D
"A goal without a plan is just a wish."

Poissa nominal

 • Kuriositeetti
 • Vuotislainen
 • Pottermore: FireboltLumos114
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #116 : Lokakuu 12, 2009, 22:35:52 »
Minä olen oikein tyytyväinen tämän syksyn kirjoituksiin, jos eivät tipu. Kirjoitin äidinkielen ja englannin. Molemmista oli selkeät tavoitteet (L ja M), joita huonommista lähden uusimaan. Ja ainakin alustavien pisteiden mukaan olisi tulossa juuri nuo tavoitellut arvosanat, mistä olen erittäin onnellinen! Mutta jos tippuvat, niin tosiaan uusimaan vaan... Jippiaijeij.

Minusta enkun yo oli tosi vaikea periaatteessa! (Siis A-englanti.) Jotain olen kuullut, että monet väittivät helpoksi kokeeksi, mutta itseä ihmetytti ainakin se uudenlainen tehtävätyyppi, reagointitehtävä, kun en tiennyt yhtään, olisiko siihen pitänyt kirjoittaa sellaista "vaikeaa" englantia kuten aineeseen, jotta saa hyvät pisteet...
Peitetty liekki on tulisin ~ Entä jos Voldemort olisikin valinnut toisin? ~ Taikalaiva Titanic

Poissa Hattrick

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #117 : Lokakuu 12, 2009, 23:21:33 »
Koitin vastata siihen reagointitehtävään juuri niin kuin olisin vastannut oikeassakin elämässä. Täydet pisteet siitä tuli ainakin alustavien mukaan, saas nähdä miten käy virallisissa. Ihan sama se minulle on, kunhan tulee M.

Poissa Mirandel

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #118 : Lokakuu 13, 2009, 01:58:28 »
Biologian, maantieteen ja lyhyen matikan kirjoitin keväällä. Biologiasta ja matikasta C:t. Matikkaan olen tyytyväinen, sillä tärkein tavoitteeni oli saada se ylipäätään läpi. Yleensä matikan kursseista tullut vitosia, mutta on siellä yksi nelonen ja muutama kasi. Itse en koko aineesta pidä yhtään, mutta osasin sitä paremmin kuin ruotsia. Vihaan sanojen opettelua, joten en kirjoittanut ruotsia ollenkaan.

Mantsasta tulee B, johon olen bilsan rinnalla todella pettynyt. Taisi ihan itku tulla, kun tavoitteet oli E:ssä. Ja bilsa itse asiassa lähti M:nä, mutta putosi yhden pisteen takia C:hen. Ärsyttää ihan sikana! Mutta keväällä uusiksi, vaikka juhlat pidänkin joulukuussa. Nuo reaalit harmittavat kaikkein eniten siksikin, että pyrin yliopistoon opiskelemaan biologiaa.

Nyt syksyllä kirjoitin äidinkielen ja englannin. Molemmat lähtevät C:nä - ja olen todella onnellinen! Äikkä on yhdeksän pisteen päässä M:stä. Ei se sinne nouse jos pisterajat ei laske, mutta C:hen olen todella tyytyväinen! Englannin kirjallinen osuus meni minulla paljon paremmin kuin oli abikurssin tunneilla harjoitellut. Ja aineesta 88 pistettä! Tietääkö muuten joku sen tunteen, kun pelottaa aivan hirveästi, että tulos on todella huono, mutta sittenkin sanotaan, että oli mennyt todella hyvin?

Eli juhlat tulossa, mutta työt eivät ole todellakaan ohi.

Todella monella tosiaan vaikuttaa olleen kovat tavoitteet. Välillä tulee kyllä itselle tunne, että olenko todellakin huono, kun papereissa ei ole edes yhtä M:ää? Mutta itselleni henkilökohtaisesti on ollut ylipäätään saavutus, että olen päässyt lukioon(ja siihen ykkösvaihtoehtoon, jonka nykyisellä keskiarvolla en pääsisi enää sisään). Lievä dysvasia - hidas tajuamaan aina kaikkea, koulukiusattu, tyhmä... jne. Aina voivoteltiin, kuinka tällä tytöllä ei ole mitään mahdollisuuksia lukioon. Tässä sitä nyt vaan ollaan kuitenkin 3 ja puoli vuotta käyty lukiota ja ollaan melkein ylioppilaita. Minulla oli kirjoituksissa pidennetty aika, jota ilman en kyllä saisi lakkia päähäni silloin joulukuussa. Silti ajasta huolimatta minä hätäännyin ja blackoutteja tuli vähän väliä. Äidinkielen kokeessa istuin tasan 8 tuntia ja olin viimeinen, joka lähti. Jos tuloksena on C, olen itse perheineni tyytyväinen.

Haluan silti biologiasta ja maantieteestä vähintään M:t, koska niissä tunnen oikeasti olevani todella hyvä. Pakolliset kurssit menivät huonosti(oma motivaatio oli karkuteillä, lukuinto untenmailla), mutta valinnaiset kurssit olivat 8-10. Toisin sanoen aineet, joissa olen muuten vahvoilla, menivät penkin alle, mutta sitten aineet, joissa olen huono, menivät hyvin. Sinänsä kiva, että noita ei-niin-kivoja aineita ei tarvitse enää sen kummemmin pohtia.  
Beautiful like a morning sun inviting the dawn to break. - Trading Yesterday(Beautiful)

Poissa samettiina

 • huoleton huuliharppuilija
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pienestä kipinästä voi syntyä roihuava liekki
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #119 : Lokakuu 19, 2009, 21:31:42 »
Olen lukion toisella, mutta ensi lukuvuonna alkavat "hirvitykset" eivät ole vielä saaneet päätäni sekaisin. Suunnitelmissani on kirjoittaa ensi syksynä maantieto ja biologia, keväällä sitten äidinkieli, englanti, pitkä matikka, uskonto ja psykologia. Joidenkin mielestä tavoittelen kuuta taivaalta, mutta mitään ei voi saada jos ei yritä.

Tavoitteena on päästä kaikesta kertaheitolla läpi, ettei sitten samaa asiaa tarvitsisi moneen otteeseen rassata. Huippuhyviin arvosanoihin en kuitenkaan pyri, teen parhaani ja katson mihin se riittää.
Olen syytön kaikkeen siihen, mistä kehtaatkin minua epäillä.

Poissa Zaira

 • 42
 • Valvojaoppilas
 • *
 • ^o^
  • Ei mitään nähtävää täällä
 • Pottermore: LumosDragon46
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #120 : Toukokuu 21, 2010, 19:03:29 »
Onkos täällä ketään muita tämän kevään ylioppineita? ^_^ Itse pääsin vihdoin ja viimein läpi matikasta, en tosin tiedä millä pisteillä, maanantaina ajattelin käydä kyselemässä niitä. Mutta on nää paikallislehtien nettisivut niin ihania kun niistä voi lukea kaikkea kivaa ^_^

Lakki siis tiedossa, kuuden vuoden uurastuksen jälkeen :) Eipä hirveästi harmita vaikka arvosanat on vähän huonot, mutta tavoitteenani olikin vain enää näinä parina vuotena päästä lukio läpi ja päästä ylioppilaaksi.
"When I lead the big patient rebellion, Voldemort here is the first to go."
[The pessimist sees difficulty in every opportunity.
The optimist sees the opportunity in every difficulty. -Winston Churchill]

Poissa Giladra Carrion

 • Kuolonsyöjä
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ShieldFang27063
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #121 : Toukokuu 21, 2010, 19:14:23 »
Ei, en varsinaisesti kuulu lukion keskeyttäneenä tähän keskusteluun, mutta väkisinkin yo-kirjoitukset pyörivät päässä, sillä tässä hetki sitten sain entisen lukiokaverini lakkiaisiin kutsun. Oltiin siis samassa ryhmässä lukiossa, ja nyt kesäkuun alussa pitäisi sitten mennä lukiolle katsomaan, kun muutkin entiset koulutoverini valmistuvat ylioppilaiksi. Itse olisin nyt kolmosen keväällä kirjoittanut ensimmäiset aineet, sillä otin heti ensimmäisenä vuonna nelivuotisen suunnitelman kielimäärän vuoksi.
Noh, koko lukio nyt sitten jäi, ja vaikka tuntuukin yhä vahvasti siltä, että se ei ollut minun paikkani, en voi olla ajattelematta, kuinka mukavaa olisikin ollut valmistua joskus ylioppilaaksi. Ehkä silti sitten joskus valmistun, mutta... Varmastikin tulee olemaan ristiriitaiset tunteet silloin lauantaina, vaikka hirveän onnellinen olen kyllä lakin saavien kavereideni puolesta!
“We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars.
But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.”

Poissa nominal

 • Kuriositeetti
 • Vuotislainen
 • Pottermore: FireboltLumos114
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #122 : Toukokuu 22, 2010, 20:00:03 »
Minä olen yksi tämän kevään ylioppilaista (: Ei ollut mitään epäilystä, ettenkö pääse läpi, mutta tulokset yllättivät kuitenkin positiivisesti. Psyka oli minulla viimeisenä aineena, enkä yksinkertaisesti pystynyt lukemaan siihen enää, vaikka aikaa olisi ollut. Avasin kirjat ja alkoi aina ahdistaa niin paljon, että oli pakko lopettaa. Voitte siis vain kuvitella sitä tietämättömyyden tuskaa kokeessa... "Tämä asia löytyy siitä kirjasta siitä kappaleesta, mutta en jaksanut lukea sitä..." Psyka oli minulla ylimääräisenä, joten lakin saaminen ei siitä riippunut - en nimittäin oikeasti ollut ihan varma, pääsisinkö kyseistä ainetta edes läpi. Ja sitten kävin kysymässä tulokset! En oikeasti voinut uskoa silmiäni - epäilen vieläkin vahvasti, että saamassani lapussa on joku virhe - sillä siitä oli tullut muka E! Järjetöntä!

Minun ei pitänyt jossain vaiheessa kirjoittaa matikkaa ollenkaan, tai siis pohdin sitä tosi pitkään. Luin siis pitkän matikan, mutta pelkäsin etten saa kokonaisuutta mitenkään kasaan enkä muutenkaan pidä koko matikasta, mutta kirjoitin sen lopulta kuitenkin. Eikä nyt enää kaduta - tuli nimittäin järkytys vol2 kun sain siitäkin Eximian! (:
Peitetty liekki on tulisin ~ Entä jos Voldemort olisikin valinnut toisin? ~ Taikalaiva Titanic

Poissa Millat

 • jolie coquine
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • shock me like an electric eel
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #123 : Toukokuu 23, 2010, 13:55:28 »
Täälläkin kevään ylioppilas. Onnellinen ylioppilas! Vihdoin saan sen lakin ja tämän elämänvaiheen päätökseen!

Yhteensä kahdeksan ainetta tuli kirjoitettua kolmeen kirjoituskertaan jaettuna (2+3+3 ainetta). Niistä tärkeimpiä minulle henkilökohtaisesti olivat äidinkieli, pitkä ranska ja psykologia, joista kaikkiin todistuksessani merkitään laudaturit. Itse asiassa on huvittavaa, että yksikään arvosanani ei ole alle eximian, sillä oikeastaan lähdin viime keväänä jo siitä, että magnan paperit keskiarvoltaan riittäisivät enemmän kuin hyvin enkä oikeastaan ikinä pitänyt kirjoituksia mitenkään tärkeinä tulevaisuuttani ajatellen, joten asenteeni oli melko välinpitämätön. Syksyn aineista millään ei ollut oikeastaan mitään merkitystä enää, koska psyka ja ranska tuli kirjoitettua jo edelliskeväänä ja tänä kevään kirjoittaessani viimeiset aineet stressiä ei ollut nimeksikään ja se näkyi kyllä olmattomana motivaationa – olin jo "varma" ylioppilas syksyn kirjoitusten jälkeen, äidinkielessä nimittäin olen aina ollut ihan vahva, joten tiesin pääseväni sen vähintään läpi joka tapauksessa ja sen tähden muiden aineiden läpipääsyllä ei ollut enää merkitystä tänä keväänä. Noiden mainitsemieni kolmen aineen lisäksi kirjoitin siis pitkän englannin, lyhyen matematiikan, keskipitkän ruotsin, terveystiedon ja historian.

Äidinkielen merkitystä myönnän vähätelleeni siihen asti kunnes sain alustavat pisteet alkukeväästä. Siinä vaiheessa kun laskin saavani niistä jo melko vahvan laudaturin, äidinkielessä menestymisestä L:n arvoisesti tulikin odottamatta elämää suurempi juttu. No, ei nyt ihan niin merkittävä kuitenkaan, mutta olisin kyllä masentunut, jos tulokset saadessani olisin löytänyt tuloksistani "vain" äidinkielen eximian. Kaikki muut jaksoivat aina koko lukioaikani tsempata minua äidinkielen kanssa ja vakuutella, että saisin sen L:n ihan varmasti, mutta itse en jotenkin ikinä jaksanut uskoa siihen. Ehkä pelko siitä, että epäonnistuisin ajoi minut ajamaan äidinkielen merkityksen alas mielessäni – myönnän, etten halunnut edes ajatella tavoittelevani laudaturia, sillä se olisi tuonut paineita ja stressiä ja mahdollisen epäonnistumisen kohdalla niin mieletöntä pettymystä. No, nyt ei tarvitse onneksi enää miettiä sitä, laudatur jäi käteen ja millään muulla ei oikeastaan olekaan enää merkitystä. Noin yleensä jos vertaan lukion päättötodistukseni ja tulevan yo-todistuksen arvosanoja, voisi sanoa, että tulokset ovat melko hyvin omalla tasollani, pettymyksiä yo-todistuksessani ei ainakaan ole.

Juhlia odotan innolla. Kutsut lähtivät jo ennen kuin lopulliset tulokset julkistettiin ja näyttäisi siltä, että suunnilleen 70 vierasta olisi tulossa. Rakastan olla huomion keskipisteenä ja järjestää juhlia muutenkin, joten yo-juhlia parempaa tilaisuutta siihen ei kovin usein tule. Koulun juhlassa tulevat varmasti tunteet olemaan pinnassa, sillä olen pyörinyt noilla samoilla käytävillä nyt yhteensä kuusi vuotta – ja ne kuusi vuotta ovat muuttaneet minut täysin. En siis kuitenkaan todellakaan ole surullinen siitä, että lukio on ohi vaan päinvastoin ihan äärettömän onnellinen.
"Je vais bien, t'en fais pas."

Poissa Delia

 • Sieluton
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • In This Madness
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #124 : Toukokuu 23, 2010, 14:28:45 »
Minäkin olen yksi tämän kesään ylioppineista! Olen nyt viikonlopun aikana päässyt yli suurimmasta huumasta, mutta vieläkin on pakko olla ihan ylihymyilevän tyytyväinen, kun omia tuloksiaan ajattelee. Minäkin jaoin kolmeen kirjoituskertaan kaikki seitsemän ainetta, jotka kirjoitin, ja oikeastaan missään vaiheessa ei ollut mitään epäilyksiä siitä, ettenkö tänä keväänä valmistuisi. Tänä keväänä alustavat tulokseni lähtivät lautakuntaan keikkumaan pisterajoilla, mutta tällä kertaa suurin osa rajoista oli puolellani, enkä voinut olla tyytyväisempi, kun perjantaina koululla käväisin tarkistamassa lopulliset tulokseni.

Ehdottomin ilon aiheeni on kyllä englanti, jonka tänä keväänä uusin. Viime syksynä se jäi paria pistettä vaille E:ksi ja harmitti minua ihan valtavasti, mutta nyt sain sen nostettua siihen E:hen ja olen ihan mielettömän iloinen. Hieman jäi kaivelemaan äidinkieli, joka jäi kolmea pistettä vaille laudaturin, mutta en oikeastaan jaksa enää edes murehtia sitä, koska kuusi E:tä plus laudatur matikasta riittää minulle ihan mainiosti.

Ihanaa, että se vihdoin on ihan kokonaan ohi!

