Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #15 - Ottelijat  (Luettu 4258 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

  • Henkihörhö
Nomen Est Omen #15 - Ottelijat
« : Lokakuu 28, 2002, 22:47:03 »
NEO#15 Ottelijat

Delacour, Fleur -> Fleur De La Cour -> ranskaa, hovin tai pihamaan kukka -> aatelisnainen
Krum, Viktor -> Victor -> voitto -> Krumm -> saksalainen adjektiivi -> fraasit "istu suorassa" ja "älä istu kumarassa", kirjaimellisesti "kiero" ja "taipumus"
Diggory Cedric -> wales. Cedrych -> "bounty spectacle" vap. suom. komea palkkio -> sotien herra

Kolmivelhoturnajaisten alkuperäiset ottelijat, Fleur, Viktor ja Cedric ovat antoisia nimiä ja hahmoja tutkiskeltavaksi. Fleur kuulostaa jopa suomalaisen korviin kukkaselta, Viktor voitolta ja Cedric hienolta. Kuinka osuvia nimiä ne ovatkaan ottelijoille, jotka kisaavat maineesta ja kunniasta ehkä koko velhomaailman turuilla ja toreilla?

Fleur Delacour on ranskalainen nimi, kuten hänen oppilaitoksensa Beauxbatons saattaa myös olla. Fleur Delacour jaetaan siis kahden sanan sijasta neljään: Fleur De La Cour ja saadaan hovin kukka, myös pihamaata on hovin tilalla suomennoksissa käytetty. Fleurin nimi myös mutkan kautta merkitsee aatelisnaista, eli periaatteessa hovin kukkaa. On hyvin pitkälle kukan lajikkeesta kiinni, mitä se tuo tarinaan tullessaan. Fleur voi olla viaton kaunotar, tyhmä kaunotar, viisas kaunotar, julma kaunotar, tai mitä tahansa. Jos hovin kukka on myrkkysumakki, niin häntä sietää varoa. Mutta voihan hän todellakin olla vain leinikki tai valkovuokko, mikä jättää kaikki mahdollisuudet avoimiksi. Fleur on kuitenkin aatelisnainen, mikä kertoo hänestä jonkin verran. Olisi epätodellista, että Fleur hankkiutuisi aivan tavalliseen velhotyöhön, voisin kuvitella että hän tähtää korkeammalle kuin köynnös kohti valoa. Köynnökset murtavat vaikka tiiliseiniä päästäkseen valoon, ja tämä tekee Fleurista vaarallisen vihollisena ja hyödyllisen joukkiotoverina.

Viktor Krumin etunimi symbolisoi suoraan voittoa, eikä ole ihme että juuri tuo nimi on tälle kuuluisalle huispaajalle laitettu. Viktorin variaatioita on maassa kuin maassa ja kielessä kuin kielessä. Krum taas johtaa itsensä saksalaisesta adjektiivista krumm, jota käytetään fraaseissa "istu suorassa" ja "älä istu kumarassa" sekä kirjaimellisesti se tarkoittaa "kieroa" ja "taipumusta". Yhdistettynä toisiina nämä nimet antavat suorastaan pelottavan kuvan tästä ottelijasta, kun sitä katsotaan nykyisten tapahtumien varjossa. Kiero voitto voi tarkoittaa sumeilematonta ja keinoja kaihtamatonta voitontahtoa, mikä taas pahojen tai hyvien puoleen yhdistettynä antaa olettaa täysin erilaisia lopputuloksia. Krum saattoi neljännen teoksen lopussa vaikuttaa hyvän lähettiläältä kuten Fleurkin, mutta aika näyttää heidän kumpaisenkin puolet, sillä nimet antavat olettaa kahta laatua.

Cedric Diggory oli Puuskupuhin lahja Tylypahkalle ja sen historialle. Cedric -nimen juuret ovat Walesissa nimessä Cedrych, mikä tarkoittaa komeaa palkkiota ja sotien herraa. Cedric antoi näyttöä oikeamielisyydestään, kun Harry ja hän tasoittivat toistensa tietä Kolmivelhoturnajaisissa. Muutenkin Rowlingin antama vaikutelma Cedricistä oli varsin oikeamielinen ja rehti, vaikka Cedric "vikittelikin" Chota, jota Harry salaa ihaili (josta on olemassa teoria ihan erikseen). Komeana ja kaikin puolin fiksuna nuorena miehenä Cedric olisi ollut koulusta päästyään palkkio taholle, jolle hän olisi työskennellyt, mutta kuten Ronan ensimmäisessä teoksessa sanoi: "Viattomat ovat aina ensimmäiset uhrit, niin on ollut menneinä aikoina, niin on nyt." Se merkitsi tuolloin yksisarvista, mutta se on myös Cedricin kuoleman paralleeli. Sotien herralla olisi saattanut olla hyviäkin strategioita velhomaailman pelastamiseksi, mutta se jää arvauksen varaan. Cedric saattoi siis olla se viaton nuori mies jonka olemme nähneet, tai sitten ei, emme saa koskaan tietää.

Kolme ottelijaa, kolme nimeä, jotka antavat ensin olettaa heidän olevan ja olleen oikeamielisiä ja hyväntahtoisia nuorukaisia. Mutta nimet kätkevät yksitellen taakseen myös mahdollisuudet pahemmasta, sumeilemattomasta ja itsekkäästä valinnasta.