Poissa Mirrekala

 • Suklaamurmeli
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #125 : Toukokuu 23, 2010, 15:35:06 »
Ylioppilas täälläkin! Lakki vain ostamatta. Ja äärettömän tyytyväinen ylioppilas onkin, siihen nähden että kokeisiin valmistauduin aivan samalla intensiteetillä kuin kaikkiin aikaisemminkin koulukokeisiin. Eli en mitenkään erikoisesti. Laiskuuttani en kirjoittanutkaan mitään reaalia, jota varten olisi pitänyt päntätä. YTL ei edes mitenkään radikaalisti sorkkinut lähtöpisteitäni. Englanti nousi oletetusta Eximiasta Laudaturiin, mikä oli todella iloista sen puolesta, että näköjään osasin kerrankin jättää pahimmat huolimattomuuskämmit, vaikka taisin poistua kokeesta melko pian kahdentoista jälkeen. Syksyllä pitkä saksa keikkui lähtiessää C:n ja Magnan rajalla, mutta päätyi Magnaksi. Lyhyt matikka tuli juuri ja pisteelleen Eximian alarajalla, mikä näyttää toikkarissa toki hienolta :D Suurin positiivinen järkytys oli ruotsi, joka tuli kuin tulikin Magnana, alustavia pisteitä en ollut edes kehdannut kysellä. Lyhyt venäjäkin pysyi Magnana luultavasti kuullunymmärtämisen ansiosta, kirjallinen osuus meni vähän niin ja näin.

Ainoa, mikä vähän harmittaa on se, että vahvana Laudaturina lähtenyt äikkä tuli takaisin Eximiana. Eikä siinä muuten mitään, mutta ylin arvosana jäi vain pisteen päähän, ja minusta tuntuu, että se jäi lopulta roikkumaan juuri siitä yhdestä tekstitaidon vastauksesta, jossa käytin aavistuksen lennokkaampaa tyyliä kuvitellessani tehtävänannon sallivan sen. Opettajani sanoi kyllä kokeen tarkastettuaan, että juuri siitä vastauksesta voin saada loppupisteiksi mitä tahansa ykkösestä viitoseen riippuen sensorin henkilökohtaisista mieltymyksistä. Ja esseen oletin laskevan lautakunnassa ainakin pykälän, joten oikeastaan Eximia oli odotettavissa. Missään muussa aineessa tällainen pisteen päähän jääminen ei niin olisi harmittanut, mutta kun äidinkielen arvosteluperusteet vaikuttavat kaikkea muuta kuin objektiivisilta. Siksi se tuntuu vähän kurjalta tuurilta. Toisaalta minulla oli kyllä ihan hauskaa äikänkokeissa eikä se edes tuntunut niin vaikealta kuin kaverit valittivat. Huvittelusta äidinkielenkokeessa sakotetaan ;)

No, lopputulos oli kutenkin Laudatur, kaksi Eximiaa ja kolme Magnaa. Voin olla tyytyväinen, vaikka meninkin vähän siitä missä aita on matalin.
"Paras tapa toimia on ystäville kostaa
jos päältä kauniin hevosen saa silmiin tuijottaa
Mut takaisin ei käytettyä sieluaan voi ostaa
kun kalpein kauppamiehistä ovelle kolkuttaa
" -Viikate: Tie

Poissa Minea

 • Kelvollinen leijona
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Kolmas niistä Weasleyn kaksosista.
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #126 : Huhtikuu 28, 2011, 20:28:50 »
Täälläkin kevään 2011 ylioppinut lapsi! Lakkia siis odotelles vielä jonkin aikaa, mutta kovin tyytyväinen ja helpottunut olen. Nyt on sitten urakka ohitse; onhan se jollakin taval kans tosi haikeaa, mutta en malta odottaa sitä, että nyt on tavallaan "elämä edessä".

Jännitin kovasti ylppäreit, mutta oon kyllä tosi tyytyväinen että hajautin kirjoitukset kolmeen osaan; kevät (2), syksy (2), kevät (3). Tuon hajautuksen myötä osasi sitten rentoutua vähän paremmin viimeisissä kokeissa, kun oli jo "kokenut konkari", eikä ensikertalainen, ja sai yötkin nukuttua ennen kokeita. Mei tosiaan kirjoitin äidinkielen, englannin, ranskan, historian, yhteiskuntaopin, psykologian ja matematiikan. Englannista tuli sitten se L, mitä kyllä odotinkin. Ranskasta, äidinkielestä ja historiasta tuli E:t. Äikkä tosin jäi vain hitusen päähän L:stä, mikä hiukan harmittaa, mutta meneehän tuo. Matikasta tuli B, hohoh, mutta kun tiesin että ruotsista en varmaan pääsisi läpi ollenkaan, ja toinen noista olisi pakko kirjoittaa kuitenkin, niin päätin sitten tuskailla tuon kielen kanssa. Yhteiskuntaoppi ja psyka M:inä takaisin. Oon kyllä tyytyväinen tuloksiin, odotin nimittäin huonompaa yhteiskuntaopista, eikä matikka A:na olisi ollut mitenkään yllättävä. Olen nyt kuitenkin tyytyväinen riviini; LEEEMMB. Kirjoitin siis seitsemän ainetta, vaikka monet sanoivat että tarviin kyllä hirveästi myös tuurii noihin, koska olen aina ollut vähän laiska tuon koulun suhteen. Mutta koska tulevaisuuden suunnitelmat antavat motivaatiota, ylppäreihin valmistautuminen ja lukeminen oli suht helppoa.

Nyt sitten on juhlien järkkäilyä kotona, suunnittelua ja toteuttelua. Innolla kyllä odottelen juhlia; ovathan yhteiset kaksoissiskoni kanssa. Siskoni tosiaan päätti lukion myös tänä keväänä; kirjoitti kaksi L:ää, kolme E:tä ja yhden M:n. Veti siis pidemmän korren, ja varmaan vanhempani ovat hänestä enemmän ylpeitä, mutta pääasia vissiin että olen itse itseeni tyytyväinen. Olen kyllä tosi ylpeä siskostani, vaikka tuo onkin aina ollut lukutoukka ja tiesin että läpihän hän pääsis vissiin ihan heittämällä. Nyt on sitten tullut hehkutettua ja iloittua yhdessä tulevista lakeista.
Sunshine, daisies, butter mellow, turn this stupid, fat rat yellow.
- TU ES FOLLE ? TU ES UNE SORCIERE OU QUOI?

Poissa blindside

 • sokotettu
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • AKTIVISTI
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #127 : Huhtikuu 28, 2011, 21:29:17 »
Robyn, lopulliset tulokset ovat vielä matkalla ja tulevat olevaan matkalla vielä melko kauankin, eli älä nyt vielä luovuta kamppailua siskojen paremmuudesta! Mitkä noista nyt ovat sitten VARMOJA tuloksia (mitkä kirjoitit ennen tätä kevättä)?

Mulla on takana 8 kokeen yo-rutistus, hajautin kahteen kertaan. Syksyllä kirjoitin A-saksan ja biologian (saksasta C ja biologista pettymys-E) ja nyt keväällä sitten A-enkun, B-ruotsin, äikän, pitkän matikan, fysiikan ja kemian. Kolmesta viimeisestä tulokset ovat mitä luultavammin M:ää ja C:tä, enkusta saattaa keikkua juuri L:n rajalla, ruotsi on toivottavasti ja luultavasti takaisin tullessaan E (viime kevään rajoilla 3 pisteen päässä L:stä, eli eiköhän pisteet pysy E:n puolella) ja äikästä jännätään, tuleeko E vai M. Koska mikään tulos ei oo varma, en lähde vielä hehkuttamaan riviäni, pettyy vaan jos YTL on eri mieltä pisteytyksistä tai pisterajat nousevat huimasti.
Taivaalla jahtasin aurinkoa
Tavoite oli puhdasta hulluutta

- Stam1na - Eloonjäänyt

Poissa vesture

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #128 : Huhtikuu 28, 2011, 22:13:21 »
Täältäkin ruudun takaa löytyy yksi kevään onnellisista ylioppilaista. En ottanut kuin muutamasta aiheesta pientä stressiä, muuten olin yllättävän rentoutunut. Kokeet ei tuntunut erityisen hankalilta, paitsi minun kohdallani äidinkielestä taisi tulla pieni kompastuskivi. Hajautin tutkintoni kahdelle kerralle ja kirjoitin 2 ainetta syksyllä ja 4 keväällä. Kokeisiin en valmistautunut kovinkaan intohimoisesti reaaleita lukuunottamatta.

Sitten päästäänkin tuloksiin. Tietenkään varmoja tuloksia ei minulla ole kuin syksyllä kirjoittamistani historista ja ruotsista. Ruotsin kirjoituksia pelkäsin koko kesän ja sekoitin kieltä jatkuvasti saksan kanssa. Kumminkin ruotsin abikurssi oli sopivan rankka ja sai minut todella töihin. Lopulliseksi tuloksekseni sain vahvan C:n ja siihen olen erittäin tyytyväinen. Se kertoo tasostani! Historiaa olen aina rakastanut ja siitä kirjoitin myöskin pari pistettä vajaan E:n. Olen tyytyväinen siihenkin.

Keväällä kirjoitin äidinkielen, lyhyen saksan, yhteiskuntaopin ja pitkän englannin. Näistä eniten töitä tuotti luonnollisesti yhteiskuntaoppi, johon opiskelin niin paljon että sain hieman pelätä saksan tuloksien puolesta. Alustavien tulosten perusteella meni kirjoitukset kumminkin hyvin eli äidinkieli C, yhteiskuntaoppi M, saksa M ja englanti E. Nyt toivotaan vain jos vaikka joku noista nousisi! :) Toivossa on aina hyvä elää!
Scintilla etiam exigua in tenebris micat.

Poissa Minea

 • Kelvollinen leijona
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Kolmas niistä Weasleyn kaksosista.
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #129 : Huhtikuu 29, 2011, 00:17:54 »
Robyn, lopulliset tulokset ovat vielä matkalla ja tulevat olevaan matkalla vielä melko kauankin, eli älä nyt vielä luovuta kamppailua siskojen paremmuudesta! Mitkä noista nyt ovat sitten VARMOJA tuloksia (mitkä kirjoitit ennen tätä kevättä)?

Kyllä mei uskon että sisko vetää piemmän korren kummiskin. Tai no mistäs sitä tietää, mutta olisihan se ennenkuulumatonta että pärjäisin jotenkin paremmin koulussa. Varmoja aineista on englanti (L), ranska (E), yhteiskuntaoppi (M) ja psykologia (M). Tässä nyt sitten jännitän että muuttuuko pisteet jollain tavalla äikässä, matikassa tai yhteiskuntaopissa, mutta epäilen vahvasti. Äikästä olisi kyllä kivaisa saada se L, mutta en uskalla hirveästi toivoa, olen tyytyväinen E:hen. Historiaan olen kans tyytyväinen jos se jää siihen E:hen, epäilen vahvasti että se laskisi alas päin -toivottavasti ei, jessus, yksi lempiaineistani. Matikka nyt on sellainen millä ei ole mulle sinänsä väliä, kunhan nyt läpi menee.
Sunshine, daisies, butter mellow, turn this stupid, fat rat yellow.
- TU ES FOLLE ? TU ES UNE SORCIERE OU QUOI?

Poissa Gollim

 • Paras
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #130 : Toukokuu 05, 2011, 23:13:17 »
Onko vuotiksessa muita IB-oppilaita jotka kirjoittavat tänä keväänä? Kirjoitin tiistaina englannin (English A2 SL) ja vieläkin närkästyttää että siinä ei ollut runoa mahdollisuutena.. =( Tuntui tosi huonolta kirjoittaa novellista ja blogista, kun sellaista tehtävää ei ole ollut aikaisemmin.. -__-'' Toivottavasti meni kuitenkin hyvin ja/tai pisterajat putoavat, kun koe oli kumminkin aika erilainen kuin ennen. Paper 2 on minulle onneksi kuitenkin vahvempi koe ja uskon, että pärjään siinä omantasoisesti...

Myös pitkä matikka ärsyttää. Harjoittelin vanhoilla kokeilla viikolla ennen koetta ja ne menivät todella helposti, mutta tämän vuoden kokeissa oli vaikka mitä outoa ja ärsyttävää. Paper 1 tuntui menevän hyvin, mutta tein pari tyhmää virhettä enkä usko saavani yli sataa pistettä millään minkä varmaan seiskaan tarvitsisi (portfolio kun ei mennyt ihan putkeen minulla). Käänteisfunktiotehtävä ja matriisit kompleksiluvuilla olivat ehkä "vähän" liikaa kun aikaa kului muutenkin todella paljon, ja Section B viimeinen kysymys oli rasittava kun en tajunnut mitä siinä oikein haluttiin piirrettävän. Tämänpäiväisestä paper 2 ei varmaan saa vielä puhua mitään yksityiskohtaista kun 24 h ei ole vielä kulunut, mutta ei luoja mikä koe. Toivottavasti paper 3 on mukava, olisi kiva saada sieltä pisteitä joilla kompensoida tuota Paper 2 joka ei ehkä mennyt ihan niin putkeen.. :/

Kirjoitan vielä ensi viikolla kemian, fysiikan, äikän, economicsin ja enkun loppuun. Sitä seuraavalle viikolle jää vielä äikän essee ja yksi economics-paperi... ensi viikko tulee olemaan hetkisin, maanantaina on matikan paper 3 JA kemian paper 1 ja 2... HL kemia kestää vielä yli kolme tuntia.... pitää varmaan syödä jotain muutakin kuin kouluruokaa jos tuosta rääkistä haluaa selvitä. HL-fysiikan koe myös vähän pelottaa, kun niistä kokeista ei koskaan tiedä mitä siellä kysytään enkä oikein osaa esim. aaltoja.. Eiköhän tästä kumminkin ylioppilaksi kirjoiteta vielä :D.


aamanda

 • Ankeuttaja
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #131 : Toukokuu 09, 2011, 15:11:47 »
Oli nyt pakko tulla tänne ensinnäkin onnittelemaan kaikkia lakin saajia/saaneita. Ja toiseksi, tulla hermoilemaan kirjoituksista.
Pelkään, etten tule pääsemään mistään kirjoituksista läpi!

Hajautan kirjoitukset kahteen osaan: syksyllä enA sekä ue, keväällä ruB, laC sekä äidinkieli.
Enkusta tiedän selviäväni, se on ainut aine, jossa pärjään edes jotenkin. Petyn kyllä, jos sieltä tulee M tai huonompi. Eli E:hen tai tietenkin mieluiten L:n tähdätään.
Uskontoa pelkään eniten. Pelkään, että kesä on liian lyhyt aika, etten ehdi lukea ollenkaan.

Ihan vaan siksi tulin tänne nyt aukomaan päätäni, jotta voisitte kertoa, miten te preppasitte itseänne, jotta jaksoitte istua siellä kirjoitussalissa?
Ja hermoilitteko kovasti? Itse olen 1. vuodesta asti hermoillut kirjoituksia, ja nyt kun ne ovat oikeasti edessä, niin olen entistä hermostuneempi.

Poissa Jii

 • replica
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #132 : Toukokuu 12, 2011, 14:30:49 »
Itsekin tänä keväänä kirjoittelin loput aineet. Viime syksynä jo oikeastaa tämän aloitin englannilla, kemialla ja biologialla. Näihin luin jo kesällä aika reippaasti ja olin kemian ja biologian kertauskursseillakin mukana, mutten sitten kuitenkaan saanut mistään aineesta sitä, mitä tavoittelin. Englannista tuli M, kun tavoittelin E:tä. Kemiasta ja biologiasta tuli taas E:t, vaikka tavoitteena oli saada L. Noh, onhan E:kin hyvä, mutta silti vähän harmittaa kun molemmissa taisi L jäädä vain 4 pisteen päähän, jotka olisin hyvin voinut saada jos en olisi tehnyt muutamia huolimattomuusvirheitä... Englannissa taas E jäi lähinnä kuuntelun takia saamatta, koska kuuntelut menee minulla AINA huonosti. Kirjoitelma meni myös yllättävän huonosti syksyllä, kun sain vain 85p, kun yleensä saan yli 90p.

Tänä keväänä sitten kirjoittelin paljon paljon enemmän, englantiakin yritin korottaa. Keväällä kirjoitin siis englannin, äidinkielen, ruotsin, fysiikan, maantiedon ja pitkän matikan. Eli keväällä oli yhteensä 6 ainetta (joista 1 korotus) joten yhteensä tuli 8 ainetta. Näihin en tosin jaksanut hirveästi lukea, mutta silti tulokset oli kuitenkin hyvät. Tai ainakin alustavat tulokset, lopullisia en vielä tiedä. Englantia en saanut E:hen nostettua valitettavasti, mutta kyllä se M:kin mulle kelpaa. Äidinkielestä taas tavoittelin C:tä tai M:ää, mutta sitten yllätyin kyllä aika reippaasti, kun alustavasti siitä on tulossa M tai E... Ruotsista taas en edes yrittänyt saada hyvää numeroa, koska en sitä koskaan mitenkään hirveästi ole osannut, joten siitä on näillänäkymin tulossa B tai C. Fysiikassa vähän sama homma kuin ruotsissa, tosin siitä yleensä olen saanut 8 tai 9 todistukseen, kerran myös 10. Kuitenkin matemaattisista aineista se on mulle vaikein, joten en toivonutkaan siinä hyvin menestyväni, joten siitä on tulossa C, huonolla tuurilla myös B. Tietty olisin voinut lukea tähän enemmän, mutta keskityin enemmän matikkaan ja maantietoon. Maantieto ja pitkä matikka oli nyt keväällä ainoita aineita, josta tavoittelin L:ää. Matikassa L jää alustavasti muutaman pisteen päähän (vaikka koe tuntuikin menevän täydellisesti...), mutta maantiedosta on kuitenkin tulossa L, josta olen ylpeä, etenkin kun luin siihen TODELLA vähän. :'>

Eli siis alustavasti näistä 8 aineesta on tulossa hyvässä tapauksessa LEEEEMCC, mihin itse olen ainakin ihan tyytyväinen. :> Pitää toivoa että YTL:stäkin tuommoisina tulee takaisin.

Poissa blindside

 • sokotettu
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • AKTIVISTI
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #133 : Toukokuu 20, 2011, 13:32:51 »
Rivit ovat tulleet, ja omani on seuraavanlainen: EEEEMMMC (äikkä, pitkä enkku, biologia, ruotsi, pitkä matikka, fysiikka, kemia, pitkä saksa).

Olen riviini tyytyväinen, sillä matemaattiset aineet menivät yli odotusten (C:tä lähdin niistä hakemaan) ja äikässä pisteet olivat paremmat kuin osasin odottaa. Enkku kuitenkin jäi kaivertamaan (samoin kuin viime syksyn biologia): kahden pisteen päässä L:stä. Mun pisteet olivat laskeneet YTL:ssä 4 pistettä (aineesta), vaikka opettaja sanoi, että uskoisi että aineeseen voitaisiin jopa lätkäistä lisää pisteitä. Kyllä otti päähän. Mutta näillä mennään.
Taivaalla jahtasin aurinkoa
Tavoite oli puhdasta hulluutta

- Stam1na - Eloonjäänyt

Poissa Samia

 • kettu
 • Reservi
 • *
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #134 : Toukokuu 20, 2011, 13:49:28 »
Tän kevään ylppäreistä jäi jotenkin kumma fiilis. Ensinnäkin kemia oli yleisesti ottaen ihmisistä tosi vaikea, mutta mä en huomannut mitään sellaista. Se saattoi tosin johtua rentoudestakin, vika koe ja oon aina suhtautunut kemiaan vähän että hällä väliä, mietin jopa papereiden rastimista eli varman iin ottamista koska epäilin että korkein arvosana jonka kemiasta voin saada on C, ja se sitten vain rumentaisi todistustani. Onnekseni en näin tehnyt, koska cumuna lähtenyt kemia tuli sitten takaisin magnana.

Toisekseen äikän tekstitaito oli monien mielestä kamala, mun mielestä kivampi kuin olisin voinut etukäteen millään kuvitella. Erityisesti Kunnaksen eläinsadusta ollut teematehtävä miellytti, mutta sitten olinkin ollut meidän koulussa ainut joka oli edes vastannut siihen o.O (Koulusta kirjoitti parikymmentä abia, mutta kuitenkin.) Kolmantena outoutena oli sitten pitkä matikka, joka pisti kiroilemaan. Ei ollut taas mennyt kokeen tekeminen ihan putkeen, keskivertoa helpommat perustehtävät ja tosi vaikeat jokerit, mikä olisikaan parempi saada L:n rajan pahuksen korkealle ja hyvät laskijat kärsimään? Itse törppöilin itseltäni L:n, mutta nykymuotoisessa matikankokeessa ärsyttää kyllä suunnattomasti just se, että laudaturin ja eximian välinen ero on olematon. Tänäkin vuonna sen saattoi ratkaista yksi merkkivirhe, kertooko se sitten että kuka osaa paremmin matematiikkaa. Silmiinpistävää matikassa oli myös se, että eximian raja oli 51p, kun yleensä se on luokkaa 45p. Kerran aikaisemmin ollut noin korkea. Huhhuh.

Joka tapauksessa itselleni eilinen oli kyllä iloinen päivä :) Kaikki aineet pysyivät minä lähtivät, paitsi kemia joka tosiaan nousi. Matikan L:n puuttuminen harmittaa, mutta ei enää niin paljoa, sen harmittelun kävin läpi jo koepäivänä ratkaisuja katsellessa. Nyt riviin tulee yksi L, kaksi E:tä ja neljä M:ää, johon voin olla todella tyytyväinen. Suurin ilostus tuli kuitenkin siitä, että koulumme kaikki abit pääsevät ylioppilaaksi :) Jonkun puuttuminen rivistä olisi ollut ankeaa.

Onnea kaikille tämän kevään ylioppilaille, ja hyviä juhlia! :)
"Always be specific when you lie." (rule #7)

Poissa Kamtsatka

 • lahna
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ErisedSpell61
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #135 : Elokuu 16, 2011, 19:14:49 »
Aloitellaas keskustelu tämän syksyn osalta.

Minulla on historia ja A-englanti tulossa syyskuussa. Olen mielestäni lukenut tähän mennessä aivan liian vähän, mutta voi olla, että panikoin turhaan. Sain kuitenkin lomalla parissa viikossa kahlattua puolet historian koealueesta läpi enkä käyttänyt järjettömän montaa tuntia päivässä. Kirjoitan nyt ensimmäistä kertaa ja minua tietysti jännittää mutta yritän lohduttautua ajatuksella, että äitinikin on päässyt ylioppilaaksi, ja olen häntä lahjakkaampi tietomassan imijä. Olen päättänyt kirjoittaa vähän kerrallaan: keväällä kaksi ainetta (A-ruotsi ja yhteiskuntaoppi) ja viimein ensi syksynä saisin lakin kirjoitettuani äidinkielen, C-saksan ja maantieteen. Minusta siis tulee syksyn ylioppilas, koska en millään malta tyytyä vähempään ainemäärään. Nykyinenkin on karsittu versio.

Miten te muut abit valmistaudutte kirjoituksiin? Mikä on aikataulunne ja mitä opiskelumetodeita käytätte? Minun on tarkoitus lukea historiaa yksi luku päivässä ja englantia sen mukaan, kun kerkeän ja jaksan. Kieliähän ei voi oppia viimeisen kuukauden aikana, joten luotan siihen, että perustaitojen kiillotus riittää. Historiaa lukiessani totesin, että mind mapien avulla saa tehokkaasti tiedot uppoamaan kalloon. Joissakin asioissa, kuten tapahtumien kronologisen järjestyksen ja vuosilukujen oppimisessa, mind mapit eivät ole kovin käytännöllisiä, joten niitä opettelen kertauskirjan taulukoiden avulla.
Äiti tietää - ja apteekki auttaa.

Poissa Suvituuli

 • Tsirp tsirp krääk titityy.
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • You're not mating with me, sunshine!
 • Pottermore: AccioDream**
 • Tupa: VOLDEMORT!!!
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #136 : Elokuu 16, 2011, 20:00:37 »
Miten te muut abit valmistaudutte kirjoituksiin? Mikä on aikataulunne ja mitä opiskelumetodeita käytätte?
Minä valmistaudun ajattelemalla "noo onhan täs vielä aikaa" ja "menee miten menee". Viimeisenä iltana sitten panikoin ihan hirveästi kaikkea kokeeseen liittymätöntä, kuten riittääkö ruoka, tuleeko hirveä kahvinhimo, mitä jos sitä ja mitä jos tätä. Yöllä pyöriskelen sängyssä, jotta seuraavana päivänä olisi mahdollisimman hyvät todennäköisyydet nukahtaa hiljaiseen saliin tai luokkaan tai missä kirjoitukset sitten ovatkin.
Itse kirjoituksissa taasen tulen panikoimaan sitä, mitenhän vaikeita tehtävät ovat.
:)

Joo eli kirjoitan B-matikan ja A-ruotsin. Kuuntelu ei vielä huoleta, koska se nyt menee miten menee. Ongelmia tuottanee erinomainen taitoni unohtua pulpetin ääreen - huomaan yht'äkkiä passanneeni kolme kohtaa vain katsomalla seinää ja pohtimalla jotain ihan muuta. Ehkä yo-versiossa olen sitten niin jännittynyt, että en ala haaveilemaan muuta :D
Tosin avokysymykset pelottaa.

Itse ruotsin kirjoitukset taasen.. Luetunymmärtäminen kaiketi menee ihan hyvin, sen kohdalta pitäisi treenata vain sanastoa. Ord och strukturer on erittäin epämiellyttävä kohta. Saan siitä vain reilut puolet oikein D: Joskus ne vaihtoehdot ovat niin naurettavan samanlaisia, tai sitten en ymmärrä kuin yhden vaihtoehdoista, ja tiedän, että ainakin se on väärin. Arvauspeliä siis, ja tuurihan ei koskaan ole tällaisissa tilanteissa puolellani.
Kielien kokeissa ei tainnutkaan olla valinnanvaraa yhtään tehtävissä? Tarkoitan, että joka kohtaan on vastattava ja sillä selvä. Skippaisin mieluusti pari vaikeinta tehtävää :D

Matematiikka taas huolettaa hieman. Olen suorastaan mestari laskemaan pieleen! Vaikeimmat tehtävät eivät tuota ongelmia, mutta mitä yksinkertaisempaa, sen varmemmin lasken jotain tyyliin 3+2=1. Tuo taito on seurannut minua jo ala-asteelta, enkä vieläkään ole onnistunut pääsemään siitä eroon. Pitänee tarkistaa joka lasku neljä kertaa.
Lisäksi olen aina ihan paniikissa, jos vastaukseksi tulee desimaaleja. Se on useimmiten merkki siitä, että pieleen meni :D Kuitenkin joistain laskuista tulee desimaalejakin vastaukseen, ja sitten siinä saa arvailla, onko laskenut oikein vai ei.

Toinen ongelma matematiikassa on tehtävänannot. Osaan laskut kyllä ja pystyn soveltamaankin (tosin muutama kurssi kuten Mab5 ei vain mennyt perille), mutta sitten en ymmärrä, mitä kaikista vaihtoehdoista pitää käyttää.
Onneksi matikan kokeeseen saa ottaa MAOLin henkiseksi tueksi ja apuneuvoksi. Jos ei tiedetä, katsotaan MAOLista :D

Ruotsin kokeista vielä sen verran, että harjoittelu on nostattanut uuden huolen minulle: aihepiiri. Mitä, jos minun kohdalleni osuu jokin tappavan tylsä aihe luetunymmärtämisiin tai kuunteluihin? Jos en jaksaisi lukea tekstiä suomeksi, niin miten sitten ruotsiksi?

Kesälomalla harjoittelin jonkin verran heinäkuussa. Laskin joitain laskuja, tein vanhoja ruotsin ord och strukturer -osioita ja luin kielioppia. Nyt suunnittelin lukevani viikonloppuisin minkä jaksan. Harjoitusta saan myös valitsemistani kursseista.
Aikatauluja en ole tehnyt, koska kokemuksesta tiedän, etteivät ne pidä.

Tällä hetkellä olen lähinnä aivan sama -asenteella matkassa. Osaan minkä osaan. Osittain tähän vaikuttaa arvosanani, joissa toisessa aineessa keskiarvo on kymmenen ja toisessa yhdeksän. Matematiikassa tarvitsen lähinnä mieleenpalautusta ja ruotsissa sanastoa. Eli kaiketi tästä selvitään :D

Loppujen lopuksi kummankaan aineen kokeet, joita olen katsellut, eivät ole vaikuttaneet kovin pahoilta. Matematiikassa on pitkälti tuuripeliä, onko kuinka helppoja tehtäviä paljon, mutta minun pitäisi selviytyä ihan hyvin. Ruotsissa taasen ainoat suuremmat haasteet ovat kuuntelut (ja sieltä erikseen avokysymykset), ord och strukturer ja kirjoitelma.
Kuitenkin molemmat aineet ovat tähän menessä sujuneet ihan kivasti, joten ellei minun kohdalleni osu suuri määrä uskomattoman taitavia matemaatikkoja ja sujuvasti ruotsia puhuvia yo-kokelaita, minun pitäisi pärjätä.
Hiukan vain hirvittää se, ettei numeroa enää saakaan suoraan pisteitten perusteella :S

Keväällä olisikin sitten edessä psykologia, äidinkieli ja A-englanti. Niistä sittemmin :D

//Oho, mites tämä näin venyi!
Se hyppi ja pomppi, söi ja nauroi. Se istui ja itki. Se ilmassa leijui.
Outo heppu, kummajainen, vailla mieltä ja ruumista.
Itketään yhdessä, olemattomuudessa, ihan yksin.
Jos sinulle sopii, se minulle käy

Poissa Kamtsatka

 • lahna
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ErisedSpell61
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #137 : Elokuu 17, 2011, 16:18:27 »

Kielien kokeissa ei tainnutkaan olla valinnanvaraa yhtään tehtävissä? Tarkoitan, että joka kohtaan on vastattava ja sillä selvä. Skippaisin mieluusti pari vaikeinta tehtävää :D


Ei ole tietääkseni vaihtoehtoja muissa kuin aineissa. Pitkissä kielissä vaihtoehdot ovat yleensä olleet perinteisiä aineita mutta lyhyissä kielissä ja B-ruotsissa on ainakin viime aikoina ollut aineen sijasta mahdollisuus tehdä kolme lyhyttä viestintätehtävää (sähköposti, kirje, postikortti...). Kuitenkin jos valitsee lyhyet kirjoitukset, täytyy tehdä kaikki kolme.
Äiti tietää - ja apteekki auttaa.

Poissa Greenback

 • Kalamies Reino
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #138 : Syyskuu 01, 2011, 13:00:58 »
Joku ääliö (minä) meni kiireessä hutaisemaan ilmoittautumislomakkeeseen biologian kohdalle 'pakollinen.' Hitto että nyt kaduttaa ku tuskin pääsen ees läpi, enkä oo varma haluanko sit kuitenkaan kompensoida sitä ja saada improbaturin todistukseen...
Tänäänkin tuli viisi kiloa.

Poissa Suvituuli

 • Tsirp tsirp krääk titityy.
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • You're not mating with me, sunshine!
 • Pottermore: AccioDream**
 • Tupa: VOLDEMORT!!!
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #139 : Syyskuu 01, 2011, 13:59:58 »
Joku ääliö (minä) meni kiireessä hutaisemaan ilmoittautumislomakkeeseen biologian kohdalle 'pakollinen.' Hitto että nyt kaduttaa ku tuskin pääsen ees läpi, enkä oo varma haluanko sit kuitenkaan kompensoida sitä ja saada improbaturin todistukseen...
Piristän muistuttamalla, että pakolliset on pakko mennä läpi tai et pääse ylioppilaaksi, joten suosittelisin kompensaatiota hätätapauksissa.
Mutta kyllä se siitä! Eihän ne niin mahdottomia ole, etteikö niistä pääsisi läpi (? Jos on, ei saa kertoa minulle. Stressaan jo muutenkin tarpeeksi). Ja voihan numeroa aina korottaa myöhemmin!

Olen nyt lukenut sitten ruotsia ja matikkaa, mutta öm. Ruotsin sanavarasto on kapoinen kuin mikäkin. Ainekirjoittaminen pelottaa, ja kuuntelukin on eri paikassa kuin missä ollaan harjoiteltu D: Uskokaa tai älkää, mutta maisemanvaihdos häiritsee!

Matematiikan kertauskurssilla taas ei ehditä käydä läpi niitä asioita, jotka itselle on jääneet heikommin mieleen. Oi tätä riemua.

//Väsynyttä sekoilua ja sen korjailua.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 01, 2011, 14:09:39 kirjoittanut Suvituuli »
Se hyppi ja pomppi, söi ja nauroi. Se istui ja itki. Se ilmassa leijui.
Outo heppu, kummajainen, vailla mieltä ja ruumista.
Itketään yhdessä, olemattomuudessa, ihan yksin.
Jos sinulle sopii, se minulle käy

Poissa Kamtsatka

 • lahna
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ErisedSpell61
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #140 : Syyskuu 01, 2011, 16:48:59 »
Olen nyt lukenut sitten ruotsia ja matikkaa, mutta öm. Ruotsin sanavarasto on kapoinen kuin mikäkin. Ainekirjoittaminen pelottaa, ja kuuntelukin on eri paikassa kuin missä ollaan harjoiteltu D: Uskokaa tai älkää, mutta maisemanvaihdos häiritsee!

Matematiikan kertauskurssilla taas ei ehditä käydä läpi niitä asioita, jotka itselle on jääneet heikommin mieleen. Oi tätä riemua.

Ymmärrän tunteen häiritsevästä ympäristöstä. Meillä kokeiden paikat vaihtelevat ja meillä on kaksi salia. Minusta on erittäin häiritsevää tehdä koetta liikuntasalissa, koska koeviikolla sinne rahdataan jostain varastosta keltaiset pulpetit. Ei minulla muualla ole ikinä mitään ongelmaa.

Omana murheenani on kuluneella viikolla ollut se, että olen ollut kipeänä, eikä lukeminen ole oikein onnistunut. Kauhistuttaa olla puoli kirjaa jäljessä lukusuunnitelmaa.
Äiti tietää - ja apteekki auttaa.

Poissa Sneaw

 • Vuotislainen
 • Tupa: VOLDEMORT!!!
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #141 : Syyskuu 08, 2011, 16:20:11 »
Kirjoitin tänä keväänä. Asenne oli lukiossa oikeastaan "hällä väliä, ei kiinnosta kunhan menevät läpi". Kolmas vuosi olikin sitten iso stressi ja kovaa työtä, älkää ottako mallia!

Tavoite oli että pitkästä englannista M ja muista sitten vaikka A, kuhan menivät läpi. Iloiseksi yllätyksekseni, vieläkin naurattaa, ylitin itseni.
Äidinkieli C, pitkä englanti M, lyhyt venäjä M, keskipitkä ruotsi C ja psykologia C.

Luin yo-kokeisiin, ööh, en oikeastaan mitenkään. Ainoa, johon panostin oli venäjä. Kun kaikki kokeet olivat ohi, luulin feilanneeni kaikki, ainakin äidinkielen. Kun tulokset tulivat, aloin itkemään ja nauramaan samaan aikaan. Luulin, ettei kaltaiseni opiskelija saisi ikinä edes lakkia. Vanhempani olivat erittäin tyytyväisiä, heiltä suurimmat paineet tulivat. Äiti kirjoitti aikanaan viisi L:ää ja yhen M:n.

Onnea tuleville kirjoittajille, hyvin se menee kun vaan jaksaa uskoa ja tehdä parhaansa!

P.S. Tunneilla kuuntelu on oikeasti hyödyllistä, samoin läksyjen teko. Palkinto työstä odottaa! Itse huomasin asian vähän liian myöhään..
Есть человек, есть проблема. Нет человека, нет проблемы.

Poissa Always

 • Tittelitön
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: PatronusSpell15386
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #142 : Syyskuu 12, 2012, 19:45:45 »
Terve!

Yritin hakea jonkinlaista aihetta ylioppilaskirjoituksista, mutta en löytänyt sellaista! Joko minulta meni tosi pahasti ohi, tai sitten kukaan ei ole kokenut tarpeelliseksi jutskata kirjoituksista, mitä minä kovasti ihmettelen. Minulle kirjoitukset ovat kuitenkin iso asia ja ne hallitsevat elämääni koko sen ajan, kun ovat ajankohtaisia.

Haluaisin siis lähinnä herätellä keskustelua YO-kirjoituksista, koska itseäni ainakin tuleva koe pelottaa, mietityttää, stressaa ja kuitenkin innostaa ihan kauheasti! Tuntuu, että päässä risteilee kauheasti kysymyksiä ja ajatuksia! Olen varma, että kirjoitukset mietityttävät muitakin kirjoittajia ja tämä aihe on kuolematon niin kauan, kun lukioissa on opiskelijoita jotka kirjoittavat itsestään ylioppilaita! :D

Minulla on pitkä lista kysymyksiä, joihin kaipaisin vastauksia. Osaan tietysti olen itsekin keksinyt vastaukset, kun ensimmäinen oma yo-kokeeni on tasan viikon päästä! Tässä kuitenkin kysymyslistaa, jonka pohjalta toivoisin keskustelua. Ei ole tarkoitus vaan vastailla kysymyksiin, vaan ihan ylipäätään tuoda omat kokemukset ja mielipiteet ylioppilaskirjoituksista ilmi :)

 • Onko kokemus oikeasti niin kamala, stressaava ja raskas, kuin kaikki selittävät?
 • Meinaako kirjapinon alle kuolla lukuvaiheessa?
 • Mitä sitten, jos epäonnistun kokeessa?
 • Entä jos unohdan kaiken pänttäämäni salissa, enkä saa kirjoitettua mitään paperiin?
 • Mitä teillä oli eväänä kokeissa?
 • Kuinka kauan olitte kokeessa?
 • Mitä aineita kirjoitit? Entä millaisia arvosanoja sait?
 • Kävitkö abitreenien kursseilla, vai miten luit kokeisiin?
 • Viimehetken neuvosi kokelaalle, joka valmistautuu kirjoituksiin?

Toivottavasti keskustelua herää! Minä kerron vielä tähän loppuun oman kirjoitussuunnitelmani, vaikka tuskin se ketään oikeasti kiinnostaa :D Eli viikon päästä 19.9.12 minulla on Yhteiskuntaopin kirjoitukset. Ensi keväänä 2013 kirjoitan sitten äidinkielen, psykologian ja uskonnon. Seuraavana syksynä 2013 kirjoitan itseni ulos ja saan valkolakin, jos onnistun pääsemään ruotsin ja englannin kokeista läpi! :)

// Mitä lienee haku minulle kertoi ensin, kun ei antanut yhtäkään tulosta kirjoituksista :D nyt kun hain uudestaan, niin onhan täällä Vuotiksessa jo jatkokeskusteluakin ylioppilaskirjoituksista! Anteeksi, tämän voi turhana poistaa kokonaan.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 12, 2012, 19:49:26 kirjoittanut Always »

Poissa Dewie

 • Vuotislainen
 • Pottermore: HazelNight86
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #143 : Syyskuu 12, 2012, 20:26:23 »
Jee ylppärit! Itse olen valmistunut 2009 keväällä.

Onko kokemus oikeasti niin kamala, stressaava ja raskas, kuin kaikki selittävät?
Ei ainakaan omasta mielestäni. Toki saa jännittää, mutta turhaa ei kannata stressata. Ja onhan se tietysti hiukan raskas rupeama, joten kirjoitusten aikaan vapaa-aika kannattaa rauhoittaa, jotta jaksaa. Silloin on enää turha päntätä, korkeintaan kannattaa selailla esim kielioppia läpi. Ja ajoissa nukkumaan! :D

Meinaako kirjapinon alle kuolla lukuvaiheessa?
Tämä riippuu tietenkin siitä kuinka monta ainetta kirjoittaa samalla kertaa. Reaalit ovat tietysti raskaampia, koska niiden kirjoja ei oikein voi skipata. Itse en aikatauluttanut lukemista mitenkään, mutta aikataulu voi auttaa jakamaan kirjakasaa.

Mitä sitten, jos epäonnistun kokeessa?
Ei kannata stressata :) ja jos ihan huonosti menee niin aina voi uusia.

Entä jos unohdan kaiken pänttäämäni salissa, enkä saa kirjoitettua mitään paperiin?
Etenkin kielissä kannattaa ensimmäisenä kirjoittaa esim spotpa ja konsukiepre yms kielioppi-jutut ylös. Äitini neuvo oli, että kun on aina kääntää paperit niin ensin sulje silmät ja hengitä syvään. Rentoudu :)

Mitä teillä oli eväänä kokeissa?
Minähän olin siellä kunnon eväsretkellä! :D oli leipää, hedelmää, juomaa ja jotain herkkua kuten suklaata. En muista enää tarkemmin, mutta ruokaa oli paljon xd

Kuinka kauan olitte kokeessa?
Eikös 3h ollut se minimi ja 6h maksimi? Muistelisin, että olin sellaista 4-5 tuntia kokeessa. Olisin toki voinut olla pidempäänkin, jos olisin vaan jaksanut tarkistaa esseitäni, olen aina ollut siinä ihan hemmetin huono ja se näkyykin huolimattomuusvirheinä.

Mitä aineita kirjoitit? Entä millaisia arvosanoja sait?
Enkku, ruotsi, äikkä, hissa, yhteiskuntaoppi. Hissan kirjoitin kahteen kertaan kun sain ekalla huonon arvosanan. Kielistä tuli C, reaaleista ja äiskästä M

Kävitkö abitreenien kursseilla, vai miten luit kokeisiin?
Kävin vain ruotsin abi-kurssin kesällä, sillä olin aika huono ruotsissa. Tai olin joskus ihan hyvä, mutta lasku oli tasaista koko lukion. Tietysti kävin myös koulun tarjoamat kertauskurssit, mutta ne taisivat olla pakollisia ainakin meillä? Tuo ruotsin kurssi on siis ainoa ulkopuolisen toimijan järjestämä. Muuten sitten vain koitin lueskella kirjoja ja kuunnella kieliä. Matikkaahan en kirjoittanut, jtoen säästyi laskemiselta.

Viimehetken neuvosi kokelaalle, joka valmistautuu kirjoituksiin?
Älä suotta hermoile!
Olen esihistoriallinen käärme joka ulvoo ja murisee! -Pikku Myy-

Poissa Bolina May

 • Captain Gale
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Valitseeko tie kulkijansa vai kulkija tiensä?
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #144 : Syyskuu 14, 2012, 14:38:10 »
Viime kevään ylioppilas ilmoittautuu :)

•Onko kokemus oikeasti niin kamala, stressaava ja raskas, kuin kaikki selittävät?
 - Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että lukio itsessään on paljon raskaampi kuin kirjoitukset, mutta jos joku pitää lukiota helppona, kirjotukset voivat tuntua rankoilta.

•Meinaako kirjapinon alle kuolla lukuvaiheessa?
 - Ei, ellei jätä opiskelua viimetinkaan. Kannattaa hajauttaa kirjotukset niin että voi keskittyä paremmin jokaiseen aineeseen erikseen.

•Mitä sitten, jos epäonnistun kokeessa?
 - Sitten on voi voi. Yleensä siitä selviää kehnoilla arvosanoilla, toisinaan joutuu turvautumaan kompensaatiopisteisiin. :) Jos kaikki kirjoitukset menevät penkin alle (tai on vakavissaan huolestunut läpipääsystä), kannattaa jutella opon kanssa. He ovat yleensä aika tottuneita rauhoittelemaan stressaantuneita abeja.

•Entä jos unohdan kaiken pänttäämäni salissa, enkä saa kirjoitettua mitään paperiin?
 - Ainakin nimen saa kirjoitettua! (ja jos ei muista omaa nimeään, sen voi tarkistaa henkkareista ;)). Kirjoitukset kuitenkin kestävät aika pitkään, joten luulisi kuudessa tunnissa tulevan edes jotain mieleen. Jos ei siltikään kertakaikkiaan pysty, kokeen voi onneksi uusia (kunhan on ollut paikalla). :) 

•Mitä teillä oli eväänä kokeissa?
 - Viinirypäleet ovat klassikko, ne toimivat joka kerta. Valmiiksi täytetyt leivät, omena ym. hedelmälohkot, keksit, karjalanpiirakat ja piltit ovat myös hyviä eväitä. Ite huomasin kans sen että kannattaa ottaa vähän karkkia/suklaata lisäksi, koska niillä saa verensokerin nopeasti ylös jos meinaa nukuttaa tai muuta. Turkinpippurit on parhaita! Ne kestää pitkään. <3

•Kuinka kauan olitte kokeessa?
 - Mulla on lukihäiriö, joten sain kaksi tuntia lisäaikaa. Aikaisimmillaan lähdin viiden tunnin ja viidentoista minuutin istuskelun jälkeen, mutta pari kertaa pysyin paikalla koko kahdeksan tuntia.

•Mitä aineita kirjoitit? Entä millaisia arvosanoja sait?
 - Kirjoitin äikän, enkun, matikan, psykan, bilsan ja mantsan. Arvosanat oli A:n ja M:n väliltä.

•Kävitkö abitreenien kursseilla, vai miten luit kokeisiin?
 - Luin kirjat ja muistiinpanot, olin kertauskursseilla ja

•Viimehetken neuvosi kokelaalle, joka valmistautuu kirjoituksiin?
 - Kannattaa käydä lenkillä tai pitkällä reippaalla kävelyllä edellisenä päivänä. Olo ei ole aivan yhtä tukala kun joutuu seuraavana päivänä istumaan paikallaan monta tuntia. Otin opikseni kun jalkani meinasivat alkaa kramppaamaan tuntikausien istumisen jälkeen. :D Loppujen lopuksi kirjoitukset ovat vain pieni piknik; kaikki varsinainen työ tehdään niitä ennen ja se työ kannattaa tehdä hyvin. Kirjoituksissa ei enää olla oppimassa vaan näyttämässä mitä osataan.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 14, 2012, 14:42:21 kirjoittanut nightingale »
I really need to know is there a place to me

nightingale -> Bolina May

Poissa Raparperi

 • Pahislynkkarikerhon puheenjohtaja ;)
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #145 : Syyskuu 14, 2012, 16:50:37 »
Täälläkin yksi viime keväänä kirjoittanut.

Onko kokemus oikeasti niin kamala, stressaava ja raskas, kuin kaikki selittävät?
Lukuloman alkaessa se stressi ei ollut kovin paha, minulla oli lukusuunnitelma (suosittelen) ja yleisesti ottaenkin olen pärjännyt koulussa aina hyvin. Siinä vaiheessa alkoi vähän hermostuttamaan, kun jäin jälkeen lukusuunnitelmasta, mutta ratkaisin asian nipistämällä terveystiedosta ja panostamalla psykaan. Kannatti, koska sain psykasta ehkä vähän yläkanttiin ja tt:stä sen mitä olin ajatellutkin.

Meinaako kirjapinon alle kuolla lukuvaiheessa?
Riippuu täysin mitä kirjoittaa ja millainen opiskelija on. Itse luin kunnolla oikeastaan vain psykaan, johon on pakkokin kerrata hyvin jos tahtoo saada hyvän arvosanan. TT on sellainen aine että kysymykset voi tulla melkein mistä tahansa, kovallakin lukemisella voi jäädä alle oman tason. Kielissä taas ratkaisee enemmän sanavarasto ja yleinen kielitaito kuin se lukeminen, toisin sanoen jos on kautta aikojen ollut hyvä kielissä pärjää vaikkei niin hikettäisikään niitä. Tietysti jos on ollut ongelmia kielien kanssa, lukeminen auttaa. Ja jos kirjoittaa monta reaalia, taakka on raskaampi, koska teoriatietoa on niin paljon. Itse koin asian ainakin näin.

Mitä sitten, jos epäonnistun kokeessa?'
Jos epäonnistumista alkaa pelkäämään, jäätyy kokeessa varmasti. Muistaakseni hylätyn voi uusia kaksi kertaa ja hyväksytyn kerran, että ei se yksi epäonnistuminen vielä maailmaa kaada. Jos on lukenut hyvin ja aamulla on edes jollain tasolla varma fiilis, kokeessa luultavasti pärjää edes jotenkin.

Entä jos unohdan kaiken pänttäämäni salissa, enkä saa kirjoitettua mitään paperiin?
Jos pelkää jäätymistä, kannattaa heti paikalleen päästyä kirjoittaa jotain muistisääntöjä paperille, kielissä vaikka spotpa tai jotain omia. Näin on edes jotain, mistä lähteä liikkeelle.

Mitä teillä oli eväänä kokeissa?
Jossain aineissa tuntui, että olin panostanut enemmän eväisiin kuin lukemiseen ;). Vakiona minulla oli aina pari täytettyä ciabattaa, Fazerin (silloin) uutta tummasuklaa-päärynä-suklaata ja maitosuklaata, Pandan valkoista, viinirypäleitä ja vesipullo. Koulu tarjosi lisäksi täytetyt ruisleivät, mehua ja mandariinin tai omenan. Minulla oli myös ihan pakko olla xylitol-pastilleja, koska en kestä olla ilman niitä ruokailun jälkeen!

Kuinka kauan olitte kokeessa?
En ollut kertaakaan täyttä aikaa. Olen aina ollut sellainen, että jos osaan, olen nopea. Reaaleissa meni vähän kauemmin, 4-5 tuntia, kun kirjoitettavaa oli enemmän, mutta enkustä lähdin 15 yli 12, mikä oli ennätykseni :D.

Mitä aineita kirjoitit? Entä millaisia arvosanoja sait?
Kirjoitin syksyllä ruotsin (meinasin myös terveystietoa, mutta en sitten lopulta jaksanut ottaa sitä syksyyn, ja hyvä niin; en olisi jaksanut kahlata paksuja tekstikirjoja läpi kun jo pelkästään ruotsin sanastoissa oli tekemistä). Keväällä sitten oli psyka, enkku, äikkä, saksa ja terveystieto. Enkussa jäin kaksi (kaksi!) pistettä L:stä, se vähän kismitti mutta muuten olin tyytyväinen arvosanoihini (E:tä ja M:ää) ja jopa yllättynyt mm. saksan E:hen.

Kävitkö abitreenien kursseilla, vai miten luit kokeisiin?
Koulu järjesti melkein joka aineessa edes jonkinlaisen kertauskurssin, joten kävin ne mitä oli tarjolla. Lukulomalla minulla tosiaan oli lukusuunnitelma lähinnä reaaleja varten, kielet vain kertasin nopeasti pariin kertaan.

Viimehetken neuvosi kokelaalle, joka valmistautuu kirjoituksiin?
Turha jännittäminen pois, se vain hidastaa. Jos tekee lukusuunnitelman, siitä kannattaa tehdä tarpeeksi väljä, koska omani oli hieman liian tiivis ja jäinkin siitä sitten jälkeen. Nukkua kannattaa mandollisimman hyvin ja lukeminen on hyvä aloittaa ajoissa, etenkin jos kirjoittaa monta ainetta samalla kertaa. Ja mukavat vaatteet päälle kokeeseen, ettei ala kiristää ja ahdistaa!
"Muikkunen, ota airo."

Solemn Spoiler Alert -blogi tv-addikteille ja lukutoukille ;)

Poissa Greenback

 • Kalamies Reino
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #146 : Syyskuu 18, 2012, 20:43:09 »
Helou, olen nelosella ja nyt olisi joulukuussa tarkoitus saada lakki.

Eli siis kirjotan nyt kolmatta kertaa. Kirjotan saksan ja sitten uusin äikän ja matikan (tai matikan uusin vahingossa. Viime toukokuussa kun piti ilmoittautua tämän syksyn kokeisiin, niin laitoin sen matikan kohdalle raksin ihan vahingossa, ja nyt siis kaduttaa niin ettei mitään rajaa). Saksan koe oli justiinsa viime ma. Olen erittäin laiska enkä oikein viitsinyt lukee tohon kokeeseen, paitsi mitä nyt yritin lukee jotain saksankielistä Harry Potteria. Siitä tuli sellainen olo että on lukihäiriö kun en tajunnut mitään ja kahen sivun jälkeen lopetin. Ja sitten on tämä meidän saksan "opettaja." Se on kyllä näiden 3 vuoden aikana kitkenyt viimeisimmätkin kiinnostuksen rippeet saksan kielestä, ja olin niin täynnä sitä ämmää (sori vaan, mutta te ette ole tavanneet sitä), että teki mieli ottaa saksasta joku I ihan piruuttani. Onneksi olen päässyt tuon yläaste-uhmaiän yli. No, toi koe meni kuitenkin ihme kyllä tosi hyvin ja pääsin heti klo 12 lähteen sieltä.. :D

Ajattelin nyt vielä näihin kysymyksiin vastata ;)

Onko kokemus oikeasti niin kamala, stressaava ja raskas, kuin kaikki selittävät?
Ei ole, siellä salissa on oikeastaan ihan kiva istua ja syödä eväitä. Ja kirjoittaa.

Meinaako kirjapinon alle kuolla lukuvaiheessa?
No siis riippuu siitä millanen oppilas on. Minä olen tosi laiska eikä toi lukeminen ole oikein minun juttu, että minun päälle ne kirjat ei kyllä mitenkään kaatuneet ;)

Mitä sitten, jos epäonnistun kokeessa?
Sehän on kuitenkin vain yksi koe, ja useimpiin korkeakouluihin merkkaa enemmän se pääsykoe, ja ainoo millä on sitten väliä, on ehkä äikkä kun sitä vissiin kysytään sitten ihan kaikkialla. Ja jos siellä nyt yksi A tai I on, niin mitäpä se lopulta haittaa?

Entä jos unohdan kaiken pänttäämäni salissa, enkä saa kirjoitettua mitään paperiin?
Sitten vaan keksimään jotain. Minä kirjotin vaan yhden reaalin, ja senkin vahingossa (siis minul on joku sellanen ongelma että ilmottaudun noihin yo-kokeisiin aina "vahingossa..." -.-') eli tuon biologian, kun luulin silloin tokan keväällä, että olen kiinnostunut siitä. Enhän minä sitten sitä jaksanutkaan lukea, ja menin kokeeseen vähän silleen että jos sieltä nyt se A tulisi. Koe oli vaikea, muistaakseni, mutta kyllä niistä tehtävänannoista aina jotain sai irti, ja sain sellaisia 2-3 pistettä, ja sain siitä B:n ;) Että kannattaa sitten vaan yrittää keksiä ite päästään jotain mitä muistelee kuulleensa joskus tunnilla.

Mitä teillä oli eväänä kokeissa?
Maanantaina saksankokeessa minulla oli vaan puolikas joku energiajuoma, kun en jaksanut ottaa muuta kun tiesin, että en ole siellä kauempaa kuin sen 3h. Mutta sitten äikän kokeissa on ollut vaikka mitä, suolatikkuja, viinirypäleitä, sipsejä, suklaata, joku sämpylä ym. Kannattaa ottaa sitten myös kahvia jos oot riippuvainen, tai jotain energiajuomaa, ja sitten kaikkea sellaista pientä naposteltavaa.

Kuinka kauan olitte kokeessa?
Yleensä olen ollut 3-4 tuntia, mutta sitten tekstitaidossa kesti ekan kerran melkein 5 h, tokalla kertaa nyt meni vain joku 3.5h. Kielten kokeissa ei mene niin kauan kuin muissa. Olen yleensä ollut valmis 11.30 ja sitten onneksi tylsistyneenä tarkistanut sen esseen moneen kertaan..

Mitä aineita kirjoitit? Entä millaisia arvosanoja sait?
Ruotsi=L, bilsa=B, äikkä=C (uusin tänä syksynä), enkku=M, mab=M (uusin), saksa(pitkä). Saksan pisteet ei ole vielä tulleet. Miksi ihmeessä kukaan uusii matikan jos siitä tuli M? Voi minua tyhmää...

Kävitkö abitreenien kursseilla, vai miten luit kokeisiin?
En lukenut. Tai matikkaa olen nyt vähän yrittänyt lukea ja enkkua yritin, mutta sellanen pänttääminen ei kuulu minun opiskelu tyyliini..;)

Viimehetken neuvosi kokelaalle, joka valmistautuu kirjoituksiin?
Älä ressaa! Ota tarpeeksi eväitä, sellaisia herkkuja mitä et yleensä syö. Katso että känny ei ole taskussa! Ota tarpeeksi lämpimät vaatteet, villasukat ja joku iso villahuivi. Salissa on kylmä.
Tänäänkin tuli viisi kiloa.

Poissa Azura

 • ENFJ
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • do not go gentle
  • parasomnia
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #147 : Syyskuu 21, 2012, 20:34:52 »
Tämän hetken ylioppilas ilmoittautuu :---D Tai ainakin toivottavasti, kunhan saan raahattuani takamukseni tästä koneelta ja paneuduttua kirjojeni pariin - äidinkielen esseekoe ja psykologian reaali lähestyvät.

Olen jo kirjoittanut englannin, ja alustavien pisteiden mukaan saan hyvin vahvan E:n - ellei valtakunnallinen taso laske ekstravaikean kuuntelun seurauksena. Muutenhan se L olisi tullutkin, mutta kuuntelu meni penkin alle - tein kiiressä sen viisi, kuusi virhettä, vaikka normaalisti teen maksimissaan kolme. Saa nyt nähdä mitä tästä tulee, vielä en uskalla mitään sanoa :)

Äikän tekstitaidon pisteet tulivat tänään - alustavasti 12 pistettä viidestätoista. 50 pisteen essee tulisi siis kirjoittaa ällään johon tietysti pyritään, mutta jos E nyt tulee, en anna sen lannistaa - olen joka tapauksessa ylittänyt koulumme keskitason. Psykologian prelikin meni E:n puolelle, vaikka pari pistettä jäi L:stä. Kevään ylppäreitä varten pyrin aloittamaan lukemisen aikaisemmin, ja toivottavasti pääsen edes jossakin aiheessa ällän puolelle! :D

Keväällä luvassa ruotsi, matematiikka, biologia ja maantieto. Kahden jälkimmäisen uskon olevan E:tä tai L:ää, toisista en ole vielä niin varma. Sain syksyllä tekemästäni ruotsin prelistä vahvan M:n edes lukematta, joten saa nähdä. Matematiikan eteen joudun taas tekemään paljon enemmän töitä. Kurssiarvosanat ovat sitä vitosen, kutosen ja seiskan luokkaa, ja ainakin C:hen pyritään. :) Painunkin tästä nyt sosiaalipsykologian pariin!
"For if you're not afraid, how can you be really brave?"

- The Exploits of Moominpappa

Poissa Nimue

 • broccoli
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • I’m collapsing in stellar clouds of gas.
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #148 : Syyskuu 22, 2012, 07:12:32 »
Hei ylioppilaskokelas täällä päivää. Selvisin hengissä tämän syksyn kirjoituksista - B-ruotsi ja A-enkku - ja eiköhän sitten keväällä uudestaan viiden aineen kimppuun. Silloin vastassa on äikkä, espanja, psyka, matikka ja uskonto. Uskonnosta en ole vieläkään aivan varma kirjoitanko sitä, mutta kysymysmerkillä se vielä on mukana.

Jotenkin oon kaksi vuotta lukiossa panikoinut noita yo-kokeita, mutta nyt kun syksyllä palasin kouluun niin ei niitä enää vaan jaksa stressata. En tiedä onko se mun oma henkilökohtainen juttu, mutta en millään jaksaisi tätä abivuotta enää. Ajattelen vaan koko ajan, että pakko on päästä pois kohta, nimittäin koko lukio tulee jo korvista ulos. Siksi mulla ei mitään paniikkia ylppäreistä vielä ole, kun en oikein tahdo välittää mitä sieltä kunhan vaan läpi pääsee. xD Asenne kohdillaan! Ja on sitä sitten ihmettelemistä, jos ensi keväänä valmistun ja kuitenkin päättötodistuksessa on ihan hyvät numerot ja yo-todistus onkin toista luokkaa :D Näh.
Millekään abikursseille tai muille ylimääräisille en ole ilmoittautunut. Tietty ne koulun omat tarjoamat abikurssit, mutta ne jonkun muun tahon järjestämät on älyttömän kalliita, joten ei kiitos.
Lucky you joiden koulut tarjoaa sapuskaa! Meillä ei ainakaan ola mitään tuollaista, sentään kyniä ja päänsärkylääkkeitä löytyy :D Musta se on ollut mukavaa katsottavaa näiden kuuntelujen ja kirjallisten aikana, miten opettajat huolethivat niin tarkasti siitä, että sitä kännykkää ei ole taskussa ja että onhan kaikki tavarat mukana. Oioi:D Mutta siitä ruoasta piti sanoa, että mulla on nyt ollut pelkästään salaattia mukana ja se on ollut tosi hyvä vaihtoehto. Paitsi tonnikalasalaatti. Sitä ei voi suositella. Tonnikala haisee niin vahvasti, että pian jokainen yo-kirjoittaja kyylää murhaavasti jos sen salaattilaatikon salissa avaa :D Krhm, ruotsin kirjoitukset. Muutenkin piti sanoa näistä olosuhteista, että kannattaa varautua villasukilla ja huivilla, jos tietää että sali voi olla vähä viileä.

Eipä siinä muuta. Mukavaa, kun tästä kirjoituksesta saa sen kuvan, että yo-kokeisiin mennään vain syömäänja niinhän sinne oikeasti mennäänkin.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 22, 2012, 07:16:21 kirjoittanut Nimue »
"You being all mysterious with your - cheekbones and turning your collar up so you look cool."

Poissa Rantsu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #149 : Syyskuu 22, 2012, 22:25:45 »
Keskiviikkona kirjoittelin yhteiskuntaopin. Jostain syystä tuntui kuin olisi vain mennyt kurssikokeeseen ja tehtävätkin olivat periaatteessa aika perusjuttua... Hirveää stressiä tai mitään ei siis ollut, mutta suoritus ei kyllä ollut ihan parhaasta päästä. Perusvarmaa, mutta korkeimmat arvosanat voinen unohtaa.

Vähän tyhjä olo oli kyllä sen jälkeen, varsinkin kun en muuta nyt syksyllä kirjoittanut. Kun ensi jakson lukkarikin on todella kevyt, niin tässä on oikeastaan erittäin kepeä olo. Mukavia kursseja alkamassa, tosin matikka rajoittaa riemua ja autokoulun ja kunnallisvaalien jälkeen voi ottaa suhteellisen rennosti aina tammikuuhun asti.

Keväällä sitten edessä äidinkieli, lyhyt matikka (ellen päädy ruotsin kirjoittamiseen nyt ihan viime metreillä), filosofia ja pitkä englanti. Jos yhteiskuntaoppi meni nyt ali riman, niin sitä voisi yrittää sitten uusia, ei siinä mitään kuitenkaan häviä.
"Yet pity is of two kinds: one is of kinship recognised, and is near to love; the other is of difference of fortune perceived, and is near to pride."
*Tumblr
Instagram

Poissa Grazygrand

 • Kansainvälinen valio
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • TomFelton<3
 • Pottermore: FlameCharm28
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #150 : Syyskuu 25, 2012, 21:10:19 »
Huomenna psykologia. PANIIKKI! Noh omaa syytä ku oon laiskotellu ja lukenu niin huonosti :(. Äh miks mä oon näin laiska!? Toivottavasti sieltä nyt ees se A tulis... Ja eihän mulla oo ku kaikki psykan numerot 10 tai 9 ja sitten sieltä pamahtaa I tai A :/
Wait till my father hears about this!

Poissa Rantsu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #151 : Syyskuu 25, 2012, 21:24:53 »
Huomenna psykologia. PANIIKKI! Noh omaa syytä ku oon laiskotellu ja lukenu niin huonosti :(. Äh miks mä oon näin laiska!? Toivottavasti sieltä nyt ees se A tulis... Ja eihän mulla oo ku kaikki psykan numerot 10 tai 9 ja sitten sieltä pamahtaa I tai A :/

En usko läpipääsyn edellyttävän psykassakaan mitään sietämätöntä luku-urakaa; tietysti on hyvä lukea kunnolla, mutta kyllä sulla näyttäisi kurssinumeroiden perusteella olevan edellytyksiä vaikka miten hyviin tuloksiin! Varmaan sen verran on päähän jäänyt, että osaat kysymyksiin vastailla. Varmaan vieläpä tosi hyvin. :) Itse laiminlöin yhteiskuntaopin lukemista välillä liikaa, mutta hyvin kirjoitukset silti menivät; ei sieltä korkeimpia arvosanoja tule, mutta ihan ok-tulos odotettavissa, toivottavasti. Ole luottavaisin mielin. :)

Tee parhaasi ja luota itseesi. Onnea matkaan


"Yet pity is of two kinds: one is of kinship recognised, and is near to love; the other is of difference of fortune perceived, and is near to pride."
*Tumblr
Instagram

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #152 : Syyskuu 28, 2012, 09:35:51 »
Minä kävin keskiviikkona kirjoittamassa psykologian "huvikseni": olen jo valmistunut ylioppilaaksi, mutta halusin täydentää tutkintoani nykyisten opintojeni perusteella (psyka lyhyt sivuaine ja kasvatuspsyka pitkä). Luin lukion kirjoista kaksi kesällä sekä selasin todella vähän kertauskirjaa, mutta muuten menin kokeeseen opien yliopisto-opintojen pohjalta testaamaan tietojani. Jäi ihan fiilikset kokeesta, vaikka ei sieltä todellakaan mitään ällää tule!
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Haltiamieli

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Photography
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #153 : Syyskuu 28, 2012, 15:11:42 »
Blaaaaah, nyt on syksyn kirjoitukset multa ohitse. Kaksi ainetta kirjoitin - uskonnon ja lyhyen matikan. Uskonto menee korotukseen keväällä (tiesin sen jo kokeesta lähtiessäni), matikasta ei vielä tiedä, mutta hyvät fiilikset siitä kuitenkin. Ainakin paremmat kuin uskonnosta... Lyhyt matikka on ihanan helppoa pitkään verrattuna. Mutta keväällä sitten vuorossa A-englanti, äikkä ja historia sekä uskonto uusiksi. Toivon mukaan saisin nyt itseni lukemaan oikeasti noihin reaaleihin, enkusta en niin stressaa kun noita sarjoja ja leffoja olen alkanut katsomaan enemmän ja kirjojakin lukemaan englanniksi. Sanasto on sitten oma ongelmansa, mutta nääh. Tässä on kaksi jaksoa aikaa.

Ihan hyvänä harjoitteluina näitä syksyn kirjoituksia voi pitää minun osaltani. Tiedän ainakin, ettei minulla tule olemaan ongelmaa ajan suhteen - kummassakin olen nyt lähtenyt puoli kahdelta tehtävät tehtyinä (uskonnosta jäi yksi essee puuttumaan, mutten olisi saanut mitään järkevää joten jätin tietoisesti väliin). Eväiden hankinta myös selvillä. Ja kirjoitustilanteen käytännöt ja vastaavat. Ainoa ongelma on se lukemiseni, olen niin huono opiskelija itsessään. En osaa opiskella juttuja...tai ainakaan kerrata niitä niin kuin kirjoituksiin pitäisi. Mutta tiedän kyllä, että ellen feilaa enkkua ja äikkää jostain syystä täydellisesti (mitä epäilen), niin saan lakin keväällä. Edes jokin on selvillä nyt, eikä tarvitse sitä panikoida.

Jännä fiilis, ainakin nyt matikan kirjoitusten jälkeen. Omalla tavallaan jopa pidän siitä kirjoitustilanteesta - saa kaikessa rauhassa vastata tehtäviin, ei ole häiriötekijöitä, pystyy unohtamaan kaiken muun maailman kuudeksi tunniksi.
If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.

Poissa Always

 • Tittelitön
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: PatronusSpell15386
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #154 : Syyskuu 28, 2012, 17:32:02 »
AAAAARARARGGHHH. Raivostuttavaa! Mulla jäi yhteiskuntaopin yokoe YHDEN PISTEEN PÄÄHÄN M. :( Harmittaa! Koululta lähti nyt sit YTL'ään Cnä... :( Oikeesti, yksi piste. Hitto kun ottaa päähän. Uusintaan menee keväällä sit :( Tekis mieli hakata päätä seinään. Tyydyn hakkaamaan näppäimistöä raivoissani. Anteeksi :D

Poissa gamma

 • kosminen ihme
 • Sanomaton
 • *
 • Sukupuoli: Velho
 • A Elbereth palan-díriel
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #155 : Syyskuu 28, 2012, 17:54:16 »
Älähän nyt vielä turmele näppäimistöä... YTL kun tunnetusti voi tehdä melkein mitä hyvänsä, niin jos käy tuuri, sun arvosanaksi voi kaikesta huolimatta tulla se M. ^^ (Ne gaussiset jakaumat ja muut ihanat kun vaikuttaa asiaan.) Mutta tiedän kyllä, miltä se muutaman pisteen päähän jääminen tuntuu. Minulta jäi omissa kirjoituksissani loppujen lopuksi mm. fysiikka pisteen tai kahden päähän L:stä ja kemia samoin pisteen parin päähän E:stä. Harmittihan se silloin, mutta eipä nuo ole sen kummemmin kangerrelleet. Enemmän nyt jälkeenpäin harmittaa kielten arvosanat, mutta minkäs teet, kun ei vain uppoa päähän nuo ulkomaiden puheenparret. :D

Onnea syksyn ylioppilaille ja kirjoituksia aloitelleille kokelaille samoin. ^^
Usko niitä, jotka etsivät totuutta, epäile niitä, jotka sanovat löytäneensä sen. -André Gide

Moni nolla luulee olevansa se ellipsi jota maa kiertää. -Stanislaw Jerzy Lec

Poissa nominal

 • Kuriositeetti
 • Vuotislainen
 • Pottermore: FireboltLumos114
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #156 : Syyskuu 28, 2012, 18:10:44 »
Joo, Always, eihän tuo kerro vielä yhtään mitään (:

Todella hyvällä kaverillani jäi muistaakseni viisi tai jopa kuusi ainetta pisteen päähän ylemmästä arvosanasta. Miettikääpä, miltä hänestä tuntuu :D
Itselläni taas kävi monen aineen kanssa tosi hyvä tuuri, meni nipinnapin ylempään arvosanaan. Tosin historia taisi jäädä pisteen päähän E:stä, mutta olin alempaankin arvosanaan tosi tyytyväinen, joten se ei sinänsä haitannut (:

Haltiksen kanssa olen samaa mieltä, että yo-koetilanne on jotenkin ihana! On oikein ikävä sitä (: Yhyyy, haluan takaisin lukioon!
Peitetty liekki on tulisin ~ Entä jos Voldemort olisikin valinnut toisin? ~ Taikalaiva Titanic

Poissa Renefer

 • Koira
 • Aurori
 • *
 • Teidän alhaisuutenne Renefernefernefer
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #157 : Syyskuu 28, 2012, 18:25:03 »
AAAAARARARGGHHH. Raivostuttavaa! Mulla jäi yhteiskuntaopin yokoe YHDEN PISTEEN PÄÄHÄN M. :( Harmittaa! Koululta lähti nyt sit YTL'ään Cnä... :( Oikeesti, yksi piste. Hitto kun ottaa päähän. Uusintaan menee keväällä sit :( Tekis mieli hakata päätä seinään. Tyydyn hakkaamaan näppäimistöä raivoissani. Anteeksi :D

Olen ehdottomasti samaa mieltä muiden kanssa: älä heitä kirvestä kaivoon alustavien perusteella, kun pisterajatkaan eivät ole vielä selvillä. Itselläni esimerkiksi nousi jokin reaali melkein kymmennen pistettä lautakunnassa. Joillakin opettajilla on tapana korjata tiukemmalla seulalla, jotta "ei ainakaan tule pettymyksiä YTL:ssä." Toiset kokeilevat kepillä jäätä ja antavat pisteitä helläkätisemmin, josko lautakunnassa ei jaksettaisi nipottaa niin tarkasti. Tämä siitä huolimatta, että heillä on ohjeistukset. :)

Lainaus käyttäjältä: Haltiamieli
Jännä fiilis, ainakin nyt matikan kirjoitusten jälkeen. Omalla tavallaan jopa pidän siitä kirjoitustilanteesta - saa kaikessa rauhassa vastata tehtäviin, ei ole häiriötekijöitä, pystyy unohtamaan kaiken muun maailman kuudeksi tunniksi.

Oh, minusta oli ihanaa syödä salissa ja ihmetellä elämää. Ylipäätänsä en ymmärrä, miksi kirjoituksista viitsitään tehdä hirveä show, kun tulokset eivät (valitettavasti) ole kovinkaan tärkeitä elämää ajatellen. Jotkut parkuvat kolme viikkoa etukäteen, viiltelevät käsivarsiaan yliviivaustusseilla ja joillakin opettajilla on ihmeellinen tapa lietsoa paniikkia. Eivät YO-kirjoitukset vaadi ihmeitä. Hieman helpottaa jos on jaksanut lukiossa opiskella, mutta ei sekään pakollista ole. :)

Minultakin onnittelut kaikille, joilla syksyn kirjoitukset ovat ohitse!
Muista tervehtiä alakuloisia lintuja
POISSAOLEVAINEN
Toistaiseksi lopullisesti.

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #158 : Syyskuu 29, 2012, 09:14:59 »
YTL kun tunnetusti voi tehdä melkein mitä hyvänsä...
Esim. laskivat minun ruotsin kokeen pisteitä 30:llä ja arvosana jäi 5 pisteen päähän C:stä. Argh!
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Always

 • Tittelitön
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: PatronusSpell15386
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #159 : Syyskuu 29, 2012, 09:47:56 »
Heh, kiitos tsemppauksista. :D Noin mulle opettajatkin ovat sanoneet, että ei vielä kannata hermostua, kun varsinkin syksyisin YTL'ssä tulee enemmän muutoksia kokeisiin... :) Siinä kohtaa lupaan oikeasti hakata päätä seinään jos se tulos tulee takaisin kaksi pistettä vajaa M ;)

Mun mielestä noi kirjoitukset eivät sitten loppujen lopuksi olleetkaan niin big deal kuin annettiin ymmärtää. Meillä opettajat sooloilevat kurssisuunnitelmista miten satttuu koska ihan kohta on KIRJOITUKSET ja sitten kaikki KIRJOITTAJAT tekevät sitä ja tätä ja tota... Öhh..? Ei se nyt niiiin kamala tilanne ollut loppujen lopuksi, kun muutamat opettajat meille selittivät kauheista painajaisista joita kokelaat näkevät etc. :D Mä nukuin kuin pieni possu yöni :D

Poissa Haltiamieli

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Photography
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #160 : Syyskuu 29, 2012, 11:38:06 »
Ei se nyt niiiin kamala tilanne ollut loppujen lopuksi, kun muutamat opettajat meille selittivät kauheista painajaisista joita kokelaat näkevät etc. :D Mä nukuin kuin pieni possu yöni :D

Minullakin kaverit puhuneet kuinka niitä stressaa, eivät tule nukkumaan yöllä, eivät osaa mitään jne. jne. Itse olen opiskellut huonosti, en oikeasti ollenkaan niin hyvin kuin voisin ja siksi ussa meneekin korotukseen keväällä vaikka meni läpi. Mutta silti en stressanut tai panikoinut ennen kirjoituksia, vähän ehkä ahdisti mutta se meni ohitse nopeasti. Ja sitten kirjoitustilanteessa iski ahdistus vain ensimmäisenä olevana ussassa kun odotettiin että päästiin sisälle ja ihmiset oli pakkautuneena siihen urheilutalon aulaan... Mutta kun pääsi liikkeelle ahdistus heltisi ja alkoi miltei naurattaa koko tilanne. :'D
If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.

Poissa Azura

 • ENFJ
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • do not go gentle
  • parasomnia
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #161 : Syyskuu 29, 2012, 12:38:33 »
Ei itse kirjoitustilanteessa ole mitään stressaavaa: meillä on se about 100 opiskelijaa salissa ja ruokaakin on tarjolla: koe tehdään ja siinä se. Eniten stressaavaa on odottaa tuloksia: vaikka tuntuu siltä että koe olisi mennyt hyvin, voi aina olla parista pisteestä kiinni ettei pääse ylimpään arvosanaan. Valtakunnallisesta tasostakaan ei koskaan tiedä - sitten ärsyttää jos rajat nousevat viime vuosista eikä sen vuoksi saakaan sitä haluttua arvosanaa. Rajojen laskiessa sitten on taas päinvastainen juttu. :-D

Enkusta nyt tulee melko varmasti E, mutta äikkä ja psyka on täysin auki. Äikästä tulisi saada 50 pistettä ällään ja psykologiassa - no, pisteyhdistelmiä on monenlaisia, mutta 31-33 tienoilla ovat ällän rajat viime vuosina liikkuneet. Ainakin yhdestä tehtävästä pitäisi se kuusi pistettä tulla, mutta muut kyllä stressaavat. Ei E haittaa, mutta jos menee huonommin kuin prelissä kyllä ärsyttää. Enhän muuten stressaisi YO-tuloksista, mutta ulkomaille hakiessa niillä voi olla paljonkin väliä. Toivottavasti nyt menee edes jotenkuten.
"For if you're not afraid, how can you be really brave?"

- The Exploits of Moominpappa

Poissa Bellex

 • triX
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Just smile, let it shine!
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #162 : Lokakuu 05, 2012, 22:39:50 »
Kirjoitin nyt syksyllä historian ja ruotsin.
Ruotsi meni läpi, josta olen hyyyvin tyytyväinen. Opettaja sanoi etä A, mutta pisterajat olivat -07 vuoden. Katsoin uudempia ja niiden mukaan olisi B. Mutta ihan sama, se on kumminkin varmasti läpi :D

Historiasta olisin halunnut L mutta ei se todellakaan ollut realistinen. Nyt ärsyttää kyllä niin suunnattomasti, kun ajattelin että M on takaraja, jos sen alle menee niin uusin. No se lähti C:nä. Ei voi olla totta... Oon kyllä niin pettynyt itseeni. Toivon NIIN PALJON että saan sen M niin olen ihan ok tyytyväinen.
"You're never fully dressed
Without a smile!"

Poissa Suvituuli

 • Tsirp tsirp krääk titityy.
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • You're not mating with me, sunshine!
 • Pottermore: AccioDream**
 • Tupa: VOLDEMORT!!!
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #163 : Lokakuu 06, 2012, 19:14:48 »
Lainaus käyttäjältä: Haltiamieli
Omalla tavallaan jopa pidän siitä kirjoitustilanteesta - saa kaikessa rauhassa vastata tehtäviin, ei ole häiriötekijöitä, pystyy unohtamaan kaiken muun maailman kuudeksi tunniksi.

Oh, minusta oli ihanaa syödä salissa ja ihmetellä elämää.
Samoin! Stressasin ekoja kirjoituksiani ihan hirveästi, mutta sitten kun istuin salissa, tilanne olikin suorastaan mukava. Varsinkin kielten kirjoituksissa ehti mukavasti stalkkailla muita ja napostella eväitä. Näin jälkikäteen tekisi melkein mieli mennä uudestaan kirjoituksiin. :D (Tosin se lukemisvaihe ei ollut niin mukava. Keväällä olin niin kypsä heittämään psykan kirjat ojaan!)

Minä sain yhdestä aineesta juuri M:n alarajan verran pisteitä - ei yhtään yli eikä ali. Oli pakko mainita, kun täällä on puhuttu pisteen päähän jäämisistä ja muista, että voi sitä näinkin päin käydä. :D

Kuinka kauan olette istuksineet salissa? Entä mitä mieltä olette siitä, mikä olisi sopiva aika istua siellä? Itseäni nimittäin ihmetyttää nämä kahdeltatoista ulos -tapaukset. Mikäs siinä, jos ihan oikeasti on superlahjakas ja saa haluamansa arvosanan kolmessa tunnissa. Kuitenkin minulle joka tunti tuli tarpeeseen kirjoituksissa, enkä siksi kykene ymmärtämään, miten joku voi olla valmis puolta nopeammin. Tehdäänkö tehtävät hutiloiden tai jätetäänkö niitä jopa tekemättä? Olenko minä vain hidas? Enkö paneutunut yhtä intensiivisesti tehtäviin? Miten kukaan pystyy keskittymään pelkkiin tehtäviin niin tiiviisti monen tunnin ajan? Eikö siinä tule jo YTL:t korvista ulos?
Lisäksi minua ihmetyttää, kun olen toisinaan törmännyt sellaisiinkin henkilöihin, jotka melkein ylpeilevät aikaisella lähdöllään. Aivan kuin poistuminen kolmen tunnin jälkeen olisi osoitus jonkinlaisesta paremmuudesta - joko tietojen ylivertaisuudesta ("kun minäpä sain E:n vaikka lähdin jo silloin!") tai ihan yleisestä ylemmyydestä ("tiedän ja osaan ja olen nopeakin kun lähdin kahdeltatoista - ai arvosana? C"). Onko kukaan muu huomannut tällaista?

Itse kirjoitin aika yleisiä aineita, niin etten koskaan ollut salissa ainoana kirjoittajana (paitsi yhden kerran, kun kaikki muut olivat jo lähteneet ja minä vielä jäin istumaan sinne. Tuntui jotenkin typerältä olla niin isossa tilassa yksin, vaikka lähdin minuutin sisällä pois). Kuitenkin meidän koulumme ei ollut hirveän iso, niin että joitain aineita kirjoitti ihan yksi tai kaksi henkilöä. Onko Vuotiksessa ketään tällaista ainoana kirjoittajana ollutta? Tuntuiko tilanne erilaiselta, kun ympärillä ei ollutkaan kymmeniä muita? Kumpi oli parempi, laaja kokelasjoukko vai oma rauha?
Se hyppi ja pomppi, söi ja nauroi. Se istui ja itki. Se ilmassa leijui.
Outo heppu, kummajainen, vailla mieltä ja ruumista.
Itketään yhdessä, olemattomuudessa, ihan yksin.
Jos sinulle sopii, se minulle käy

Poissa Azura

 • ENFJ
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • do not go gentle
  • parasomnia
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #164 : Lokakuu 08, 2012, 08:37:05 »
Itseäkin ihmetyttää tuo aikaisin lähteminen. Kielissä sen ymmärtää paremmin, koska tehtävät eivät ole niin laajoja kuin esimerkiksi reaaleissa. Silti jos haluaa saada tarkistettua kaiken ja paneuduttua kokeeseen kunnolla tulisi istua se kuusi tai lähes kuusi tuntia. Meille on hyvänä muistisääntönä opetettu: älä tee koetta kiirehtien, ja lähde vasta kun olet istunut lähes toimettomana puoli tuntia. Englannin kokeessa noudatin tätä, mutta arvosanaksi tuli nyt sitten E vaikean kuuntelun takia.

Äikässä ja psykologiassa taas oli päinvastainen juttu - koetta tehtiin aina viime minuuteille asti. Tekstitaidossa en edes ehtinyt tarkistaa. Esseessä jäi vähän aikaa lukemiseen, mutta virheiden bongailuun ei. Psykologiassa taas olin tehnyt kaikki tehtävät kun jäljellä oli aikaa sellaiset 20 minuuttia, mutta yhtä tehtävää tarkkaillessani tajusin etten saa sillä tarpeeksi pisteitä ja kumitin koko tehtävän. Kirjoitin sitten 15 minuutissa esseen toisesta aiheesta ja näillä näkymin sain siitä 4p. Oma psykan pistesaldoni oli 6+6+4+4+6+7 eli 33, ällän alarajoilla siis liikutaan. Saa nyt nähdä miten käy, joka tapauksessa olen tyytyväinen :)

En ole koskaan minäkään ollut yksin kirjoittamassa, mutta äikässä meitä oli se vain viitisentoista joten oli kyllä vähän autio koesali :) Tiedän kuitenkin erään joka kirjoitti ainoana koulussamme italian, mutta koe oli muistaakseni viereisessä koulussa joten aivan yksin siellä ei istuttu. Silti varmasti melko mielenkiintoinen olo, melkein kuin ei olisi kokeessa ollenkaan.
"For if you're not afraid, how can you be really brave?"

- The Exploits of Moominpappa

Poissa Lorainne

 • glottaaliklusiili
 • Hämykeiju
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: MoonMist
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #165 : Lokakuu 09, 2012, 17:48:07 »
Lainaus käyttäjältä: Haltiamieli
Omalla tavallaan jopa pidän siitä kirjoitustilanteesta - saa kaikessa rauhassa vastata tehtäviin, ei ole häiriötekijöitä, pystyy unohtamaan kaiken muun maailman kuudeksi tunniksi.
Englannin kirjoituksissa tämä toteutui minun kohdallani; mietiskelin ihan rauhassa, söin kaikenlaista hyvää ja nautin hiljaisuudesta. Historian kokeessa koko koeajan täytti raivokas kirjoittaminen, joten en todellakaan voi sanoa nauttineeni.

Siinäpä tuo minun tähänastinen kirjoituskokemukseni selvisikin: kaksi ainetta siis takana ja keväällä tulossa kolme lisää - äidinkieli, ruotsi ja filosofia. En kamalasti stressannut tuosta aineiden valinnasta, vaan mietiskelin rauhassa ja päädyin sitten tuollaiseen komboon. Lyhyt matikka putosi pois, vaikka olenkin saanut hyviä numeroita; en vain koe olevani tarpeeksi kiinnostunut ja motivoitunut kirjoittamaan sitä, enkä tunne tarvitsevani sitä tulevaisuudessa. Historia valikoitui reaaleista ensimmäisenä ja melko varhain, mutta filosofian kirjoittamisesta päätin vasta viime keväänä, mikä sitten pakotti tekemään hissan syksyllä.

Koulun loppuessa keväällä päätin tehdä heti hyvissä ajoin hienon historian lukusuunnitelman ja lueskella kursseja läpi hiljakseen koko kesän. No, jokainen nyt arvaa, ettei mennyt ihan suunnitelmien mukaan - kun en sitä suunnitelmaa tehnyt lopulta alkuunkaan. Aloitin siinä kolmisen viikkoa ennen koulun alkua ensimmäisten kurssien päällekkäisen lueskelun, ja koulun ja abikurssin startattua pian kolmosen ja nelosen. Kutosen luin läpi, en hirveän tarkkaan, mutta kuitenkin, ja vitosta en käytännössä ollenkaan. Koko vitoskurssi oli meillä melkoisen tyhjänpäiväinen, kun kirjaa ei käytetty, joten päätin panostaa niihin muihin kursseihin - ja opettaja tuki tätä päätöstä. Abikurssi oli paitsi hauska (hyvää seuraa), myös äärimmäisen hyödyllinen; meillä oli mahtava monistenippu, johon tehtiin muistiinpanoja itsenäisesti lukemisen ohessa, ja minä kun opin parhaiten juuri kirjoittamalla, niin sain tuosta valtavan paljon irti. Ihme kyllä, lukeminen ei alkanut missään vaiheessa kyllästyttää, mutta vasta kun urakka oli ohi, tajusin, miten kiinni lukemisessa olin ollut. Kokeen jälkeen oli yli viikon ajan typötyhjä olo, kun ei ollut mitään tekemistä. Monistenipun heittäminen vanhojen koulukirjojen kasaan sai helpotuksen kyyneleet nousemaan silmiin, ja tällä hetkellä esimerkiksi sanat "kylmä sota" tai "teollistuminen" aiheuttavat sellaisen sormet-korviin-blaablaablaa -reaktion.

Kuten sanottua, itse koe oli historian osalta rankka. Olin asettanut tavoitteekseni saada neljä tavallista esseetä valmiiksi ensimmäisen kolmen tunnin aikana ja jokerit sitten puolenpäivän jälkeen. Pysyin tavoitteessani, ja lähdin lopulta varttia vaille kolme, kun olin ensin tarkistanut paperit kuusi kertaa ja istuskellut sitten hetkisen paikallani toimettomana ja ahdistuneena. Fiilis salin ovesta ulos astuessa oli erittäin kaikkensa antanut ja veltto. Sain käveltyä pitkät portaat alas aulaan ihan sen voimalla, etten ollut vielä sisäistänyt tilannetta, mutta kun aulassa pysähdyin juttelemaan parille kaverille, ei suustani tullut yhtään järkevää sanaa. Kenkiä jalkaan laittaessani meinasin kaatua selälleni lattialle, ja sadan metrin kävelymatkalla omalle koululle (meillä ei ole salia) lähes törmäilin ihmisiin ja autoihin. En ole ikinä ollut niin totaalisen uuvahtanut.

Historia lähti lautakuntaan ihan siinä M:n ja E:n rajalla. Toivotaan parasta.

Englanti onkin sitten aivan eri juttu. En lukenut käytännössä ollenkaan, abikurssilla tuli tietysti treenailtua kielioppia ja vähän sanastoakin, mutta itsenäinen lukemiseni rajoittui kurssikirjojen kielioppiosioiden läpi selaamiseen viimeisenä viikonloppuna. Alustava arvosana on sen verran paljon L:n rajan yläpuolella, että laskemisesta ei ole juuri pelkoa. Ei voi muuta kuin kiittää Pottereita kielikorvan harjaannuttamisesta.
Using the "are we", are we?

Poissa Bellex

 • triX
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Just smile, let it shine!
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #166 : Lokakuu 09, 2012, 20:54:07 »
Ei se itse tilanne ollutkaan tosiaan niin paha kuin luulin. Mutta puolenpäivän jälkeen alkoi molemmissa kokeissa tulla hirveä ahdistus ja ruotsissa tuntui että nukahdan. En siksi jaksanut viimeiseen luetunymmärtämiseen keskittyä enään ollenkaan. Lähdin muistaakseni yhden jälkeen pois.
Historiassa, heti kun olin tehnyt esseet ja tarkistanut ne kerran, minun oli pakko lähteä ahdistuksen vuoksi. Tilanne vain alkoi ahdistaa, ja etenkin se että tiesin etten mitenkään voi saavuttaa tavoitettani. Minun oli pakko päästä siitä salista pois. Lähdin kymmentävaille kaksi.
"You're never fully dressed
Without a smile!"

Poissa Bellex

 • triX
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Just smile, let it shine!
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #167 : Toukokuu 17, 2013, 13:20:16 »
Jee nyt oon minäkin virallisesti ylioppilas. Ärsyttää ihan suunnattomasti että äikkä tippu E:stä C:hen!! Mut oon onnellinen että uskonto nousi B:stä M. Tiesin että se opettaja oli korjannu sen päin puuta.
"You're never fully dressed
Without a smile!"

Poissa Rantsu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #168 : Toukokuu 17, 2013, 18:33:52 »
Erittäin kaksijakoiset fiilikset. Päällisin puolin kyllä äärimmäisen helpottuneet ja hyvät. Nämä arvosanat eivät kuitenkaan hirveästi vaikuta jatkosuunnitelmiini. Mutta joo...

Äidinkieli - M
Tämä oli realistinen toiveeni ja odotukseni. Se täyttyi, vaikka alustava arviointi taisi huidella jopa jossain B:n paikkeilla. Kiitän YTL:ää.

Englanti - C
M:ää olisin toivonut tästäkin, mutta kuuntelu meni niin totaalisesksi koomailuksi, varsinkin avointen kanssa, että tähän olen tyytyväinen.

Yhteiskuntaoppi - B
Ei oikein lähteny nyt. Mutta auttoi näinkin kompensoimaan matikkaa, joten kiva.

Filosofia - C
Jos nyt vähän jossitellaan, niin... Olin kuulemma ruksinut jonkun suunnitelman, josta olisin voinut saada jokusen pisteen lisää. Vähän sitä jalostamalla olisi kenties jopa M ollut mahdollinen, mutta mitäpä tässä turhaan selittelemään; ensimmäinen puolitoista tuntia oli aivan täyttä "koomaa" ja lopulta tosiaan vain 5/6 tehtävää tehtynä. Siihen nähden olen semi-tyytyväinen tähänkin. Ja loppujen lopuksi, en minä jaksa hirveästi voivotella. Lakki tuli.

Matematiikka (lyhyt) - Kompensoitu I
SE KANNATTI.

Riskaabeli taktiikka lähteä tällaisen totaalisen surkean matikkapään kanssa, hankalan henkilökohtaisen matikkasuhteen ja vain pakollisten kurssien pohjalta kirjoittamaan nähtävästi kannatti. Matikanopettajaani lainaten pelasin ilmeisesti korttini oikein. Eihän tällaisesta tuloksesta välttämättä kannata liikaa leijua, mutta kaiken tämän tuskailun jälkeen olen iloinen, että se lakki tuli.

Lakki tuli. Saakeli.

Onnittelut kaikille Vuotiksen uusille ylioppilaille! :3
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 17, 2013, 18:41:23 kirjoittanut Rantsu »
"Yet pity is of two kinds: one is of kinship recognised, and is near to love; the other is of difference of fortune perceived, and is near to pride."
*Tumblr
Instagram

Poissa Sieppi

 • Tukintolvana
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Boldly going through space and time
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #169 : Toukokuu 17, 2013, 21:00:42 »
Uhhuh... Itselläni olisi ensimmäiset kirjoitukset syksyllä. Olen ihan hermona jo nyt. Onko täällä kokeneempia kirjoittajia, joilta saisi vinkkejä.
Kuinka paljon aikaa kirjotuksiin lukemiseen kannataisi varata? Kannattaako tehdä joku tarkka luku aikataulu vai lukea silloin kun jaksaa keskittyä? Kiitos etukäteen vastauksista. :)
"There's no point in growing up if you can't be childish sometimes!"

Poissa Suvituuli

 • Tsirp tsirp krääk titityy.
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • You're not mating with me, sunshine!
 • Pottermore: AccioDream**
 • Tupa: VOLDEMORT!!!
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #170 : Toukokuu 17, 2013, 22:21:07 »
Kuinka paljon aikaa kirjotuksiin lukemiseen kannataisi varata? Kannattaako tehdä joku tarkka luku aikataulu vai lukea silloin kun jaksaa keskittyä?
Nää riippuu aika paljon ihan sinusta itsestäsi. Miten olet lukenut kokeisiin? Onko tulokset olleet mitä toivoit? Entä oletko ikinä kokeillut aikataulujen tekemistä, ja jos olet, niin pystytkö pitämään niistä kiinni?

Jonkinlaista aikataulutusta kyllä suosittelisin joka tapauksessa, ettei käy niin, että et olekaan lukenut kuin kolmasosan siitä mitä pitäisi ja kirjoitukset alkavat seuraavalla viikolla. Jos et koe aikatauluja omaksi jutuksesi, laita edes deadlineja: tähän mennessä pitää olla luettuna aine x, viimeistään tänä päivänä aloitan aineen y lukemiset... Toisaalta voi olla helpompi pysyä lukusuunnitelmissa, jos antaa itselleen tarkat rajat, kuten 50 sivua joka päivä.

Lisäksi lukemiset riippuu aineista ja omasta osaamisesta. Jos koet olevasi hyvä jossain aineessa tai et tavoittele C:tä korkeampaa arvosanaa, ei tietenkään tarvi panostaa niin hirveästi kuin sellaisiin aineisiin, joissa olet epävarma tai joista tahdot huippuarvosanat. :) Esimerkiksi itse luin ruotsia ja psykologiaa kaksi kuukautta kumpaakin, mutta äidinkieltä ja matematiikkaa tuskin vilkaisin.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että vaikka kirjoitukset ovat aikalailla kokeet siinä missä aiemmatkin, niissä on huomattavasti laajempi alue. Oli aine mikä tahansa, sanoisin että vähintään kuukautta etukäteen kannattaa tsekata, muistaako oikeasti joka kurssin asiat yhtä hyvin kuin miltä tuntuu.
Se hyppi ja pomppi, söi ja nauroi. Se istui ja itki. Se ilmassa leijui.
Outo heppu, kummajainen, vailla mieltä ja ruumista.
Itketään yhdessä, olemattomuudessa, ihan yksin.
Jos sinulle sopii, se minulle käy

Poissa Sakura

 • Sudenmorsian
 • Vuotislainen
 • 私は悪魔で執事ですから。
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #171 : Toukokuu 19, 2013, 16:42:57 »
Huh! Se olis nyt sitten ohi. Ihan kelpo arvosanat saaliina (vähän ehkä alakanttiin), mutta pääasia on se, että pääsin läpi ja sain ihan hyvät paperit ja lakin. Onpahan ainakin neljän vuoden uurastus ohi.

Sieppi, sanoisin, että ei kannata lukea silloin ,kun kiinnostaa. Sillon se helposti jää vähiin, varsinkin kun tuskin kaikki aineet on sellasia, jotka kiinnostaa täydellisesti. Tietysti on tärkeetä tuntea omat rajansa ja jos tuntuu että ei millään jaksa keskittyä, niin se on merkki siitä, että tauko vois olla ok. Tosin joskus on pakko vaan pakertaa, vaikka keskittyminen ei sujuiskaan. Suosittelen kuitenkin lukeen aina tietyn ajan, sit tauko ja homma jatkuu.

Stressaaminen ei sinällään kannata, koska sitä kautta kasaa vaan itelleen kamalia paineita ja hommasta voi tulla mörkö, mutta pieni stressi potkii liikkeelle. Kannattaa kuunnella omia fiiliksiä ja jutella YO-kirjotuksista jonkun kanssa, on se vaikka ystävä, äiti, sisarus, joku muu, mahdollisesti sellanen, jolla on jo kokemusta. Pidä vaan pää kylmänä ja tee parhaasi, kyllä se siitä. Ei kirjotukset oo kovin pelottavat, ne tuntuu saavan kovin vaikean/kamalan/pelottavan maineen, vaikka omasta mielestäni ne on aika tavalliset kokeet.

Ja onnea kaikille Vuotiksen uusille ylioppilaille!
信じることさ必ず最後に愛は勝つ。
You've gotta believe that one day love will win.

Poissa Hämppyli

 • Näsäviisas-
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #172 : Toukokuu 20, 2013, 01:01:07 »
Minä kirjoitin hissan, äikän, enkun ja lyhyen matikan. Tiedän, että yleensä suositellaan kirjoittamaan vähintään yksi aine pakollisen neljän lisäksi niin voi pahimmissa tapauksissa vähän kompensoida, mutta minä olen aina ollut hieman puupää ja laiska opiskelija (vaikka arvosanat ovat olleekkin pääasiassa ihan kohtuulisia), että en uskonut selviäväni yhdestäkään pakollisia kirjoituksia useammasta. Alla vähän pohdintaa miten odotukset vertautuvat lopputuloksiin, mutta arvosanoja en valitettavasti osaa antaa, koska rehtori tai joku sekoillee eikä ole niitä vieläkään eteenpäin pistänyt, mutta tiedämpä sentään läpi päässeeni ja aina on opettajien alustavat arviot, joista vetää osviittaa lopullisista tuloksista.

Historia
Tämän minä luulin olevan varma nakki. Peruskoulussa vetelin jokaisesta hissan kokeesta vähintään ysin ja lukiossakin ei mennyt koskaan 7 alapuolelle (minulla on pienemmät vaatimukset itselleni kuin monilla muilla). Lisäksi rakastan oppiainetta, joten minulla ei ollut mitään syytä hermoilla... niin ainakin luulin. Itsevarmuus taisi kostautua, sillä kuvittelin/uskottelin itselleni, että minun ei tarvitsisi opiskella kovinkaan paljon, mutta unohdin, että ympäripyöreä yleistietämys kustakin aikakaudesta ja nippelitieto eivät kirjoituksissa riitä. Niin paljon, kuin hävettääkin myöntää, niin jos olisin saadut yhden pisteen vähemmän niin läpi olisi jäänyt pääsemättä.

Äidinkieli
En haluaisi sanoa, että äikän yo olisi suoranaisesti helppo, koska aina on riski, että kaikissa tehtävissä pitäisi kirjoittaa aiheesta joka ei herätä mitään ajatuksia ja lisäksi aika on vaarallinen vihollinen, kun jokaisesta tehtävästi olisi hyvä kirjoittaa  ensin luonnos tai vähintään ajatuskartta. Kuitenkin, jälkimmäinen ei ollut minulle niin iso uhka, koska lukihäiriön takia minulle oli myönnetty mukavasti ylimääräistä aikaa ja lisäksi minä osaan yleensä sepittää jotakin. Piti vain pysyä aiheessa, varoa tyhjän pälpättämistä ja olla tarkkana mikä tehtävänanto oli. Ei mikään huippusuoritus, mutta ei myöskään mitään mitä tarvitsisi hävetä.

Englanti
TÄMÄ oli rehellisesti helppo. Minulla on enkussa laaja sanavarasto, lukihäiriön ansiosta sain pitkätaukoisen kuuntelun ja pisteenä i:n päälle katson niin paljon enkunkielisiä elokuvia, ohjelmia ja nettivideoita, että sen kuunteluun olen tottunut. Vaikka jokaisen tehtävän tein huolellisesti, kävin läpi jälkeenpäin ja kirjoitin luonnosversiot, niin silti olin 10 min. "liian" ajoissa. Opettajan alustavan tuomion mukaan vähintään M olisi luvassa, joten eipä voi muuta sanoa kuin: "Job well done!"

Lyhyt matikka
Tämä oli hissan vastakohta. Siinä missä uskoin hissan olevan lasten leikkiä, koska olen siinä aina ollut erittäin hyvä, niin tämän uskoin menevän huonosti, koska olen ollut aina matikassa huono. Siis todella huono. Siis, niin kuin "nippa nappa vitonen jokaisesta kurssista, koska opettaja pitää minusta" - huono. Ihmettelette varmaan miksi päätin valita matikan, jos olen siinä niin huonno. No, koska toinen vaihtoehto oli ollut ruotsi, jossa olen vieläkin huonompi. Epätoivoisimmillani hetkelläni iki-ihana mummoni ehdotti maksullista tukiopetusta ja tarjoutui jopa sen maksamaan. Tämä tukiopettaja oli kuin taivaan lahjana lisäksi aivan mahtava ihminen. Tämä kysyi minulta heti suoraan millaisia numeroita olen aiemmin matikasta saannut ja vastattuani rehellisesti tämä kysyi jälleen suoraan onko taivoitteeni päästä pelkästään läpi. Vastattuani myöntävästi meno oli myös tämän mukaista. Kävimme läpi ainoastaan ne asiat jotka ovat läpipääsyn kannalta aivan välttämättömiä ja niistäkin kaikista yksinkertaisimmat yksityiskohdat. Ope oli erittäin mukava ja kärsivällinen, joten oppi meni paksusta kallosta läpi ja olin kuulemma mukava opetettava "koska opin niin nopeasti." Koe meni siis oikein hyvin. L:ää en toki missään nimessä saannut, mutta siinnä missä hissa meni nippa nappa läpi tämä meni sen verta varmasti läpi, että uskalsin ennen lopullisten tulosten julkistamista myydä matikan kirjani, koska tiesin etten niitä enää tarvitsisi.

Kuten näkyy olin kirjoituksissa ihan vain tarpeeksi hyvä, mutta hitto vie pääsinpä läpi. Olisihan se hienompaa jos olisin ollut reippaampi, aloittanut lukemisen jo kesällä ja vetäissyt huippuarvosanat, mutta olen tyytyväinen kohtalooni. Aion tosin pitää huolen, että pikkusiskoni eivät oman aikansa tullessa ota mallia minun lukutavastani.
"If we're going to be damned, let's be damned for what we really are."

Captain Jean-Luc Picard

Poissa aivokas

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Toisesta maailmasta
 • Pottermore: SunRain28775
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #173 : Tammikuu 08, 2014, 19:47:52 »
Eiköhän se ole taas aika alkaa stressaamaan tulevia kevään ylioppilaskirjoituksia. Allekirjoittanut aloitti tämän piinan syksyllä 2013, päättää sen tänä keväänä. Pohjalla komeilevat jo B-ruotsin L ja äidinkielen E, joista jälkimmäisen kuitenkin omaa perfektionismiani päätin uusia. Jep, tyhmästä päästä kärsii koko... pää.

Alle kuukauden päästähän eletään jälleen tuomiopäivän tunnelmissa, kun äidinkielen tekstitaidon koetta lähdetään yrittämään uuteen otteeseen, eikä montaa päivää tarvitse rajallista aivokapasiteettiaan lepuuttaa ennen ylioppilaskuunteluiden alkamista. Vuoronsa saavat tällöin omalla kohdallani A-englanti ja C-saksa. Hyi! Tilanteenahan ylioppilaskirjoitukset ovat kenties maailman ahdistavin paikka, ja syksyn kirjoitusten jälkeen olin jo valmis itkemään onnesta: ei tätä samaa piinaa ennen kevättä. Kummasti se kevät vain tekee tulojaan... Ja lukeminen on jäänyt astetta vähemmälle.

Lyhyesti ja ytimekkäästi ilmaistuna stressitaso on valtaisa. A-englanti, psykologia, C-saksa ja pitkä matematiikka + äidinkielen uusinta... En ymmärrä, miten kukaan voi jaksaa kirjoittaa yli kuutta oppiainetta. Puhumattakaan niistä yhdentoista laudaturin ihmeistä. Kunpa ne kirjoitukset vain olisivat jo ohi!
Take one step closer to the borderline
Where night and day unite
This mortal coil I've gone and left behind
On holy soil

Poissa samettiina

 • huoleton huuliharppuilija
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pienestä kipinästä voi syntyä roihuava liekki
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #174 : Elokuu 05, 2016, 20:07:42 »
Syksy saapuu, samoin myös syksyn ylioppilaskirjoitukset - moni pian abivuottaan aloittava on varmasti jo ainakin vilkuillut kirjoituksia varten kirjojaan.

Itse kirjoitin ylioppilaaksi jo vuosia sitten, kynällä ja paperilla. Tänä syksynä alkaa kirjoitusten muuttuminen vähitellen sähköisiksi eli tietokoneella tehtäviksi. Mitä olette tästä mieltä, olittepa lukiossa tai jo kirjoittaneet? Itse pääsin kokeilemaan viime keväänä kokeilua uudesta ylioppilaskirjoitistilanteesta, ja oli se kyllä aikamoinen kokemus! Uudenlaiset tehtävät ja tehtäväkokonaisuudet reaalissa sai pääni sekaisin - mistä kohtaa pitikään tehdä montakin tehtävää ja kokeen ulkoasu oli tuolloin vähän epäselvä. Myös uudenlaiset tehtävät ja mahdollisuus (osittain pakkokin) käyttää uusia aineistoja (videota, ääntä) ja työkaluja (jotain piirustusohjelmia) olivat myös jotain ihan uutta. Etenkin tuo uusien ohjelmien käyttö mietityttää - jos niiden käyttöä ei hallitse, voi kokeessa menettää pisteitä. Lisäksi muutama yleinenkin asia huolettaa: mitä jos yo-kokeiden aikana netti kaatuilee, koneet takkuilevat yms? Myös kokelaiden pitää osata hallita kokeessa koneensa hallintaa, sillä edes tietyissä ongelmatilanteissa kokeita valvovat opettajat eivät kuulemma saa auttaa.

Mitä mieltä olette tästä kaikesta? Onhan tuo iso harppaus, ja mahdollistaa tosiaan monipuolisen aineistojen käytön sekä helpottaa kirjoittamista, mutta etenkin nuo tekniset "vaarat" ja "ongelmat" ovat haittoja. Tai sitten olen itse vielä niin vanhanaikainen, että tykkäsin käännellä papereita ja kyniä yo-kokeissa, mutta ehkä nykyään oppilaat ja opiskelijat ovat tottuneet enemmän työskentelemään koneilla - milloin lie sähköisestä yo-kokeesta tulee yhtä tavallinen asia kuin vanhat kokeet edellisille sukupolville?
Olen syytön kaikkeen siihen, mistä kehtaatkin minua epäillä.

Poissa Stargazer

 • astrum metallum
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • we were here
 • Pottermore: CrimsonScale68
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Yo-kirjoitukset vol. 2
« Vastaus #175 : Elokuu 05, 2016, 21:15:40 »
Mulla on itellä nyt syksyllä neljät kirjoitukset edessä (englanti, ruotsi, historia ja yhteiskuntaoppi) mutta niistä ykskään ei kuulu vielä niihin ensimmäisenä sähköistyviin. Keväällä pääsen kuitenkin psykologian koneella kirjoittamaan, mutta se jää mun osalta ainoaks, muut on ihan perinteisesti kynällä ja paperilla kuten viime kevään maantiedekin. Taitaa olla niin et nyt syksyllä lukion aloittavat on ensimmäisiä jotka kirjoittaa käytännössä koko tutkinnon sähköisesti.

Siinä mielessä tietyllä tapaa ajatus on hyvä, koska koneella kirjoittaminen ei oo läheskään yhtä raskasta kuin lyijykynällä paperille rustaaminen ja se on huomattavasti nopeampaa, eikä tarvitse pelätä että saako ne sensorit käsialasta selvää vai ei. Lisäks tehtävien monipuolistumisessa on paljon mahdollisuuksia, koska nykyiset yo-kokeet on varsinki reaaliaineiden osalta hyvin yksipuolisia koska paperille ei oikein muuta materiaalia saa kuin tekstiä ja kuvia.

Toisaalta tosiaan varsinkin ekoina vuosina takuuvarmasti tulee uutisia katastrofaalisista koetilanteista ja siitä kuinka jonkun kokelaan koe meni teknisten murheiden takia pilalle, se on täysin väistämätöntä vaikka meillä kuinka onkin kaikenlaisia harjoituksia ollut ja pyritty varmistamaan, että jokainen osaa systeemit unissaan ja tietää mitä tehdä erilaisissa ongelmatilanteissa. Ja tietysti varjopuolena sekin, että yo-kokeiden sähköistyessä koko lukio-opiskelun on mentävä entistä sähköisempään suuntaan, mikä ei välttämättä oo se paras suunta, vaikka modernia 2010-lukua eletäänkin. En mä välttämättä haluais suorittaa valtaosaa opinnoista tietokoneen ruutua tuijottaen.

Saa nyt nähä miten tää homma tulee sujumaan. Joka tapauksessa ihan tyytyväinen oon, että saan oman tutkintoni vielä pääasiassa perinteisellä tavalla suorittaa.
To be rich is to seek, to relive the memory